Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/dyskusja-ogolna-5-f) +--- Wątek: Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień (/uzytkownik-nie-ma-wystarczajacych-uprawnien-15236-t) |
Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - techdive - 06.04.2011 15:27 Mam taki problem. Zalogowałem się do kompa jako administrator, uruchamiam cmd, następnie wpisałem polecenie defragmentowania dysku np D i dostałem komunikat że "użytkownik ma niewystarczające uprawnienia do wykonania tej operacji" a np komenda format d: dostaje "odmowa dostępu z powodu niewystarczających uprawnień, musisz wywołać to narzędzie przy uruchomionym trybie podniesionych uprawnień" Czy ktoś wie jak podnieś uprawnienia więcej niż administrator systemu? Wdzięczny za każdą sugestię. ms RE: użytkownik ma niewystarczające uprawnienia - bodziulla - 06.04.2011 16:02 Hej. Spróbuj tej opcji jak: - cmd uruchamiasz jako administrator, wprowadzasz komendę defragmentacji, jeżeli nie; - ponownie to samo, ale wpisujesz net user administrator /active: yes; po czym komenda defragmentacji i powinno pomóc Jeżeli nie pomożemy Pzdr RE: Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - stingear - 06.04.2011 16:03 Uruchom CMD jako Administrator. Znajdź w menu START "Wiersz polecenia", kliknij na niego PPM i wybierz "Uruchom jako Administrator". Domyślnie uruchamia się on z ograniczeniami. RE: Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - techdive - 07.04.2011 19:15 Ok dzięki. Mam tylko jeszcze chęć zrozumieć jak wejść w tą opcję z wiersza poleceń. Tak jak podał bodziulla (wielkie dzięki za pomoc) gdy wpisuję komendę "net user administrator /active: yes;" dostaję komunikat : "wprowadzono nieprawidłową wartość dla opcji /ACTIVE" RE: Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - stingear - 07.04.2011 20:25 Przed YES nie ma być spacji i na końcu nie ma być ";". Net user Administrator /active:yes RE: Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - techdive - 08.04.2011 10:23 No tak. Wpisałem juz poprawnie :" Net user Administrator /active:yes " i dostaem nastepujący komunikat " wystąpił błąd systemu 5. odmowa dostępu " Co na to poradzić? RE: Użytkownik nie ma wystarczających uprawnień - stingear - 08.04.2011 16:25 Uruchomiłeś wiersz poleceń z prawami administratora? Jeśli nie, to odmowa dostępu jest normalnym komunikatem(błąd systemy 5 oznacza brak uprawnień). Komenda ta aktywuje konto administratora, dzięki czemu wylogowując się z obecnego możesz się na nie zalogować, a nie nadaje prawa administratora dla obecnego konta. |