Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi (/blad-explorera-przy-operacjach-na-plikach-avi-15036-t) |
Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 29.03.2011 13:35 Witam. Mam pewien problem, otóż gdy wchodzę do folderu w którym są filmy i próbuję zmienić nazwę, włączyć czy cokolwiek innego wyskakuje mi błąd explorera. Potem muszę uruchomić ponownie proces explorer. Przydarzyło się to komuś? Jak rozwiązać ten problem? RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - sowski - 29.03.2011 14:19 Używałem kodeki Shark... coś tam. Po zmianie na K-Lite wszystko wróciło do normy. RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 30.03.2011 13:26 Używam K-Lite ale i tak mam ten błąd... RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Illidan - 31.03.2011 01:37 Masz problem tylko ze zmianą nazwy pliku AVI??Czy z jego usunięciem też? RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 31.03.2011 14:31 Odkryłem to gdy chciałem pozmieniać nazwy filmów, ale gdy na niego kliknę to już komputer zamula i pojawia się na oknie (brak odpowiedzi) RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Illidan - 01.04.2011 00:28 Za problem Twój może być odpowiedzialny proces który odpowiada za generowanie miniatur plików AVI.Aby to naprawić musisz uruchomić Edytor Rejestru i usunąć klucz za to odpowiedzialny.Klikasz na Start ,w pole wyszukiwania wpisujesz regedit W Rejestrze odnajdujesz klucz: HKEY_CLASSES_ROOT/SystemFileAssociations/.avi/shellex/PropertyHandler Klikasz podwójnie na każdą z gałęzi aż znajdziesz na końcu shellex ,rozwijasz ten klucz poprzez klikniecie na plusik koło folderu.Pokaże Ci się teraz klucz PropertyHandler.Klikasz na ten klucz prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybierasz Usuń,potwierdzasz Tak .Zamknij Edytor Rejestru i uruchom ponownie komputer,zobacz jak zachowują się pliki AVI. RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 02.04.2011 11:43 Próbowałem zrobić tak jak mówisz ale w folderze ".avi" nie ma podfolderów :/ RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Illidan - 02.04.2011 15:43 Czyli to nie jest Twój problem.Ok,próbujemy dalej...Zainstaluj może program LockHunter,który może sprawdzić co blokuje pliki Avi.(może udostępniasz je jakimś programem np. uTorrent) i ewentualnie pomoże usunąć go.Po zainstalowaniu kliknij prawym klikiem myszki na dany plik AVI,z Listy menu wybierz What is locking this file? .Jeżeli coś będzie blokować plik to spróbuj uwolnić go i usunąć za pomocą tego programu.Odblokowujesz opcją Unloke It! ,usuwasz Delete It! . http://www.exsite.pl/muzyka_mp3/mp3-albumy-i-single/512220-lux-occulta-dyskografia-1995-2001.html Alternatywa LockHunter to program Unlocker : http://www.dobreprogramy.pl/Unlocker,Program,Windows,12240.html Do tego zainstaluj program Malwaresbytes Anti-malware ,program ten możesz używać obok programu antywirusowego,jest darmowy.Może masz jakiegoś szkodnika który powoduje ów problem z Explorerem Windows. http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 02.04.2011 18:41 Poszperałem w komputerze i sprecyzuję mój problem... Odkryłem to na plikach .avi, ale tan błąd pojawia się także na plikach : .html, .mp3, .mp4, .txt i zapewne innych. Od razu jak kliknę na plik w takim formacie pojawia mi się brak odpowiedzi w folderze w którym jestem (patrz załączniki). LockHunter nie pokazuje mi, że nic nie blokuje. Przepraszam że na samym początku nie napisałem, że problem pojawia się nie tylko na .avi , ale nie zdawałem sobie z tego sprawy... RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Illidan - 02.04.2011 23:04 Aha.Czyli problem jest poważniejszy.Skanowałeś komputer? RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 04.04.2011 19:51 Antywiusem? G-Data nic nie pokazała RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Illidan - 04.04.2011 20:07 Domyślam się że nic,dlatego dodatkowo przeskanuj Malwaresbytes Anti-Malware.Czasami dobrze przeskanować komputer czymś dodatkowym,nie ma doskonałych antywirusów.Jeśli to nie pomoże to można jeszcze spróbować programu ComboFix,skanuje komputer,usuwa szkodliwe aplikacje i naprawia system.Log z programu po skanowaniu możesz zamieścić na forum do wglądu. http://www.bleepingcomputer.com/combofix/pl/instrukcja-uzycia-combofix RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 08.04.2011 21:32 Malwarebytes wykrył jednego trojana, którego już usunąłem. Problem dalej jest. Czy przyczyną problemu może być to że często podmieniam plik explorer (w celu zmienienia orba) i explorerframe i instaluje tematy ? RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - Illidan - 08.04.2011 21:49 Może być tak że podmieniłeś explorer.exe na zainfekowany,stąd problemy.Przyczyną może być również to że Rejestr Systemu został uszkodzony albo jakieś biblioteki...Spróbuj jeszcze uruchomić Wiersz Polecenia jako administrator.Potem wpisz sfc /scannow .Może to pomoże.Polecenie to naprawia pliki systemowe. RE: Błąd explorera przy operacjach na plikach .avi - wiktor122 - 09.04.2011 10:06 Dziękuję za pomoc, błąd już nie wyskakuje |