Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci (/win-xp-obok-7-i-przestawianie-ide-na-ahci-15258-t)

Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - analny_adept - 07.04.2011 15:23

Siemka.
Szukając odpowiedzi na zawieszającą się instalację na logu windows znalazłem, że trzeba przestawić ide na ahci.
Tylko chciałbym Win 7 zainstalować obok XP.
Czy jak przestawie to ide na ahci to nie stracę dostępu do XP ?
Jeśli tak to czy będe mógł go jakoś odzyskać żeby te 2 systemy chodziły obok siebie ?
(Przy próbie instalacji Visty dzieje się to samo czyli pokazuje się logo windows i wszystko przestaje pracować : /)

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - thermalfake - 07.04.2011 22:46

Będzie kłopot jeśli zmienisz tryb z ide ma ahci, w win XP pojawi się na starcie bluescreen.
Poniżej jest sposób jak w łatwy sposób to ominąć, tzn dograć sterownik i po tym zmienić tryb.
http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tryb_ahci_i_ncq_dla_dysku_sata,571.html

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - Illidan - 08.04.2011 18:18

Żeby zainstalować Windows 7 obok XP wcale nie musisz zmieniać IDE na ACHCI.Jeśli chcesz potem przejść na ACHCI by Windows XP działał musisz zainstalować sterownik ACHCI w nim zanim przełączysz w BIOS z IDE na ACHCI..A to możesz zrobić tak jak jest w linku wyżej który wkleił " thermalfake ".

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - analny_adept - 09.04.2011 09:52

ej teraz sobie zobaczyłem, że w bisie nie mam tej opcji to zmiany z ide na ahci : O
komputer mam chyba z 2006 albo 5 roku więc bios też jest stary ?
czy to może być wina starego biosu, że instalator win7 się zawiesza na ładowaniu ?

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - thermalfake - 09.04.2011 09:57

Model płyty głównej ?
Niekoniecznie, działa dobrze w obu trybach. Specyficzna konfiguracja lub nie do końca sprawny jakiś podzespół.

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - analny_adept - 09.04.2011 10:29

msi k9n platinum
http://www.msi-polska.pl/index.php?func=prodmbspec&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=252

jedyne co dokładałem odkąd kupiłem komputer to nowa kostka ramu.
ale sprawdzałem na każdej z osobna (starej i nowej) i instalator zawiesza się zawsze na tym logo windows

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - analny_adept - 09.04.2011 14:57

znalazłem taki post http://windows7forum.pl/zawieszanie-systemu-podczas-instalacji-windows-7-x86-t-4028.html#pid23934
ale zmiany w menu Power Management opcji ACPI Standby State z S1 na S3 w menu Advanced BIOS Features opcja Quick Boot z Disabled na Enabled nic nie dały instalator dalej staje na logu windows : /
Może trzeba jeszcze inne opcje poprzestawiać : O ?

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - Illidan - 09.04.2011 16:48

Opcję zmiany trybu z IDE na ACHCI i odwrotnie powinieneś mieć w Lokalizacji BIOS : Advanced BIOS Features >> Onchip Serial ATA.Jeżeli nie masz takiej opcji to BIOS Twój nie obsługuje tej opcji.Problem może rozwiązać aktualizacja BIOS do nowszej wersji o ile takowa jest dostępna.Jeśli znajdziesz opcje którą wymieniłem wcześniej to spróbuj ją ustawić na czas instalacji na AUTO.Przyczyną wieszania się instalatora na ładowaniu może być winny napęd lub płytka z systemem.Spróbuj z innej kopii,ewentualnie utwórz może USB z in-stalką Windowsa i spróbuj zainstalować system.

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - thermalfake - 09.04.2011 17:41

Jeszcze mi przyszło do głowy takie rozwiązanko. Skoro ludziska instalują 7-mki na tych płytach z chipsetem nforce570, to weź poodpinaj niemal wszystko (resztę napędów, karty muzyczne, czytniki kart itp, grafikę zewnętrzną też o ile jest onboard) co zbędne od płyty głównej i jak masz możliwość podmień grafikę i pamięci. Weź nawet inny dysk i postaw na czysto system.

Poniżej jest wręcz ten sam problem
http://windows7forum.pl/problem-z-poczatkowym-stadium-instalacji-rozwiazany-t-7423-2.html

Jeszcze jedno pytanko, jeśli nagrywałeś nośnik z systemem to czy robiłeś to na wolnych czy wysokich prędkościach.

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - analny_adept - 09.04.2011 20:12

@Illidan
nie ma śladu po takiej opcji : /
[Obrazek: IMG_0195_jpg_300x300_q85.jpg]

spróbuje zaktualizować ten BIOS

@thermalfake
nie mam możliwości podmiany podzespołów : /
nie pamiętam jakimi prędkościami nagrywałem płytki, ale raczej różnymi (a nagrałem ich chyba ok. 6) mam jakąś jeszcze czystą to nagram sobie z najmniejszą

kiedyś zrobiłem tak że zainstalowałem Win 7 za pomocą win XP i zainstalował się do końca, ale nie odpalał : /
a z usb nie mam możliwości zainstalowania bo mam tylko 2gb

RE: Win XP obok 7 i przestawianie ide na ahci - Illidan - 09.04.2011 22:42

Co do powypinania podzespołów z komputera na czas instalacji to thermalflake ma rację by tak spróbować.Ja mam również stary komputer (6 lat) z płyta MSI KT6V i kiedyś za żadne skarby instalka XP nie chciała mi ruszyć,też długo zastanawiałem się dlaczego.Okazało się że winowajca był zamontowany Czytnik Kart Pamięci 3,5''.Po odłączeniu go na czas instalacji z płyty głównej instalacja przebiegła bez problemu.