Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows 7 nie uruchamia się - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Windows 7 nie uruchamia się (/windows-7-nie-uruchamia-sie-14465-t)

Windows 7 nie uruchamia się - canyon - 04.03.2011 15:06

Witam, postaram się opisać jak najszczegółowiej mój problem. Otóż wczoraj rano wyłączyłem po nocnym downloadzie laptopa. Wracając wieczorem do domu moim oczom ujawił się, podczas włączania Windows 7, blue screen na ułamek sekundy. Zły
Nie instalowałem programów które mogłyby namieszać w plikach rejestru, jedyne o co mogę podejrzewać system to automatyczna aktualizacja która mogła poza moją wiedzą zainstalować coś niepożądanego. Jak wygląda mój problem. HDD widać w BIOS. Po włożeniu płyty cd z Win 7 i próbie instalacji dysku nie ma. Tryb Awaryjny wyłącza się na pliku AtiPcie.sys i restart. Cóż mam zrobić? Czy mogę naprawić system z poziomu Ubuntu LiveCD bez podejmowania się formatu??

RE: Windows 7 nie uruchamia się - rembol - 04.03.2011 15:18

a próbowałeś opcji napraw system ? znajduje się ona przy wgraniu płyty z Windowsem ...

RE: Windows 7 nie uruchamia się - canyon - 04.03.2011 15:38

Próbowałem, wyskakuje jakiś błąd, jak wrócę do domu to zrobię foto i wrzucę. Obecnie siedzę na Ubuntu Live. Opcja odzyskiwania również nie wchodzi w grę gdyż nie miałem kopii zapasowej (brak miejsca na dysku).

RE: Windows 7 nie uruchamia się - canyon - 05.03.2011 10:19

Proszę o jakąś pomoc! Potrzebuję kompa do pracy a tu nic ... nawet sformatować z poziomu ubuntu się nie da i instalator Windows 7 nadal nie widzi dysku.

RE: Windows 7 nie uruchamia się - rembol - 05.03.2011 10:49

spróbuj ściągnąć sterowniki do dysku twardego . z tego co pamiętam to przy instalacji Windowsa jest taka możliwość .
i mam do ciebie pytanie jaki masz tryb dysku włączony w biosie ? IDE czy AHCI ?

RE: Windows 7 nie uruchamia się - canyon - 05.03.2011 10:54

IDE->AHCI

RE: Windows 7 nie uruchamia się - rembol - 05.03.2011 11:04

hmmm... to spróbuj ściągnąć sterowniki dysku twardego zgraj na pen-drive. w biosie nie włączaj trybu ahci dla dysku . i spróbuj zainstalować system. oczywiście gdy nie będzie widział dysku ani partycji podczas instalacji wejdź w te opcje załaduj sterownik i wgraj ten który ściągniesz . postaram się pomyśleć nad czymś Jeszce jak nie wypali ci to.

RE: Windows 7 nie uruchamia się - canyon - 05.03.2011 11:29

Może źle szukam ale chyba nie ma na stronie producenta sterowników do dysku. :/
Segate Momentus ST9320320AS.

RE: Windows 7 nie uruchamia się - slawektor - 05.03.2011 11:33

(05.03.2011 10:19)canyon napisał(a):  instalator Windows 7 nadal nie widzi dysku.

Zobacz w ustawieniach Komputer, prawoklik, zarządzaj, Zarządzanie dyskami i ustaw system z Windows 7 jako aktywny.

RE: Windows 7 nie uruchamia się - canyon - 05.03.2011 11:36

A czy moderatorowi wypada wypowiadać się nie czytając całego tematu??
Napisałem, że obecnie działam na Ubuntu..