Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Zmiana ikony pliku - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Zmiana ikony pliku (/zmiana-ikony-pliku-15039-t)

Zmiana ikony pliku - riki - 29.03.2011 16:10

Po wyczyszczeniu rejestru CCleaner zmieniły mi się ikony w formatach: rmvb na ikonę WMP,a przypisanym programem jest Bestplayer,i html na ikonę notatnika . Czy byłby ktoś w stanie pomóc? Nie chciałbym instalować dodatkowych programów, czytałem sporo na ten temat i wiem, że można to robić w rejestrze. To poważna ingerencja i nie chciałbym sam tego robić, czy mógłby mi ktoś pomóc? Uśmiechnięty

RE: Zmiana ikony pliku - rafi993 - 29.03.2011 17:33

a zmiana programów domyślnych?? to nie o to chodzi??

Bierzesz właściwości i wybierasz program którym otwierałeś wcześniej plik i tyle

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 30.03.2011 13:06

(29.03.2011 17:33)rafi993 napisał(a):  a zmiana programów domyślnych?? to nie o to chodzi??

Bierzesz właściwości i wybierasz program którym otwierałeś wcześniej plik i tyle

Tą opcję już stosowałem, niestety nie pomogło! Uśmiechnięty

RE: Zmiana ikony pliku - Illidan - 31.03.2011 01:43

Próbowałeś skorzystać z Punktu Przywracania Systemu?Dodatkowo,albo spróbuj tylko skojarzyć w opcjach BESTPlayera pliki które ma otwierać.Otwierasz program,klikasz na Narzędzia,wybierasz Opcje...
Tutaj po lewej przechodzisz na koniec na Skojarzenia.Zaznaczasz pliki które chcesz skojarzyć z programem.

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 31.03.2011 13:46

(31.03.2011 01:43)Illidan napisał(a):  Próbowałeś skorzystać z Punktu Przywracania Systemu?Dodatkowo,albo spróbuj tylko skojarzyć w opcjach BESTPlayera pliki które ma otwierać.Otwierasz program,klikasz na Narzędzia,wybierasz Opcje...
Tutaj po lewej przechodzisz na koniec na Skojarzenia.Zaznaczasz pliki które chcesz skojarzyć z programem.

Nie mam włączonej opcji przywracanie systemu! Druga rada.., robię to po zainstalowaniu Bestplayera Uśmiechnięty , a gdy zmieniła się ikona, także zrobiłem. Znalazłem poradę jak zmienić ikonę za pomocą rejestru, zastosowałem zmiany bez rezultatu, Windows 7 Ultimate rządzi Uśmiechnięty

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 31.03.2011 15:58

Hmmm, co mnie zaciekawiło, w Total Commander jest wszystko okey! Załączam obrazek.

RE: Zmiana ikony pliku - Illidan - 31.03.2011 22:39

Czyli nic nie pomogło,tak??Nadal nie masz ikony BestPlayer'a jak korzystasz z Explorera Windows?

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 01.04.2011 13:25

(31.03.2011 22:39)Illidan napisał(a):  Czyli nic nie pomogło,tak?Nadal nie masz ikony BestPlayer'a jak korzystasz z Explorera Windows?

Tak, tylko w Total Commander jest normalnie!
(01.04.2011 13:25)riki napisał(a):  
(31.03.2011 22:39)Illidan napisał(a):  Czyli nic nie pomogło,tak?Nadal nie masz ikony BestPlayer'a jak korzystasz z Explorera Windows?

Tak, tylko w Total Commander jest normalnie!

W Explorer Windows wygląda to dokładnie tak:

RE: Zmiana ikony pliku - Illidan - 01.04.2011 15:44

Kliknij na dany film,który ma nie taką ikonę jak chcesz prawym klikiem.Wybierz Właściwości >> Zmień i spróbuj tu jeszcze przypisać BESTPlayer jako domyślny program.

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 01.04.2011 15:51

Z tego,co wyczytałem w internecie ikonę się zmienia w HKEY_CLASSES_ROOT ! W avi wygląda to tak.., pierwszy screen, w rmvb.., drugi screen. Nie jest tak samo, a powinno być? Może ktoś z was studiował informatykę i wie Uśmiechnięty

RE: Zmiana ikony pliku - Illidan - 02.04.2011 02:54

Może zajrzyj tu jeszcze:
http://windows7forum.pl/zmiana-ikony-pliku-tutorial-t-9787.html
Na przyszłość zalecam włączenie Przywracania Systemu chociaż na partycji systemowej by uniknąć podobnych problemów.
Można jeszcze spróbować programem Creative Element Power Tools (przy pobieraniu wybierz wersje systemu) :
http://www.creativelement.com/powertools/#download
W programie wybierasz opcję Edit file type associations >> Accept .Dalej klikasz na Start File Type Doctor now...
W nowym oknie wybierasz typ plików, naciskasz po prawej stronie okna Change... i wybierasz ikonę.

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 02.04.2011 14:15

(02.04.2011 02:54)Illidan napisał(a):  Może zajrzyj tu jeszcze:
http://windows7forum.pl/zmiana-ikony-pliku-tutorial-t-9787.html
Na przyszłość zalecam włączenie Przywracania Systemu chociaż na partycji systemowej by uniknąć podobnych problemów.
Można jeszcze spróbować programem Creative Element Power Tools (przy pobieraniu wybierz wersje systemu) :
http://www.creativelement.com/powertools/#download
W programie wybierasz opcję Edit file type associations >> Accept .Dalej klikasz na Start File Type Doctor now...
W nowym oknie wybierasz typ plików, naciskasz po prawej stronie okna Change... i wybierasz ikonę.

Serdecznie dziękuję Illidan problem rozwiązałem przy twojej pomocy! Uśmiechnięty ! Załączam screen, by nie było wątpliwości Uśmiechnięty
Teraz ponawiam pytanie: czy te ustawienia ikon pozostaną gdybym odinstalował program Creative Element Power Tools ? Myślę że tak, gdyż wchodziłem w rejestr zmiany są i powinny pozostać. Jeszcze raz dziękuję! Temat zamykam!

RE: Zmiana ikony pliku - Illidan - 02.04.2011 15:47

Na 99% zmiany powinny pozostać :-)

RE: Zmiana ikony pliku - bolinio3 - 05.04.2011 16:17

Pewnie dlatego że w CCleaner użył opcji zaawansowaneZadowolony

RE: Zmiana ikony pliku - riki - 07.04.2011 14:02

(05.04.2011 16:17)bolinio3 napisał(a):  Pewnie dlatego że w CCleaner użył opcji zaawansowaneZadowolony

Wyobraź sobie, że nie użyłem tej opcji, zawsze w CCleaner używam domyślnych Uśmiechnięty