![]() |
Rozwiązany Problem z instalacją Win7 64bit (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Problem z instalacją Win7 64bit (rozwiązany) (/problem-z-instalacja-win7-64bit-rozwiazany-15957-t) Strony: 1 2 |
Problem z instalacją Win7 64bit (rozwiązany) - DJ__ - 08.05.2011 19:27 Cześć. Mam problem z instalacją win7 64bit na komputerze, który jeszcze żadnego systemu nie ma wgranego. Polega on na tym, że gdy już wszystkie ustawienia związane z BIOS-em (mam EFI BIOS od Asusa) tzn. podmienienie cd-romu, aby był pierwszy a hdd drugi zrobiłem i potem zresetowałem kompa wyskakuje mi komunikat, żebym włożył płytę do napędu lub zmienił ustawienia w BIOSie(cd-rom,hdd). Wkładam płytę naciskam klawisz i nic. Coś tam cd-rom próbuje wczytać ale jakoś to mu nie wychodzi. Mogę dodać że komputer jest nowy, spełnia wymagania do zainstalowania win7. Płyta jest dobra bo na innym komputerze sprawdzałem. RE: Problem z instalacją Win7 64bit - bodziulla - 08.05.2011 19:49 Hej. Podaj może dokładne dane swojego kompa tzn jaka płyta itd oki, bo z tego można tylko wróżyć. A to, że na innym kompie płyta działa nie oznacza, że na Twoim musi czy jest taki sam napęd, płyta jak w Twoim itd?. Pzdr RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 19:54 LG SuperMulti SATA DVD+/-R22x,DVD+RW8x,DVD+R DL 16x,SecurDisc,bare bulk Chodzi Tobie o to tak? RE: Problem z instalacją Win7 64bit - bodziulla - 08.05.2011 19:56 Tak, ale fajnie będzie jaka nazwa płyty ![]() RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 20:02 To chyba to: ASUS P8H61-M PRO Rev.3.0, H61, DDR3-1333, PCIe x16, SATA2, GLAN 1, HDMI, mATX RE: Problem z instalacją Win7 64bit - thermalfake - 08.05.2011 20:04 Spróbuj zabootować inną bootowalną płytkę DVD i CD do sprawdzenia też. Może nagrywarka jest po prostu uszkodzona, czytać odczytuje ale nie wystartuje z nich - zdarza się. RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 20:07 Możesz mi wytłumaczyć o co chodzi z tym bootowaniem? Jestem newbie w tych sprawach więc nie denerwuj się ![]() W komputerze wszystko jest nowe(składak) więc szansa, że jest składany jest mała... RE: Problem z instalacją Win7 64bit - bodziulla - 08.05.2011 20:07 Jeszcze jedno kompa sam składałeś?. Czy masz dobrze ustawione zworki na napędach czy są one SATA jak i również dyski?. Dwa znaczy się masz ustawione w biosie w boot jako firstboot: cdrom itd potem klikasz na F10 i akceptuejsz, aby zostawić ustawienia?. Trzy załóżmy, że jako first jest cdrom pokazuje się komunikat abyś kliknął dowolny klawisz i brak reakcji?. RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 20:10 (08.05.2011 20:07)bodziulla napisał(a): Jeszcze jedno kompa sam składałeś?. Czy masz dobrze ustawione zworki na napędach czy są one SATA jak i również dyski?. Dwa znaczy się masz ustawione w biosie w boot jako firstboot: cdrom itd potem klikasz na F10 i akceptuejsz, aby zostawić ustawienia?. Trzy załóżmy, że jako first jest cdrom pokazuje się komunikat abyś kliknął dowolny klawisz i brak reakcji?. Kolega mojej siostry składał mi komputer i wszystko powinno być dobrze ustawione. Mam tylko do ustawienia dwie pozycje - Jakies dziwne liczby z literami ( to pewnie hdd) no i nazwa cdromu. No i tak zapisuje po zmianie pozycji hdd>cdrom. Komuputer sie resetuje wyskakuje czarny ekran z tym co pisałem w pierwszym poście( oczywiscie po angielsku), wciskam enter i nic. RE: Problem z instalacją Win7 64bit - bodziulla - 08.05.2011 20:15 Wiesz co może tak. Gdy uruchamiasz kompa i pokażą się pierwsze napisy i na dole powinno być odnośnie bootowania może być F12- boot menu lub quick boot lub inny klawisz funkcyjny i z tego możesz tez wybrać co ma