![]() |
Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu (/internet-nie-dziala-tylko-w-jednym-pomieszczeniu-15500-t) |
Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - kurys - 17.04.2011 19:02 Witam, mam problem z dostępem do internetu.. Łączę się przez router bezprzewodowy, który znajduje się piętro wyżej. Na piętrze, na którym jest mój pokój działa internet wszędzie oprócz mojego pokoju, a podobno wcześniej w tym pokoju działał bezproblemowo. Po wpisaniu hasła pokazuje się komunikat jak na załączonym screenie. Sprawdziłem czy notebook łączy się w innych pokojach - łączy się. Z kolei także inny laptop w moim pokoju się łączył, jedynie mój ma problemy. Mój sprzęt to Samsung R580. Czy ktoś wie jak to rozwiązać? ![]() RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - House - 17.04.2011 19:26 Jeśli laptop łączy się w innych pokojach. Tylko ten jest felerny, to ja widzę tylko sprzętowe braki. Być może antena wifi w laptopie jest za słaba. Innego wyjścia poza sprzętowym nie widzę. Jedynie co możesz sprawdzić to podejście do routera i odgięcie lekko antenki do tyłu. Ponoć to nieco poprawia jakość sygnału. Warto spróbować. RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - kurys - 17.04.2011 19:35 OK, dzięki za sugestię, jutro spróbuję, bo nie mam dostępu do routera tylko właściciel mieszkania. A czy istnieje możliwość dokupienia sobie jakiejś dodatkowej anteny czy wzmacniacza odbieranego sygnału lub coś podobnego? RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - House - 17.04.2011 19:44 Kolejną banalną sprawą może być występowanie różnych urządzeń w pokoju/na drodze sygnału do pokoju w postaci przeróżnych telewizorów CRT (gdyż te ponoć w jakiś sposób mogą zakłócać działanie wi-fi) itd. Dla testu wyłącz wszystko co masz w pokoju elektrycznego i sprawdź. Warto poświęcić tę minutkę w celu wyeliminowania wszelkich możliwości zakłócania. RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - kurys - 17.04.2011 19:56 Wcześniej miałem także dostęp przez router i w bliskiej odległości był taki TV i nie było problemów. Oczywiście teraz też to sprawdzałem, nawet odstawiłem go w najdalszy kąt pokoju i nadal nie działa. Na tym drugim notebooku, o którym wspomniałem, internet działa bez żadnych kombinacji. RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - House - 17.04.2011 20:01 Czyli to sprawa czysto zasięgowa moim zdaniem. Dla testu, jeśli jest taka możliwość zaktualizuj sterownik karty wi-fi. Jednak zapewne nie obejdzie się bez tego o czym wspomniałem wcześniej. Coś w stylu odchylania pokrywy (testowanie różnych pozycji) Anteny z tego co mi się wydaje montowane są w obudowie matrycy, zatem może to coś da. RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - kurys - 17.04.2011 20:07 Szukałem jeszcze w google i na jakiejś stronie znalazłem coś o adresie MAC. U poprzedniego lokalnego dostawcy internetu sygnał do routera był jakoś ustawiony w ten sposób, że coś z tym MAC'iem w moim notebooku chyba też robili. Czy to ma jakieś znaczenie w tej sprawie? Na uczelni i w innych miejscach internet ładnie mi działa. RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - House - 17.04.2011 20:11 Jeśli jak piszesz, że ten laptop na którym są problemy działa w innych miejscach mieszkania, to adresy MAC nic tutaj do problemu nie mają. RE: Internet nie działa tylko w jednym pomieszczeniu - kurys - 17.04.2011 20:47 No tak masz rację. Co do karty WiFi - w menedżerze urządzeń zaktualizowałem Microsoft Virtual Miniport Adapter i nadal nie łączy. Znalazłem chyba odpowiedni sterownik - Atheros AR9285 wireless network adapter. Zaktualizowałem go i wszystko wydaje się być w porządku, zobaczymy jak będzie jutro. W każdym razie House wielkie dzięki za podsunięcie tego rozwiązania ![]() |