Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 (rozwiązany) (/tworzenie-kopii-zapasowej-windows-7-rozwiazany-14053-t)

Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 (rozwiązany) - yaro555 - 17.02.2011 23:16

Witam. Kupiłem dziś laptopa Samsung z win już na dysku, w sklepie powiedzieli mi, że można jakoś zrobić kopię zapasową ale nie bardzo wiem co i jak! Jak próbuje zrobić to wyskakuje 26 GB do nagrania na płyty. A nie da się samego Windowsa przegrać?

RE: Tworzenie kopii zapasowej win7 - Portator - 18.02.2011 07:57

Witaj. Samego Windowsa się nie da nagrać. Musisz wykonać kopię Recovery na kilku ( 3 - 4 ) płytach. Z tej kopii w razie potrzeby przywrócisz system taki jak nagrałeś. Dlatego przed nagraniem pozbądź się tych wszystkich aplikacji, których nie będziesz używał i zainstaluj te, które będą Ci potrzebne.
Ponadto laptop ma już wykonaną kopię, która znajduje się na oddzielnej partycji Recovery i z niej przywrócisz system do stanu fabrycznego. Uruchamia się ją klawiszem funkcyjnym F lub kombinacją.

RE: Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 - Nasa - 18.02.2011 09:30

Hej.
Ja mam samsung'a r530... i gdy po raz pierwszy go uruchamiałem to kopia sama się zrobiła. Nawet jeżeli coś się z nią stanie to masz zainstalowany program Samsung Recovery Solution ja mam wersję 4 i tam masz opcję Utworzenia kopii. Możesz też użyć programu Acronis True Image Cwaniak Bardzo polecam jest jeszcze Ghost ale nie wiem czy działa na Win7

RE: Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 - yaro555 - 18.02.2011 11:53

O kopii wiem, chodzi mi czy samego Windowsa mozna nagrac bez tych smieci wszystkich?

RE: Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 - bodziulla - 18.02.2011 14:41

Hej.
Jak wspomniał Fundacja u Ciebie nie ma możliwości zrobienia samego systemu, ale możesz zrobić tak zwany obraz systemu z którego potem możesz korzystać. Czyli tak masz zrobioną świeżą instalkę z recovery, potem usuwasz to co jest nie potrzebne Tobie (użyj np. Revo Uninstaller do tego). Gdy to zrobisz tworzysz obraz systemu na płytach lub dysku. Możesz sobie odrazu wgrać programy z których korzystasz i w razie ewentualnej poprawy systemu masz już to co sobie sam stworzyłeś i będziesz tylko z tego korzystać do odnowy systemu. Niestety odnośnie partycji recovery i płyt zrobionych bezpośrednio z recovery zawsze będziesz miał to co firma zaleciłaCwaniak
Pzdr

RE: Tworzenie kopii zapasowej Windows 7 - yaro555 - 18.02.2011 17:24

Ok już wiem wszystko na ten temat.