Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Zmiana taktowania RAMU - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Zmiana taktowania RAMU (/zmiana-taktowania-ramu-13557-t)

Zmiana taktowania RAMU - katolun - 02.02.2011 18:49

Witam.

W ostatnim czasie zauważyłam iż komputer podczas uruchamiania zmienił sam szybkość taktowania RAM'u z 1333MHz na 1066Mhz.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Na wszelki wypadek podaje konfiguracje komputera:
1. Intel Core i7 920
2. Gigabyte GA-EX58-Extreme
3. Karta GTX295
4. Ram Corsair 3x2GB 1333MHz XMS3 CL9 (łącznie 12GB)
4. Iiyama Prolite 2002W
5. Dyski twarde : 2xSataII 500GB Samusng, 1xSata II &50GB Samsung, 1xAta250GB Samsung
6. Zasialcz Corsair CMPSU650W
7. Klawiatu + Mysz - Logitech MX5 revolution bluetooth

Pozdrawiam.
Ewelina

RE: zmiana taktowania RAMU - thermalfake - 03.02.2011 09:38

* aktualizacja biosu
* ręczne ustawienie timingów, napięcia dla pamięci i reszta dupereli
* dokładne sprawdzenie jak na tej płycie obsadzić banki z Twoimi pamięciami, ewentualnie pobawić się w przekładkę
* spróbować wyłączyć testowo opcję/e która jak kojarzę może nazywać się SpeedStep lub coś podobnego

RE: zmiana taktowania RAMU - katolun - 03.02.2011 09:45

Komp ma już 2 lata i wszytko było ok do ostatniego tygodnia.
Raz tylko podczas uruchomienia wywalił z biosu komunikat o nieprawidłowych napięciach i spowodowaną tym zmiana szybkości taktowania.
Tak się zastanawiam czy to nie wina zasilacza , może już mu parametry siadają?

RE: Zmiana taktowania RAMU - ihatebuffering - 04.02.2011 17:46

Bios przywrócił pewnie jakieś deafaultowe ustawienia, lub jakieś bezpieczne po restarcie. Czasami tak jest i trzeba ponownie samemu wszystko ustawić lub najlepiej wczytać profil z ustawieniami, który wcześniej sobie zapisaliśmy w biosie. Trzeba wejść do biosu i ustawić wszystko ręcznie...

RE: Zmiana taktowania RAMU - nieboraku - 04.02.2011 22:13

(02.02.2011 18:49)katolun napisał(a):  W ostatnim czasie zauważyłam iż komputer podczas uruchamiania zmienił sam szybkość taktowania RAM'u z 1333MHz na 1066Mhz.

Mialas jakies BSOD ostatnio? Masz jakies nowe pliki w katalogu x:/Windows/Minidump? Wylaczyl sie ostatnio komputer samoczynnie?

Skoro BIOS podal komunikat, ze napiecia nieprawidlowe, to moze cos sie wczesniej jw. wydarzylo? Na 100% to nie wina zasilacza. Sprawdz napiecia w BIOS - powinny byc z zakresu 1.50-1.65V, chyba ze masz nowe kosci, to wtedy napiecie DDR3 moze byc nawet @1.35V. Aczkolwiek, ja bym obstawial, ze recznie ustawisz na 1.64V, plus predkosc taktowania i bedzie hulac wszystko jak kiedys.

RE: Zmiana taktowania RAMU - katolun - 06.02.2011 11:37

Nie. w ostatnim czasie nie wyrzucała żadnego komunikatu ani nie miał restartu ( nie liczę tych po aktualizacjach Windowsa).

RE: Zmiana taktowania RAMU - stingear - 06.02.2011 16:36

Spróbuj od przywrócenia ustawień standardowych BIOS'u. Może to nie być wina zasilacza, lecz płyty głównej. Sprawdź pamięci np MemTEST'em.

RE: Zmiana taktowania RAMU - katolun - 06.02.2011 17:35

Wszedłam w ustawienie biosu żeby zmienić ustawienia ramu.
nic nie zmieniłam i jest ok czyli 1333MHz.
Zobaczę na jak długo?
Gdzie znajdę ten mem-test? to jakiś program z netu czy

RE: Zmiana taktowania RAMU - ihatebuffering - 06.02.2011 17:41

Raczej będzie tak do kolejnego jakiegoś twardego resetu. Bios rzadko przywraca ustawienia do fabrycznych itp. Najczęściej po twardym resecie lub chwilowym braku prądu, bluscrenie itp.

Testowanie pamięci RAM programem Memtest86+

RE: Zmiana taktowania RAMU - stingear - 06.02.2011 19:25

MemTest pobierzesz z internetu. Wypalasz obraz na płycie i bootujesz z niej, a program sprawdzi pamięć.

RE: Zmiana taktowania RAMU - Wajcheusz - 11.02.2011 18:45

Cześć.

Wiem że wiele osób mówi co innego, ale posprawdzaj dokładnie trzymanie napięć, tzn weź miernik i sprawdź napięcia podczas obciążenia, a nie tylko w BIOSIE, bo wtedy pojemność kondensatorków może byś wystarczająca do podtrzymania tych podstawowych kontrolnych,
Polecam stronkę : http://www.thermaltake.outervision.com/Power
Powpisuj sobie na niej swoje dane, mi wyszło że rekomendowany dla ciebie zasilacz to 700, żeby starczyło na wszystko,
nie wpisywałem ile masz wiatraków i ile urządzeń USB ani dodatkowych kart PCI itd.

RE: Zmiana taktowania RAMU - ihatebuffering - 12.02.2011 10:59

Wajcheusz nie zawsze trzeba wierzyć "kalkulatorom mocy". Tym bardziej nie wierzyłbym kalk. firmy thermaltake, która na 100% zawyża wartości watowe, by ludzie kupowali mocniejsze wersje (droższe) ich zasilaczy. Według mnie 650W jest wystarczające. Ale teoria z niestabilnymi napięciami jest prawdopodobna.

RE: Zmiana taktowania RAMU - thermalfake - 12.02.2011 11:29

Ważniejsze od tego ile ma watów jest obciążenie na poszczególnych liniach. Zasilacz zawsze należy kupić z zapasem ale znowu bez przesady ze względu na zmniejszającą się sprawność w czasie. Jedynie trzeba mieć na względzie pobór grafiki około 400w max. Więc 600W jest realne.

RE: Zmiana taktowania RAMU - ihatebuffering - 12.02.2011 12:32

GTX295 max 400W? Wątpię, czy ta karta pobiera więcej niż GTX480, który pobiera około 300W?
W testach PClaba z Core 2 Quadem @ 4Ghz i GTX295 cała platforma pobiera lekko ponad 400W w stresie. Więc katolun pobiera podobnie.
http://pclab.pl/art34932-18.html