Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z udostępnianiem - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Problem z udostępnianiem (/problem-z-udostepnianiem-15859-t)

Problem z udostępnianiem - Gerald - 04.05.2011 12:19

Witam

Mój problem polega na tym, że mam w firmie udostępniony katalog na win2k3 i wszystko działa bezproblemowo z nim jeżeli łączę się z XP natomiast gdy łączę się z win7 to strasznie długo czekam na otwarcie plików. Wygląda to tak, że win7 próbuje odczytać informacje o plik (głównie dotyczy to plików office) takie jak autor, itp. efektem czego jest zablokowanie pliku przez system i office otwiera dany plik w trybie tylko do odczytu.

Jestem pewien, że można to jakoś wyłączyć tylko nawet nie wiem czego miałbym szukać ani jak zadać pytanie szukajce czy też googlowi.
Prosił bym o pomoc w znalezieniu funkcji która jest odpowiedzialna za .... indeksowanie ? sprawdzanie zgodności ?

RE: Problem z udostępnianiem - siódmy - 04.05.2011 13:36

Też łącze się w sieci W7 i XP kliknij na udostępniany folder - właściwości i tam poszperaj.Pzdr

RE: Problem z udostępnianiem - dhapollo - 04.05.2011 17:01

W standardzie Win 7 używa szyfrowania 128-bitowego zmień na 56 lun 40

RE: Problem z udostępnianiem - Gerald - 06.05.2011 15:03

Problem nie leży po stronie udostępniania w win7 bo na nim nie udostępniam niczego. Może opowiem jeszcze raz ale inaczej.

Jest sobie Windows 2003 który jest serwerem plików (udostępniony katalog) siedząc na Windows XP otwieram sobie ten katalog i otwieram bez problemu pliki np. Excela. Natomiast jeżeli próbuję do tego katalogu dostać się z Windows 7 katalog ten dość długo się otwiera widać to na pasku ładowania/pasku adresu, po czym gdy próbuję otworzyć plik np. Excela to znów na pasku adresu/pasku ładowania widzę jakby przeładowywał sobie zawartość katalogu.

RE: Problem z udostępnianiem - dhapollo - 06.05.2011 18:20

@Gerald - zrozumiałem Twój pierwszy post, zmiana tej opcji nie zaszkodzi a może pomoże. Rozumiem iż odnajdywanie sieci jest włączone w win7?

Osobiście na serwer plików wybrałem Sambę chmody mam ustawione różnie np 777, 700, 744, 764 w zależności od udziału i niestety nie spotkałem się ani pod Linux-em ani pod żadnym Windowsem z takim problemem jaki opisujesz.

RE: Problem z udostępnianiem - Gerald - 11.05.2011 12:22

(06.05.2011 18:20)dhapollo napisał(a):  @Gerald - zrozumiałem Twój pierwszy post, zmiana tej opcji nie zaszkodzi a może pomoże. Rozumiem iż odnajdywanie sieci jest włączone w win7?

Osobiście na serwer plików wybrałem Sambę chmody mam ustawione różnie np 777, 700, 744, 764 w zależności od udziału i niestety nie spotkałem się ani pod Linux-em ani pod żadnym Windowsem z takim problemem jaki opisujesz.

Mimo obiekcji i tak zmieniłem to szyfrowanie Uśmiechnięty Niestety niewiele to zmieniło. Wyłączyłem teraz odnajdywanie sieci i zobaczymy jak to będzie działać.

Nie chciałem wdrażać mieszanego środowiska Lin/Win dlatego też jest to na windowsie. Swoją drogą kiedyś miałem postawiony serwer plików na freebsd i niestety transfery były mocno niezadowalające.

RE: Problem z udostępnianiem - dhapollo - 11.05.2011 12:28

Witam.

U mnie po wi-fi i kabelku wygląda to tak (załącznik) za wolno?

Nie wiem jak pomóc w tym temacieSmutny a zarazem jestem bardzo ciekawy rozwiązania problemu.

Dodałem jeszcze jak wygląda kopiowanie pliku ok 3GB na serwer i z serwera po kabelku (podgląd od strony serwera) jak dla mnie prędkości są zadowalająceUśmiechnięty Może jestem za mało wymagający co do mojej sieci?

Jeszcze jedno pytanie jakiego AV używasz?