Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie (/windows-7-hp-i-reinstalacja-na-laptopie-15418-t)

Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie - ncfalograff - 13.04.2011 18:56

Witam wszystkich serdecznie,

Posiadam laptopa Toshiba Satellite L500 1EK i wraz z nim preinstalowany WIN7 HP. Do komputera dostarczono mi płytę Product Recovery, dzięki której w każdej chwili mogę postawić komputer od zera. Kilka dni temu byłem zmuszony sformatować wszystko - uprzednio system wieszał się przy otwieraniu aplikacji, touch pad odmawiał posłuszeństwa - było widać, ze mu coś dolega. Antywirus nie widział niczego, inne programy również nie - jedynym wyjściem dla mnie jako laika było sformatowanie tego ustrojstwa.

Wrzuciłem do napędu Recovery CD i zresetowałem komputer. Wszystko zaczęło się znajomo i przebiegało normalnie. Kopiowanei danych, rozpakowywanie i instalacja. Problem pojawił się przy 83% instalacji - pokazał się błąd - adres pliku programu McAfee (zawartego na płycie) i informacja, chyba o treści niemożności skopiowania oraz kod błędu 1123. Miałem możliwość naciśnięcia dowolnego przycisku i zakończenia instalacji, co też uczyniłem. Rozpocząłem ją raz jeszcze, lecz ponownie pojawił się błąd. I tak jeszcze trzy razy. Zdziwiła mnie ta sytuacja, bo niejednokrotnie przywracałem komputer do pierwotnego stanu przy pomocy tej płyty. Udało mi się zamiast tego zainstalować WIN XP z poprzedniego komputera - bezproblemowo.

Nie wiem co mam zdziałać, proszę o pomoc.

EDIT:

Przepuszczam dysk przez HD Tune, wykrył kilka błędów na dysku, więc to może to.

RE: Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie - thermalfake - 13.04.2011 19:32

Pokaż zrzuty ekranu z hd tune, tzn odczyt smart, benchmark.
Fajnie by było gdybyś wykonał test powierzchni programem Victoria, zobaczymy jak kształtują się czasy dostępu do sektorów.

RE: Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie - ncfalograff - 13.04.2011 21:33

[attachment=2640][attachment=2641]

Oto zrzuty z HDtune.

Skanuję dysk Victorią - wskazuje na błędy ABRT, poza tym wyświetla następujący przykładowy komunikat: Warning! Block start at 6189824 = 834 ms.

Mam podobnych błędów już kilkanaście. [attachment=2642]

RE: Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie - thermalfake - 13.04.2011 21:46

Na pierwszym obrazku w pewnym momencie następuje drastyczny spadek wydajności do zera. O ile nie był na nim załadowany system to wykluczam działanie aplikacji korzystających z dysku w tle.
Proszę ponownie o odczyt ze smarta, błędy ABRT (odrzucone żądanie) mogą być powiązane z samym zasilaniem dysku.

RE: Windows 7 HP i reinstalacja na laptopie - ncfalograff - 14.04.2011 16:51

Oto odczyt SMART i raz jeszcze Benchmark.

[attachment=2650][attachment=2649]

Nie wystarczyłoby mapowanie/zerowanie dysku? W razie czego mam całość zrzuconą na zewnętrzny dysk twardy, więc problem utraty danych nie istnieje.