Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z bootowaniem - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Problem z bootowaniem (/problem-z-bootowaniem-14188-t)

Problem z bootowaniem - telormino - 21.02.2011 23:55

O tuż chce zbootowac plyte ustawiam w biosie:
first cd-rom
second hard drive
third floppy
ponownie wlaczam komputer z wlozona plytka z Win 7 home premium i tu pojawia sie problem otoz system odpala sie normalnie nic sie niedzieje plyta sie nieodpala probowalem 2 sposobem poprzez wcisniecie F12 wybraniem cd-rom i wyswietlalo sie tylko:
Uruchom system windows normalnie

Uruchom narzedzie naprawy systemu

Niemam pojecia co sie dzieje

plyte czyta poniewaz po wlaczeniu sie systemu po wlaczeniu stacji dyskow z windowsem jakis 10 minutach odpala sie instalator

RE: Problem z bootowaniem - andrew-jar - 22.02.2011 11:27

Witam
To, że pod systemem autorun otworzy płytke nie znaczy że płyta jest bootowana.
Sprawdź np. programem ultraISO czy wyświetli się nagłówek "Bootowalna".

Pozdrawiam

RE: Problem z bootowaniem - r2b2 - 27.05.2011 11:46

(21.02.2011 23:55)telormino napisał(a):  O tuż chce zbootowac plyte ustawiam w biosie:
first cd-rom
second hard drive
third floppy
[...]

W biosie pozostaw tylko bootowanie z płyty, resztę wyłącz. Po instalacji systemu ustaw bootowanie jak miałeś wcześniej.
Ja mam takie coś i ustawiam tylko na płytę. Po bootowaniu mam komunikat, że nie wykrył płyty to klikam na spację i działa.
Załapuje dopiero za drugim razem. Nie wiem dlaczego tak jest. Jak ktoś zna przyczynę to proszę o radę w tej sprawie.

RE: Problem z bootowaniem - thermalfake - 28.05.2011 09:52

...albo napęd jest uszkodzony i nie jest w stanie bootować nośników dvd (lub jej części), niekoniecznie to, że czyta nośniki znaczy, że jest w 100% sprawny. Sprawdź sobie tą opcję z innymi płytkami cd/dvd które da się odpalić.
Gdybyś sobie nie poradził na forum są opisy jak stworzyć instalator z systemem na usb.

RE: Problem z bootowaniem - koper - 01.06.2011 08:41

http://www.cichy.net.pl/download/category/5-cichybootdisk.html