Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem, nagle resetuje się system - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Problem, nagle resetuje się system (/problem-nagle-resetuje-sie-system-15030-t)

Problem, nagle resetuje się system - mopek - 28.03.2011 20:48

Witam, mam Win 7 home premium, 64 bitowy system, procesor 1,73 Ghz i od niedawna mam taki oto problem, że nagle pojawia się czarne tło z okienkiem na środku i jakims tekstem, który szybko znika i komp się resetuje. Martwi mnie to bo to nowy laptop - 5 miesięczny.

RE: Problem, nagle resetuje się system - zbig - 28.03.2011 21:28

Zajrzyj do plików w katalogu C:\Windows\Minidump
Prawdopodobnie znajdziesz tam powód dla którego system się sypie. Najprawdopodobniej problem z jakimś sterownikiem.

RE: Problem, nagle resetuje się system - bodziulla - 28.03.2011 21:40

Hej.
Jak kolega wspomniał zobacz w lokalizacji o której wspomniał i jak możesz podeślij pliki minidump to postaramy się wspomóc. Jak nie przynajmniej w przybliżeniu podaj co tam jest opisane w małym skrócie lub możesz użyć opcji napraw poprzez klawisz F8 przy włączaniuCwaniak
Pzdr

RE: Problem, nagle resetuje się system - mopek - 28.03.2011 21:46

hmm mam ten folder ale jest na jakąś kłódkę, otwieram i 4 pliki dmp, ktorych nie da się otworzyć :/

RE: Problem, nagle resetuje się system - bodziulla - 28.03.2011 21:49

Weź spakuj te pliki lub wyślij pojedyńczo załóżmy na przeklej.pl lub inny serwer. Plików nie otworzysz od tak sobieCwaniak
Jak możesz wyślij linki lub link do pliku/ówCwaniak

RE: Problem, nagle resetuje się system - thermalfake - 28.03.2011 21:58

Bez zbędnego grzebania wykonaj screen z programiku Bluescreenview.
Żeby zobaczyć ten tekst z okienka wyłącz opcję restartowania komputera po pojawieniu się błędów
Panel sterowania -> System -> Zaawansowane ustawienia systemu -> sekcja Uruchamianie i odzyskiwanie -> Ustawienia -> odznaczyć w sekcji Awaria systemu opcję Automatycznie uruchom ponownie

RE: Problem, nagle resetuje się system - mopek - 28.03.2011 22:35

Zanim wykonam jedną z wazych podpowiedzi nadmienię, że:
Coś tam było o sterownikach AMD...
Mam tak, ze wylaczylem wszystkie te opcje "zdalne" "aktualizacje systemu" itd. Wlączyć to ?

RE: Problem, nagle resetuje się system - bodziulla - 28.03.2011 22:52

Fajnie będzie jak podasz pliki minidump. Mówisz, że coś wyłączyłeś "aktualizacje" włącz jeCwaniak

RE: Problem, nagle resetuje się system - mopek - 28.03.2011 23:02

Robie aktualizacje win., nie robilem jej od momentu kupna laptopa. To moze byc problem ze nie robilem ich ?

Te pliki dmp co dokladnie będą pokazywały Tobie ?

RE: Problem, nagle resetuje się system - bodziulla - 28.03.2011 23:31

W praktyce aktualizacje moim zdaniem przydają się, po to są, aby łatać dziury w systemie i korzytstaj z nich (moja opinia). Odnośnie plików dmp. Będę czytać informacje na temat błędów jakie są w Twoim systemie i co jest dylematem tego. Na pewno nie będę czytać Twoich danych osobowych czy haseł dostępu. Dotyczą one tylko i wyłącznie sprzętu i ich niekompatybilności. W sumie możesz pobrać program Windows Debugging Tools i za pomocą tego programu otworzysz pliki i wskaże Tobie co go boliCwaniak
Pzdr

RE: Problem, nagle resetuje się system - mopek - 29.03.2011 11:58

Zrobilem aktualizacje i tylko to zakonczylo sie niepowodzeniem:

Aktualizacja zabezpieczeń systemu Windows 7 dla systemów opartych na procesorach x64 (KB2419640)
Stan instalacji: Niepowodzenie
Szczegóły błędu: Kod 80080005
Stwierdzono występowanie problemu dotyczącego zabezpieczeń, który może umożliwić nieuwierzytelnionej osobie atakującej zdalnie uzyskanie dostępu do komputera i przejęcie nad nim kontroli. Użytkownik może ochronić swój system, instalując tę aktualizację z firmy Microsoft. Po zainstalowaniu tej aktualizacji konieczne może być ponowne uruchomienie systemu.

Co do Debugging Tools for Windows to strasznie wolno sie instaluje, napewno o ten program chodzi ?

RE: Problem, nagle resetuje się system - stanax - 29.03.2011 12:28

Spróbuj:

[Obrazek: 2011-03-29_132450.jpg]

RE: Problem, nagle resetuje się system - mopek - 29.03.2011 13:13

'Nie mozna uruchomic bo nie znaleziono its.dll'

RE: Problem, nagle resetuje się system - mopek - 07.04.2011 22:06

Wiem już co mówi komunikat:
"Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność."

Dodam, że mam Radeona 5730 HD

I buszując w google gdzie ludzie zgłaszali się podobnymi problemami ktoś dał ten news:

http://www.chip.pl/news/sprzet/karty-graficzne/2010/02/problemy-z-kartami-graficznymi-hd-5700-i-5800

Czy coś wiadomo o zapowiadanym "rozwiązaniu problemu" ?