![]() |
Grafika zacina się, tnie - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Grafika zacina się, tnie (/grafika-zacina-sie-tnie-15451-t) |
Grafika zacina się, tnie - Okoon - 15.04.2011 05:54 Witam, Szukałem na forum, lecz nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Problem polega na tym, że podczas przewijania paskiem do przewijania stron, czy folderów obraz się ścina. Jeśli chodzi o strony to głównie te większe portale, bo małe, schludne strony chodzą ok, jednak te większe nie, a jest to uciążliwe. Z paskiem przewijania w Windowsie jest to samo, gdy kliknę na pasek i szybkim ruchem zacznę zjeżdżać na dół.. Pojawia się wtedy takie coś jak na screenie niżej: ![]() Zlewanie się nazw plików, folderów itp. Jeśli chodzi o sprzęt to posiadam laptopa HP Pavilion dv7, karta graficzna ATI Radeon 3200 HD (sterownik z daty: 2011.03.08) Jeśli chodzi o sterowniki to grzebałem, instalowałem inne itp. nadal to samo. Wiem, że Windows 7 posiada DirectX11, ale zainstalowałem 9 - też nic nie pomogło. Może problem leży gdzieś indziej, gdzie nie szukałem? Czekam na wszelaką pomoc. Pozdrawiam. RE: Grafika zacina się, tnie - Illidan - 15.04.2011 20:17 Spróbuj zaktualizować sterowniki wszystkie w laptopie, może za pomocą programu który je wyszuka automatycznie pod twój sprzęt.Polecam SlimDriver,DeviceDoctor. http://www.driverupdate.net/ Spróbuj też użyć Microsoft Fix It,może rozwiąże to problem: http://support.microsoft.com/fixit/pl RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 15.04.2011 22:51 Witam, Dzięki za program, jest świetny, szczególnie ten darmowy ![]() Niestety to nie rozwiązało mojego problemu, nadal jest. Link z tą stroną microsoftu też nie pomógł, nic nie znalazłem. Co tu zrobic? RE: Grafika zacina się, tnie - Illidan - 16.04.2011 16:24 Postaraj się w sterowniku do grafiki zwiększyć może częstotliwość odświeżania okien,Spróbuj też w sterowniku pobawić się ustawieniami obrazu.Powiedz jeszcze od kiedy problem występuje? RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 16.04.2011 22:23 Hmm, częstotliwość obrazu (odświeżanie) ustawione mam na 60hz, więcej się nie da. Problem występuje od dosyć dawna, laptopa ja mam od tygodnia, dostałem od brata, mu to nie przeszkadzało ![]() RE: Grafika zacina się, tnie - Illidan - 17.04.2011 01:30 Kliknij też na " Start ",prawym na " Komputer " i wybierz " Właściwości ".Potem po lewej wejdź w " Zaawansowane ustawienia systemu "W oknie które Ci się ukaże kliknij na " Zaawansowane " na opcjach " Wydajność ".W oknie wydajności możesz poeksperymentować z ustawieniami i zobaczyć czy problem potem zniknie.Włącz np. opcję " Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności ".Możesz tez sam się pobawić wyłączając poszczególne opcje.Spróbuj wyłączyć miedzy innymi: -Stosuj gładkie przewijanie pól list, -Uruchom program Aero Peek -Włącz przezroczystość -Animuj formaty i elementy wewnątrz okien Nie wiem czy karta grafiki po prostu ie jest trochę za słaba na Windows 7 i jego pełne bajery graficzne,pokaż Indeks Wydajności systemu.Jak klikniesz na " Komputer " prawym przyciskiem myszki wybierz " Właściwości " .W oknie Systemu kliknij na niebieski napis " Indeks wydajności systemu Windows " i pokaż screen tutaj. Podaj tez dokładnie model Lapka np. " hp pavilion dv7-1060ew ". RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 17.04.2011 07:48 Nic z tych rzeczy, jeżeli chodzi o wydajność, nic nie pomogło. Screen: ![]() RE: Grafika zacina się, tnie - alexheaven - 17.04.2011 08:13 Chyba masz słabą kartę graficzną skoro jest taki wynik. W swoim starym komputerze też miałam tak problem, ale nie wiem jak go rozwiązać. Ja zainstalowała bym wszystkie sterowniki od nowa. RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 17.04.2011 08:42 Instalowałem wszystkie sterowniki od nowa. Karta to ATI Radeon 3200 HD 256mb RE: Grafika zacina się, tnie - thermalfake - 17.04.2011 09:55 Szybciej i bez stresów będzie jak postawisz mu czysty system od nowa. Jeszcze możesz spróbować z systemem typu live cd (knoppix, miniPE, etc..) który nie instaluje niczego na dysku twardym. Może w ten sposób wykluczy się usterkę sprzętową. RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 17.04.2011 10:52 Właśnie, może to coś w tym systemie jest nie tak? Mam Windows 7 Ultimate... Jaki będzie najlepszy? bo jest chyba kilka rodzajów. Proszę o poradę, bo to jest troszkę uciążliwe, ponieważ długo pracuje przy komputerze. RE: Grafika zacina się, tnie - pikulak - 17.04.2011 11:46 (17.04.2011 10:52)Okoon napisał(a): Właśnie, może to coś w tym systemie jest nie tak? Więc tak:Ubuntu dla korzystającego z internetu i zwykły do domu. Kubuntu to to samo co Ubuntu lecz w srodowisku KDE-dla windowsiarzy lepiej się przesiąść Mandriva-dla nowicjuszy którzy chcą by system wszystko za nas zrobił openSuse-podobne do Mandrivy(dla mnie lepsze) RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 17.04.2011 13:04 nie, nie Linux odpada... RE: Grafika zacina się, tnie - Illidan - 17.04.2011 14:53 Minimalne wymagania dla Windows 7 to gdy Indeks Wydajności ma 3,5,więc może być jednak że masz kartę ciut za słabą.I jaki to dokładnie Lapek i ile ma jeszcze pamięci RAM?? RE: Grafika zacina się, tnie - Okoon - 17.04.2011 16:10 4gb pamięci ram HP Pavilion dv7-1245ca RE: Grafika zacina się, tnie - Illidan - 17.04.2011 21:13 Myślałem że masz może za mało RAM,ale jest wystarczająco na Windows 7 |