brak internetu- serwer DNS - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: brak internetu- serwer DNS (/brak-internetu-serwer-dns-15254-t) |
brak internetu- serwer DNS - blondynka - 07.04.2011 13:05 Witam! Ach... jestem załamana i wkurzona, bo mam 2 lewe nogi (nawet nie ręce) ! do komputera, a przyszło mi się użerać z wielkim problemem. W domu zawsze działał mi nasz internet bezprzewodowy. Od 2 dni jednak mój komputer nie może się połączyć z siecią (białe kreseczki z żółtym wykrzyknikiem), chociaż na komputerze w małym okienku pokazuje się, że sieć jest "Połączono" ( i to wszystkie zielone kreseczki), ale na gorze pisze przy takiej ławeczce z nazwą sieci "Brak dostępu do internetu". Wszyscy inni lokatorzy w mieszkaniu maja internet, tylko nie ja.... Zauważyłam jeszcze inna dziwną rzecz... 3 dni temu nie mogłam otworzyć żadnej strony internetowej, ale działał mi skype... Kiedy próbowałam jakoś sama rozwiązać ten problem i nacisnęłam przy ikonce sieci "rozwiąż problemy" jest napisane: "Skontaktuj się z administratorem sieci lub usługodawca internetowym. Mogą występować problemy z serwerem DNS. Więcej informacji o serwerze.." Przywróciłam na nowo system, włączyłam znów komputer, oczyściłam pamięć DNS, podłączyłam neta na kabel i chodziło przez jakieś 0,5 h. Ale teraz nawet i kabel nie pomaga. Po czytaniu innego forum oczyściłam pamięć DNS, ale dalej nic. Ktoś radził aby ustawić DNS-y ręcznie 208.67.222.222, 208.67.220.220. ...ale...o zgrozo... gdzie i jak? ja nie mam pojęcia w ogóle jak wejść. mi to chyba trzeba napisać jak dziecku co po kolei trzeba zrobić. A muszę to zrobić sama, bo jestem za granica i za informatyka zabuliłabym strasznie dużo euro Z góry dzięki za jakiś odzew dla "blondynki" papa :heart: RE: brak internetu- serwer DNS - dhapollo - 07.04.2011 17:09 Witam. 1. podaj wynik zapytania ipconfig /all (start i wpisz cmd enter i w czarnym okienku wpisz ipconfig /all i enter) 2. Od jakiego usługodawcy jest internet? 3. Problem wydaje się być prosty więc będzie i tanio 4. Nie wiem czyje są to dnsy więc mogą nie działać z twoim usługodawcą ładnie opisane co i gdzie się ustawia http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/pomoc_tech/internet/modemy/livebox/inst_eth/konf_ip_dns_seven/;jsessionid=B0F342ED48158EB6EE7B977DE6E8AAC2.portal28;PSID=B0F342ED48158EB6EE7B977DE6E8AAC2.portal28 (możesz ustawić dnsy na automatyczne może zadziała) RE: brak internetu- serwer DNS - blondynka - 07.04.2011 17:51 Witam! Na początku dziękuję ze znalazła sie osoba, ktorapodjęła sie odpowoedzi na moje zapytanie. Wynik ipconfig jest dosyc dlugi, przepisze moimzdaniem najwazniesze rzeczy: sufiks podstawowej domeny DNS:(tutaj pusto jest) typ węzła:hybryowy routing IP wlaczony:nie serwer WINS proxy włączony: nie karta ethernet połączenia lokalne: stan nośnika: nośnik odłączony sufiks DNS konkretnego połączenia: opis: marvell Yukon... adres fizyczny: 00-24-BE-85-8E-DF DHCP wlaczone: tak autokonfiguracja wlaczona:tak karta bezprzewodowej sieci lan pol. sieci bezprzewodowej: sufiks DNSkonkretnego polaczenia: (nic) opis: intel ®wifi link 5100AGN adres fizyczny: 00-24-D6-44-76-42 DHCP wlaczone: tak autokonfiguracja wlaczona: tak adres IPv6 polaczenia lokalnego:fe80..... adres IPv4: 192.168.0.103(preferowane) ,aska podsieci: 255.255.255.0 dzierzawa uzyskana 7 kwietnia wygasa 8 kwietnia Brama domyslna 192.168.0.1 serwer DHCP: 192.168.0.1 serwer DNS 192.168.0.1 net BIOS... itak dalej. ustawialam juz recznie adresy DNS, ale nci nei pomaga, a numer mialam od wlocha- czyli z moejgokraju w ktorym mieszkam teraz. siec internetowa jest telefoniczna (wind) DLINK jesli dobrze wiem, na moim pietrze jest czarna skrzynka z antenka, dzieki ktorej zawsze mialam bezprzewodowe poalczenie z internetem ( dodam ze moja kolezanka obok caly czas ma internet. Zaczynam sie bac, ze to nagle zblokowanie mojego dostepu do internetu to jakis wirus?? pozdrawiam! i gorąco licze na pomoc! RE: brak internetu- serwer DNS - dhapollo - 07.04.2011 19:25 ustaw jako drugi dns 194.204.159.1 (możesz po testować te co dostałaś) Nie instalowałaś antywirusa jakiegoś ostatnio? Jaki masz program antywirusowy i firewall? RE: brak internetu- serwer DNS - blondynka - 08.04.2011 11:11 (07.04.2011 19:25)dhapollo napisał(a): ustaw jako drugi dns 194.204.159.1 (możesz po testować te co dostałaś) witam ach... chyba skonczyla mi sie waznosc antywirusa. Zadzwonie dzis do wloskiego dostarzyciela internetu i zapytam o adres dns i ip. pozdrawiam! RE: brak internetu- serwer DNS - rudams - 19.04.2011 09:40 Ja mam taki sam problem jak blondynka dostawcą internetu jest Vectra, wkurzam się bo muszę kilkakrotnie uruchamiać komputer zanim internet się zainstaluje, co robić, HELP, dodam, że nic nie jest wpisane w sufiks DNS oraz w adresie fizyczny same zera, DHCP włączone- Nie |