Problem z kompem - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Problem z kompem (/problem-z-kompem-14431-t) |
Problem z kompem - Kołek[PL] - 02.03.2011 21:03 Hej! Słuchajcie jest sprawa. Nie potrafię na odległość określić co jest grane, a jak wiemy wiele kobiet ma problem ze złapaniem pracy komputera i opisaniem jej Oczywiście bez urazy ! Mało zrozumiałem z tego co mi powiedziała moja dziewczyna, ale to co jest pewne: Włącza komputer, ale wyświetla jej się komunikat, jaki? oczywiście sam się nie dowiedziałem - zrozumiałem tylko coś o CPU. Mówiła też że piszczy (chociaż nie wiem jak bardzo), a po za tym wyświetla jej się komunikat i ma tylko dwa wyjścia wejście do biosu, albo wyłączenie kompa, z tym, że bajer polega na tym iż po 30-40 sek komp się wyłącza. Nie wiem czy tyle informacji wystarczy do określenia takie pracy kompa, ale tylko sam tyle zrozumiałem i mi to osobiście nie wystarcza. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś nakierował na problem RE: Problem z kompem - Wajcheusz - 02.03.2011 21:08 nie możesz do niej pojechać i zobaczyć o co kaman? Ile pisków? Jaki dokładnie komunikat? wygląda na to, że proc się grzeje, i się wyłącza, jakie chłodzenie w PC ? RE: Problem z kompem - Nasa - 02.03.2011 21:13 Wyjmij Ram znaczy niech ona wyciągnie kość ramu Phoenix BIOS 1 krótki - brak problemów 1 krótki, 2 długie - karta rozszerzeń 1 krótki, 3 krótkie, 1 krótki, 1 krótki - kości pamięci 1 krótki, 3 krótkie, 1 krótki, 3 krótkie - klawiatura 1 krótki, 3 krótkie, 4 krótki, 1 krótki - kości pamięci 1 krótki, 3 krótkie, 4 krótkie, 3 krótkie - kości pamięci 1 krótki, 4 krótkie, 1 krótki, 1 krótki - kości pamięci Award BIOS 1 krótki - brak problemów, POST przeszedł poprawnie 22 krótkie - błąd w procesie POST - sprawdź wyświetlany na ekranie monitora komunikat powtarzające się co jakiś krótki czas krótkie sygnały - problem z zasilaczem, płytą główną - możliwe zwarcie 1 długi - kości pamięci 1 długi, 1 krótki - płyta główna 1 długi, 2 krótkie - karta graficzna (typ CGA) 1 długi, 2 krótkie - karta graficzna (typ EGA/VGA) ciągły ton - problem z zasilaczem, płytą główną - możliwe zwarcie (sprawdź, np. karty rozszerzeń, pozostałe peryferia, np. HDD) 3 długie - błąd klawiatury brak sygnałów - problem z zasilaczem lub głośnikiem w obudowie Ami BIOS 1krótki - kości pamięci, błąd odświeżania DRAM 2 krótkie - kości pamięci, błąd parzystości 3 krótkie - kości pamięci, błąd 64K pamięci podstawowej 4 krótkie - płyta główna, zegar nie działa 5 krótkich - błąd procesora 6 krótkich - płyta główna, błąd kontrolera klawiatury 7 krótkich - błąd przetwarzania procesora 8 krótkich - karta graficzna, błąd pamięci ekranu 1 długi, 1 krótki lub 9 krótkich - płyta główna, błąd sumy kontrolnej BIOS-u 10 krótkich - płyta główna, błąd wyłączenia CMOS 11 krótkich - błąd pamięci cache RE: Problem z kompem - Kołek[PL] - 02.03.2011 21:21 Podjechał bym gdybym miał możliwość ale, niestety nie mam takowej, ponieważ nie mam samochodu, a mieszkamy dobry kawałek od siebie. Jeśli chodzi o pikanie, to mówi, że to się "wydobywa" cicho z wnętrza kompa. Natomiast jeśli chodzi o komunikat: Warning: system BOOT fail. Your system OverClock fail ot POST interrupted. Please enter setup to load default and reboot again. Warning: Your Computer CPU Fan Fail or speed to low. You can also disable this warning in message in SETUP. Tyle mi wiadomo. RE: Problem z kompem - Nasa - 02.03.2011 21:48 Przywróć ustawienia domyślne BIOS'u RE: Problem z kompem - Kołek[PL] - 02.03.2011 21:49 Żebym ja jeszcze wiedział jak to zrobić, bo dobry z informatyki nie jestem. Trochę się znam, ale w BIOSIE jestem blady... RE: Problem z kompem - bodziulla - 02.03.2011 23:17 Wystarczy jak wyciągniesz baterie biosu (wygląd podobny do baterii w kalkulatorze itp tylko ciut większa) na jakieś 2- 10 min i bios zrestartowany RE: Problem z kompem - andrew-jar - 03.03.2011 10:41 Dokładnie tak jak napisał @bodziulla, a ja mogę dopisać, że po wyjęciu baterii można zewrzeć styki połączenia baterii na płycie, wtedy nie potrzeba takiego czasu na reset ( niekiedy jest zworka obok baterii z napisem "clear cmos"). RE: Problem z kompem - Kołek[PL] - 03.03.2011 13:35 Ok dzięki za pomoc |