![]() |
Rozwiązany Bardzo powolna instalacja systemu (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Bardzo powolna instalacja systemu (rozwiązany) (/bardzo-powolna-instalacja-systemu-rozwiazany-14112-t) |
Bardzo powolna instalacja systemu (rozwiązany) - windows7userr - 20.02.2011 07:42 Witam Dzisiaj chciałem zainstalować Windows 7 ale system instaluje się przez 10 sek potem 5-10 min przerwy i znowu 10 sek i potem 5-10 min przetwy przez co dobrnięcie do momentu wyboru partycji zajęło ok godziny, dalej już nie próbuje. Jeszcze wczoraj miałem na 1 z dysków zainstalowany win7 i wszystko chodziło idealnie, teraz ten dysk jest zformatowany i tak dziwnie się dzieje. Biosa nie aktualizowałem ponieważ miesiąc temu nie miałem problemu z zainstalowaniem win7 a od tego czasu w sprzęcie nic nie zmieniałem. Zmieniłem w biosie sata type ide -> ahci i żadnych postępów Instalowałem Windowsa z płytki 86x i 64x oba professional i j.w. (windowsy oryginalne) Resetowałem bios, zmieniałem dysk, zmieniałem taśmy i nic z pendrive nie zainstaluje Windowsa bo mam tylko 2GB a iso zajmuje 2.23... przeszukałem inne podobne fora w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazłem nic co dało by pozytywny rezultat Proszę o pomoc. RE: bardzo powolna instalacja systemu - thermalfake - 20.02.2011 10:21 Stawiam na rzeczy do zrobienia: * napęd dvd tzn odczyt plików do pamięci ram jest zakłócony, pytanie czy płytka w środku często się zatrzymuje - spróbuj podmienić * pamięć ram, jego konfiguracja w bios/obsadzenie na bankach, wyciągnij pamięci i przeczyść styki, memtest do zapuszczenia * hdd przelecieć jakimś narzędziem do oceny kondycji - sprawdzenie sektorów/odczyt smart i jakiś teścik na odczyt np programem hdtune na innym sprzęcie * odepnij inne dyski na których nie stawiasz systemu RE: bardzo powolna instalacja systemu - windows7userr - 20.02.2011 12:10 1) poprzednia płytka (64x) miała ok 2 lat więc dzisiaj ściągnąłem najnowszą wersję win7 86x od microsoftu dodatkowo z tego samego napędu instalowałem winxp z którego teraz korzystam i instalacja zajęła niecałe 30 min przy instalacji win7 płyta wiruje ok 20 sek potem się zatrzymuje, i komputer przestaje pracować, mija ok 5 minut i znowu płytka się rozpędza, 10 sek pracy i zatrzymuje się, i tak w kółko, więc doczekanie się chociażby pierwszego okna dialogowego to ok 15-20 min 2) przeczyściłem kości i styki, obsadzenie w bankach - nie wiem o co chodzi ![]() 3) na tym hdd przed chwilą stawiałem nową partycję poprzez windowsowe narzędzia administracyjne... dysk wydaje się być sprawny na drugim dysku też jest taki sam problem, i w obu przypadkach Windowsa próbowałem instalować przy podpiętym pojedynczym dysku RE: bardzo powolna instalacja systemu - windows7userr - 20.02.2011 14:51 Problem rozwiązałem instalując win XP, w nim montując dysk wirtualny i dopiero wtedy instalowałem Windowsa na nowym dysku. To tak, jeśli ktoś się trafi z podobnym problemem a w necie nie znajdzie odpowiedzi.. |