Windows XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Windows XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 (/windows-xp-nie-czyta-danych-zapisanych-na-windows-7-1396-t) |
Windows XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 - Diabelek_18 - 19.09.2009 01:06 Prosze o pomoc w odczytaniu danych zapisanych pod Windows 7 na dysku laptopa. z windowsem XP. Potrzebując szybko skopiować 60 Gb danych na swojego laptopa z Win XP wyciągnałem dysk i podpiołem go do stacjonarki gdzie mam Win 7. Niestety po włączeniu lapka dane zapisane pod windowsem 7 nie sa do odczytania - nie widac ich. natomiast dane usuniete pod Win 7 pozostawiły puste katalogi na partycji ( pozostalo tylko katalogi główne jak klikam na nie to brak dostepu). Czy format zapisu na partycji ntfs w ibu systemach jest taki sam ? Gdzie ewentualnie szukac rozwiazania/ w czym tkwi problem?? Prosze o pomoc w rozwiazaniu tej sprawy. RE: Win XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 - izaw - 19.09.2009 02:51 Masz brak uprawnień do folderów i plików. Musisz przejąć na własność foldery wraz zawartością i potem nadać sobie prawa. RE: Win XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 - Diabelek_18 - 19.09.2009 12:45 A jak to moge zrobic spod Windows XP Home. Niestety tylko to mam na EEEPc w którym jest dysk RE: Windows XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 - izaw - 19.09.2009 18:24 Na szybko to uruchom system w trybie awaryjnym na koncie administracyjnym. Pojawi ci się we właściwościach plików i folderów zakładka Zabezpieczenia. Tam wybierasz Dodaj i dajesz swoje konto. Potem klikasz Zaawansowane i wybierasz zakładkę Właściciel. Klikasz swoje konto i zaznaczasz Zmień właściciela dla podkontenerów... Dajesz Zastosuj. Teraz idziesz na zakładkę Uprawnienia zaznaczasz swoje konto i klikasz Edytuj. Klikasz w kolumnie Zezwalaj Pełna kontrola i klikasz OK. Teraz zaznaczasz Zamień uprawnienia na wszystkich... i dajesz dwa razy OK. Powinieneś mieć dostęp do danych. Możesz do normalnego trybu pracy systemu. RE: Windows XP nie czyta danych zapisanych na Windows 7 - Diabelek_18 - 19.09.2009 19:18 Wielkie dzieki za pomoc. Zadziałało Gratuluje wiedzy |