Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji (/znikajacy-skrot-na-pulpicie-nowo-zainstalowanej-aplikacji-13367-t)

Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - foks - 27.01.2011 15:51

Witam,
Nie wiem jak to wam dokładnie opisać żebyście zrozumieli ale przedstawię to tak:

> instaluje nowa aplikacje (obojętnie jaka)
> aplikacja tworzy skrót na pulpicie (ponieważ sam tego chce i zaznaczam ta opcje)
> następnie po skończeniu instalacji ikona znika, zostaje usunięta samoczynnie. Nie ma jej nigdzie.

Natomiast jeśli ręcznie stworze ikonę programu na pulpicie poprzez przeniesienie jej i kliknięcie "utwórz skrót tutaj" to działa wszystko normalnie, nie usuwa się.

Ktoś się orientuje o co chodzi i jak to naprawić?

Win 7 ulitmate
x64

Ps. Nie pamiętam już dokładnie od którego momentu tak się dzieje, ale bawiłem się sunrise Seven i wyłączyłem zbędne usługi.
btw. żadnych wirusów nie mam, komputer jest czysty,

RE: Znikajacy skrot na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - Portator - 27.01.2011 16:30

Witaj. Bawienie się tym programem, nie zawsze wychodzi na zdrowie systemowi.
Włączenie tej opcji może być powodem Twojego problemu.
[attachment=2172]

RE: Znikajacy skrot na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - foks - 27.01.2011 16:42

Tak się składa ze w tej zakładce (jak na zdjęciu) mam tak samo ustawione jak Ty. Wcześniej zaznaczyłem ta opcje "usuń dodatek do ikon..." ale z powrotem odznaczyłem bo nie wiedziałem co powoduje.

RE: Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - Portator - 27.01.2011 16:55

Nie jestem pewny, czy to coś da ale użyłbym Revo Uninstaller i całkowicie usunął Sunrise Seven ( razem z wpisami w rejestrze ). Po restarcie może wróci opcja domyślna.
http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstaller,Program,Windows,12741.html

RE: Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - foks - 28.01.2011 11:42

Niestety nic to nie dało.
Możecie mi powiedzieć, jak przywrócić/naprawić wszystkie ustawienia Windowsa i ewentualnie jego pliki (jeśli są uszkodzone), jestem zielony w tym temacie. Tzn nie musicie tłumaczyć punkt po punkcie, tylko z czego mam skorzystać.

RE: Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - Portator - 28.01.2011 16:01

Jeżeli Twoje problemy z systemem trwają niedługo to użyj przywracania systemu do daty, kiedy było dobrze. W innym wypadku uruchom płytę instalacyjną z Windowsem i użyj opcji Napraw komputer.

RE: Znikajacy skrót na pulpicie nowo zainstalowanej aplikacji - foks - 28.01.2011 23:21

Użyje opcji napraw bo przywracanie systemu mi się wyłączyło i usuneło punkty przywracania.