Minimalizm na pulpicie - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Multimedia i dodatki (/multimedia-i-dodatki-7-f) +---- Dział: Gadżety Windows 7 (/gadzety-windows-7-32-f) +---- Wątek: Minimalizm na pulpicie (/minimalizm-na-pulpicie-15339-t) |
Minimalizm na pulpicie - stanax - 10.04.2011 19:38 Od dawna przymierzałem się do napisania tego tematu. Właściwie był to ten moment, gdy pierwszy raz ujrzałem w wątkach przypiętych Rainmeter, czyli tyłek mnie swędzi od trzech miesięcy Nie mam zamiaru niczego krytykować, ale przecież nie wszyscy lubią być atakowani setkami informacji wyświetlanymi na pulpicie. Dlatego pomyślałem, że wątek w którym będziemy pisać o rozwiązaniach maksymalnie upraszczających obsługę systemu, za to w minimalnym stopniu absorbujących naszą uwagę, wart jest założenia. Zapraszam kolegów do pisania w nim... na początek o aplikacji Bins(pojemniki). Jedno kliknięcie ikony na pasku zadań i hop - program startuje. Chciałoby się mieć tam wszystkie na co dzień używane, ale miejsca brak. Na dodatek w tłoku łatwo się pomylić. Rozwiązaniem jest Bins. PS Należy się zarejestrować podając swój adres e-mailowy. Po kilku dniach otrzymamy link do download'u. Albo napisz do mnie na PW. RE: Minimalizm na pulpicie - Pemek - 10.04.2011 21:14 Grupowaniem ikonek na pulpicie zajmie się program Fences. Dzięki niemu możemy poukładać ikony, które często są dosłownie porozrzucane po całym pulpicie. Program jest darmowy, choć za bogatszą wersję musimy płacić. Pobierz RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 10.04.2011 21:25 Pemek - ciut staroć (http://k800i.pl/viewtopic.php?t=25077), ale nadal dobra alternatywa dla bajzlu na pulpicie . RE: Minimalizm na pulpicie - Popiolek - 11.04.2011 17:47 Mi bardzo się podoba ten program, u mnie wygląda to tak : SS Jest bardzo poręczny. RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 26.04.2011 09:03 Jest dostępną aktualizacja Bins. Należy kliknąć PPM na ikonkę w trayu, potem Check for updates → now. Po pobraniu aktualizacji zrestartować system. Najważniejszą nowością, poza zmianami kosmetycznymi i usunięciem bugów, jest możliwość dodania w prosty sposób kosza do traya(drag&drop) RE: Minimalizm na pulpicie - ihatebuffering - 08.05.2011 15:22 stanax jak to działa? Nic się nie wiesza? RE: Minimalizm na pulpicie - lowermann - 15.05.2011 08:30 Fences używałem na XP i nie robił problemów, Bins'a używam na Win7 i także nie widzę, żeby coś gdzieś niestabilnie działało lub się wieszało. Problem jest tylko taki, że mam tylko jedną ikonkę w pasku zadań, a nie np po 4 jak jest na powyższym screenie. Edit, już wiem, trzeba odznaczyć we właściwościach paska zadań "Użyj małych ikon" I już widać 4 ikonki, dodać trzeba, że ciekawą opcją jest to, że nie używany program ma zarys ikonki, a uruchomiony jest normalnie podświetlany, dzięki czemu wystarczy rzut okiem, i wiemy już co mamy uruchomione RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 31.05.2011 08:38 . Dziś troszkę z innej beczki... Gadżet dla tych, którzy bardzo często używają napędu optycznego, a klepanie po buttonie open/close jest niewygodne(na przykład blaszak stoi głęboko pod biurkiem). Oszczędza czas i nasz kręgosłup. Niezbyt ładna grafika, zresztą jak sam napęd, ale animowana i z możliwością ustawienia przezroczystości, więc jego brzydota mało widoczna. Dziala na Windows 7 - sprawdzone. Pobierz / klik RE: Minimalizm na pulpicie - Magic_coin - 31.05.2011 21:11 @UP Otwieranie działa, gorzej z zamykaniem. RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 31.05.2011 23:05 Gorzej, to znaczy jak - działa, działa jak mu się zachce, w ogóle nie działa? RE: Minimalizm na pulpicie - Magic_coin - 01.06.2011 14:26 (31.05.2011 23:05)stanax napisał(a): Gorzej, to znaczy jak - działa, działa jak mu się zachce, w ogóle nie działa? W ogóle się nie zamyka. Dopiero jak się schylę i klepnę tackę to się chowa XD RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 01.06.2011 17:04 To znaczy, że ten gadżet nie jest przeznaczony dla Ciebie Kto jeszcze ma z nim podobny problem, proszę tu napisać. U mnie działa bez pierdnięcia, ale jak są z nim jakieś jaja, to usunę go z tematu. . RE: Minimalizm na pulpicie - kalisz1955 - 01.06.2011 20:06 U mnie działa bez problemu RE: Minimalizm na pulpicie - Nasa - 04.06.2011 11:35 czy bins działa na XP ? RE: Minimalizm na pulpicie - Dzejkop - 04.06.2011 12:01 Muszę was zmartwić - - to nie jest minimalizm. RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 04.06.2011 19:52 (04.06.2011 11:35)Nasa napisał(a): czy bins działa na XP ? Nie wiem, nie sprawdzałem. (04.06.2011 12:01)kuba096 napisał(a): Muszę was zmartwić - to nie jest minimalizm. Ograniczenie wyświetlanych na pulpicie informacji lub zmniejszenie ilości kliknięć, by uruchomić dowolny program lub funkcję, nim nie jest? Jak wobec tego nazwać ten temat? _________________________________________________________________________ W sprawie gadżetu. Normalnie, by wysunąć szufladkę bez szukania guziora na napędzie, musimy wykonać cztery kliknięcia: Start Komputer PPM na stacje Wysuń , lub utworzyć ikonę na pulpicie(na pewno wtedy koniec z minimalizmem) i kliknąć dwa razy: PPM na stacje Wysuń ... A po co, kiedy po dodaniu gadżetu jednym kliknięciem wysuwamy lub wsuwamy szufladkę, natomiast sam gadżet nie rujnuje nam kompozycji pulpitu RE: Minimalizm na pulpicie - Idas - 04.06.2011 23:57 daj linka do tapety RE: Minimalizm na pulpicie - lowermann - 12.06.2011 09:21 Proszę oto tapetka RE: Minimalizm na pulpicie - stanax - 13.06.2011 10:03 . A dziś z jeszcze innej beczki - rozmowy głosowe lub wideokonferencja bez instalacji jakiegokolwiek programu! imo now - otwierasz stronę w przeglądarce, kopiujesz adres, wysyłasz do znajomego i rozmawiacie. Prościej już być nie może. Istnieje szereg rozwiązań dla rozmów głosowych i wideo, ale nie widzieliście nic łatwiejszego niż imo now. Usługa jest oparta na technologii Flash, a wszystko dzieje się przez przeglądarki. http://dl.dropbox.com/u/2827558/Posty%20na%20forum%20w7/imo7.jpg http://dl.dropbox.com/u/2827558/Posty%20na%20forum%20w7/imo3.jpg http://dl.dropbox.com/u/2827558/Posty%20na%20forum%20w7/imo1.jpg Dodaj adres do zakładek imo.im/now - kliknij . RE: Minimalizm na pulpicie - Portator - 13.06.2011 14:11 Dobre rozwiązanie. Przydało mi się. Pozdrawiam |