być bootowane pierwsze niekoniecznie musisz wchodzić do biosu (przy uruchamianiu kliknij na klawisz "BREAK"), aby móc przeczytać potem enter ![]() RE: Problem z instalacją Win7 64bit - Illidan - 08.05.2011 20:20 Może spróbuj jak masz 4 GB USB zrobić sobie instalkę Windows 7 na nim i zainstalować system z Pendrive'a,Zrobisz to np. programem Windows USB/DVD Download Tool: http://www.instalki.pl/aktualnosci/software/3120-latwiejsza-instalacja-windows-7-z-pendrive.html Może być tak że napęd nie czyta prawidłowo płytki lub jest ona uszkodzona,np .porysowana za bardzo. RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 20:22 Jak odpalam komputer pokazuje mi się logo Asusa a pod nim piszę: coś tam żeby wejść gdzieś tam wciśnij DEL, szybko mi znika i pokazuję sie jakiś czarny ekran z jakimiś informacjami których nie rozumiem a potem znow logo asus i pod nim bla bla bla press del. Za pierwszym razem gdy jest logo asusa nic nie daje wciskanie del muszę poczekać aż pokaże się drugi raz... RE: Problem z instalacją Win7 64bit - bodziulla - 08.05.2011 20:22 Z początku tekstu wynika, że nie ma problemu z płytą tylko nie ma ustawienia na bootowanie z płyty ![]() RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 20:23 (08.05.2011 20:20)Illidan napisał(a): Może spróbuj jak masz 4 GB USB zrobić sobie instalkę Windows 7 na nim i zainstalować system z Pendrive'a,Zrobisz to np. programem Windows USB/DVD Download Tool: Nie ma takiej opcji, że płyta jest porysowana. Niestety nie posiadam żadnej przenośnej pamięci o takiej pojemności. (08.05.2011 20:22)bodziulla napisał(a): Z początku tekstu wynika, że nie ma problemu z płytą tylko nie ma ustawienia na bootowanie z płyty A możesz mi powiedzieć jak to ustawić? Te bootowanie? RE: Problem z instalacją Win7 64bit - thermalfake - 08.05.2011 20:43 Żebyś się nie męczył - od razu po starcie wciskaj klawisz F8, on uruchamia boot menu (tylko płyty asusa), wybierz napęd i dalej jak będzie pisało Boot from CD (lub coś w ten deseń) wduś jeszcze parę razy dowolny klawisz to odpali Ci instalator. Niżej masz przykład ustawionego napędu jako urządzenia startowego na EFI ![]() RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 20:54 (08.05.2011 20:43)thermalfake napisał(a): Żebyś się nie męczył - od razu po starcie wciskaj klawisz F8, on uruchamia boot menu (tylko płyty asusa), wybierz napęd i dalej jak będzie pisało Boot from CD (lub coś w ten deseń) wduś jeszcze parę razy dowolny klawisz to odpali Ci instalator. Jak wciskam F8 no to wyskakuje mi żebym wybrał napęd no to wbybieram, potem wciskam i wciskam i nic... O co Tobie chodziło z tym: "on uruchamia boot menu (tylko płyty asusa)" ? Ja mam pokazane tam takie coś RE: Problem z instalacją Win7 64bit - thermalfake - 08.05.2011 21:02 Przerzuć nagrywarkę na inny komp i zobacz czy wogóle odpala jakiekolwiek samostartujące nośniki. RE: Problem z instalacją Win7 64bit - DJ__ - 08.05.2011 21:19 (08.05.2011 21:02)thermalfake napisał(a): Przerzuć nagrywarkę na inny komp i zobacz czy wogóle odpala jakiekolwiek samostartujące nośniki. Nie będę otwierał komputera bo jest na gwarancji... zobacz mój post na górze ten ze zdjęciem RE: Problem z instalacją Win7 64bit - thermalfake - 08.05.2011 22:28 http://www.youtube.com/watch?v=5oDl-jYN77c W momencie startu z napędu w ogóle nośnik zaczyna się ruszać czy jest zupełna cisza ? RE: Problem z instalacją Win7 64bit - Illidan - 09.05.2011 00:07 Cytat:Ja mam pokazane tam takie cośJa widzę że masz ustawione na zdjęciu które zamieściłeś żeby wpierw startował dysk twardy a dopiero potem napęd CD/DVD ROM... Zobacz jak to wygląda na zdjęciu które zamieścił " thermalfake " a które Ty. |