Problem z VPN na Win7 Ultimate - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Problem z VPN na Win7 Ultimate (/problem-z-vpn-na-win7-ultimate-13924-t) |
Problem z VPN na Win7 Ultimate - kingusia77 - 13.02.2011 22:54 Witam, Mam problem z VPN pod Windows 7 Ultimate. Serwer jest pod Win7 Ultimate. Klient pod Win7 Home Premium. Na początek próbuję połączyć w sieci lokalnej (komputery widzą się w otoczeniu sieciowym), dodatkowo wyłączone zapory aby nic nie blokowało. Weryfikuje nazwę użytkownika i hasło, następnie rejestruje komputer w sieci i niespodziewanie błąd 629 (port został rozłączony przez komputer zdalny). Co może być nie tak. W odwrotną stronę (serwer na win7 home premium, a klient na win7 ultimate) śmiga pięknie. Czyżby ultimate miał gdzieś jeszcze jakieś zabezpieczenie? Pozdrawiam RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - bodziulla - 13.02.2011 23:12 Hej. Być może masz, ale zobacz jak masz. Komputer/ właściwości. Po czym zaawansowane ustawienia systemu/ zdalny. Zobacz czy masz "Zezwalaj na połączenia pomocy zdalnej..........." i zobacz jak masz w zakładce zaawansowne. Dwa Pulpit zdalny jak tam masz czy masz aktywowane połączenia lub możesz też wybrać z jakich komputerów mogą mieć połączenie Pzdr RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - dhapollo - 13.02.2011 23:21 Witam z VPN bawiłem się 2 razy i udało mi się nawiązać połączenie (miałem dostęp do zasobów w sieci lokalnej) Jutro z rana ponownie skonfiguruje takie połączenie i opisze krok po kroku, ja zapory nie tykałem zostawiłem włączona. Rozumiem że chcesz uzyskać z internetu dostęp do swojej sieci? Czy połączyć się pulpitem zdalnym? Sory za tendencyjne pytanie ale zmęczenie materiału już nastąpiło dzisiaj RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - kingusia77 - 13.02.2011 23:30 (13.02.2011 23:12)bodziulla napisał(a): Hej. Czy trzeba mieć ustawione "Zezwalaj na połączenia pomocy zdalnej..........." przy łączeniu się przez VPN? (13.02.2011 23:21)dhapollo napisał(a): Witam z VPN bawiłem się 2 razy i udało mi się nawiązać połączenie (miałem dostęp do zasobów w sieci lokalnej) Jutro z rana ponownie skonfiguruje takie połączenie i opisze krok po kroku, ja zapory nie tykałem zostawiłem włączona. Tak chcę uzyskać dostęp do swojej sieci. RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - dhapollo - 13.02.2011 23:54 witam pulpit zdalny nic nie ma do vpn ustanowiłem takie połączenie pomiędzy win7 do którego podłączyłem win XP ale szczegóły jutro z rana dam RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - kingusia77 - 14.02.2011 08:42 (13.02.2011 23:54)dhapollo napisał(a): witam pulpit zdalny nic nie ma do vpn ustanowiłem takie połączenie pomiędzy win7 do którego podłączyłem win XP ale szczegóły jutro z rana dam Jaka wersja Win7? Na win7 home premium też mi działa. RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - dhapollo - 14.02.2011 08:56 Witam. Mam Win 7 ultimate. 1. Spróbuj włączyć i zresetować zaporę systemu windows 2. Wyłącz lub odinstaluj oprogramowanie firm trzecich typu firewall 3. Usuń wszystkie zbędne połączenia. 4. Stwórz nowe połączenie przychodzące (w załączniku kilka obrazków jak to robię) [attachment=2286][attachment=2286][attachment=2287][attachment=2288][attachment=2289] RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - kingusia77 - 14.02.2011 16:00 Dzięki za odpowiedzi, męcze się od rana i bez efektów. Mam router TP-Link 4299G czy może tu jest problem? Chyba łatwiej pójdzie na OpenVPN, tylko jak to łatwo skonfigurować? RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - dhapollo - 14.02.2011 22:43 w sieci ruter nie ma nic do tego, a jeśli łączysz się z internetu to porty trzeba otworzyć i przekierować na ruterku. RE: Problem z VPN na Win7 Ultimate - kingusia77 - 14.02.2011 22:56 (14.02.2011 22:43)dhapollo napisał(a): w sieci ruter nie ma nic do tego, a jeśli łączysz się z internetu to porty trzeba otworzyć i przekierować na ruterku. Dlatego ta cała sytuacja jest dziwna. Dziś na dwóch komputerach stacjonarnych zostały postawione nowe systemy, Windows 7 Home Premium i niestety nie chciały się połączyć przez VPN. Na lapku jako Host (Win 7 home), kompy stacjonarne(klienci) i VPN śmiga. Więc nie chodzi tu tylko o sam system operacyjny, a coś innego ;/ Pozdrawiam |