Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć (/bramka-voip-linksys-spa2102-dlink-dir-300-jak-podlaczyc-14539-t) |
Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć - daro727 - 08.03.2011 02:18 Kolega ma Bramke VOIP Linksys SPA2102 tak z tyłu wygląda: I on ma tak ja na tym rysunku: Telefon ma podłączony pod pierwsze gniazdo od lewej strony, a gniazdo pierwsze od prawej Internet ma podłączony kabel od Neta, a gniazdo ETHERNET to kabel który idzie do kompa do sieciówki. A ja mam routera D-Linka DIR-300 i chce mu go sprzedać i problem jest w tym jak go mam podłączyć :?: żeby miał neta przez Wi-Fi :?: Coś ustawiłem wpisałem ręcznie te IP i telefon Monte widział Wi-Fi ale nie mógł się połączyć jak i komp. A chcę ustawić jak tu tylko że Net przez kabel i Routera: DIR-300 P.S ja mam neta w sieci TOYA i mam Scientific Atlanta EPC2100R2 I podłączam DIR-300 bez problemu do tego Modemu. RE: Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć - dhapollo - 08.03.2011 06:22 Podłączenie tak jak na rysunku pokazałeś będzie działać, kabelek z bramy podepnij pod wtyk internet. RE: Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć - daro727 - 08.03.2011 12:21 (08.03.2011 06:22)dhapollo napisał(a): Podłączenie tak jak na rysunku pokazałeś będzie działać, kabelek z bramy podepnij pod wtyk internet. Czyli z tej bramki mam podłączyć pod internet? Przecież tak mam ustawione i nie działa. router. RE: Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć - dhapollo - 08.03.2011 15:05 1. Jak podłączysz modem pod voipa i z voip-a do kompa to masz internet? 2. Pokaz ipconfig /all na podłączonym voipie i ruterze 3. Jak podłączysz modem do rutera i ruter do kompa to masz internet? Włącz w każdym urządzeniu DHCP "... Coś ustawiłem wpisałem ręcznie te IP i telefon Monte widział Wi-Fi ale nie mógł się połączyć jak i komp. ..." Co ostawiłeś jakie IP na pewno poprawne? Jakie szyfrowanie? Ideowo schemat jest poprawny, wystarczy skonfigurować ok 10 - 15 minut RE: Bramka VOIP Linksys SPA2102 + Dlink DIR-300 jak podłaczyć - SnejX - 08.03.2011 18:51 Podłącz dokładnie tak jak na twoim drugim rysunku, sam tydzień temu tak podłączyłem, z tym że różnica jest w routerze (u mnie TP-Link TL-WR1043ND). Port Ethernet bramki łączysz do Internet D-Linka. Zostaje jeszcze kwestia skonfigurowania routera ale to już osobna historia. Niech kolega sprawdzi jakie IP miał ustawione na komputerze (dhcp czy statyczne). W moim przypadku było tak, że komputer miał statyczne IP, więc przepisałem je jako IP na WAN routera, później odpowiednio ustawiłem sobie jak router ma rozdawać IP po wifi i kablu. Teraz śmiga. |