![]() |
Bios AMI pomoc przy OC - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Bios AMI pomoc przy OC (/bios-ami-pomoc-przy-oc-13166-t) |
Bios AMI pomoc przy OC - Magic_coin - 19.01.2011 17:31 Postanowiłem się zabrać za OC mojego E8400 na płycie Foxcon p35A. Mam kilka pytań: 1 Gdzie jest opcja FSB w biosie AMI? Znalazłem CPU FSB Over clock Choice lecz jest ustawione na 1333, gdzie ten procesor ma domyślnie ustawione FSB na 333 więc to chyba nie to. 2 Gdzie zmienić mnożnik pamięci na 1:1? Jestem newbie jeśli chodzi o OC. RE: Bios AMI pomoc przy OC - thermalfake - 19.01.2011 20:31 Ten procek standardowo bez zmiany napięcia vcore osiąga bez problemu 3.5Ghz. Mój zestawik który już niedługo się zmieni. ![]() Wszystko dobrze wytłumaczone dla podanej płyty jest w poniższym wątku http://forum.purepc.pl/Socket-423478775479-f72/Foxconn-P35a-P35a-s-t241094.html RE: Bios AMI pomoc przy OC - Magic_coin - 19.01.2011 22:34 Wreszcie satysfakcjonująca mnie odpowiedź. Przeprowadziłem test ORTHOSem tak na sucho bez OC i się przeraziłem 85*C po 10 minutach testu. Chłodzenie boxowe, możliwe że trochę przykurzony jest w dodatku stoi we wnęce biurka. Co nie zmienia faktu, że powinno być najwyżej 70*C. Z OC się chyba trochę wstrzymam. EDIT Nie mogłem się powstrzymać. Zmieniłem CPU FSB Over clock Choice na 1555 (wiem radykalnie) i ratio pamięci na 1:1 (pamięci 800 MHz teraz pracują 777 MHz). Czy jeszcze coś zmieniać (system wstał i mam magiczne 3.50 GHz), może o czymś zapomniałem (newbie w OC). Napięciami się nie bawiłem bo podobno do 3.6 GHz się kręci. ORTHOS nie chce teraz testu odpalić. RE: Bios AMI pomoc przy OC - thermalfake - 19.01.2011 23:01 Ja bym rzekł iż nawet mniej. Na pewno masz dobrze założone chłodzenie ? W S775 wystarczy jeden niedopięty zatrzask. Ustaw w biosie napięcia na tryb auto, zdejmij sobie najlepiej całą plastikową część wiatraka (podważyć delikatnie dwa uchwyty) i pędzelkiem przeczyść, zapewnij lepsze chłodzenie w budzie albo wyciąg ten sprzęt z ciemnej czeluści ![]() RE: Bios AMI pomoc przy OC - Magic_coin - 19.01.2011 23:11 Czyli zabieg OC wykonany prawidłowo? ![]() RE: Bios AMI pomoc przy OC - ihatebuffering - 19.01.2011 23:43 No i dobrze, że orthos nie startuje. Temp mogły by dobić do 90 kilku stopni. Ale pewnie wcześniej by się system zresetował (zabezpieczenie biosu przed temp). RE: Bios AMI pomoc przy OC - thermalfake - 19.01.2011 23:50 LinX, OCCT, Prime95, Hot Cpu Tester (tym testuję dowolną ilość rdzeni, w przeciwieństwie do max 2 w orthosie - jedna instancja programu), superpi i liczenie próbek (świetna zabawa ![]() Dodatkowo 3d smarki, furmark ( w zasadzie na bardzo szybkie doprowadzenie grafiki do max obciążenia). Nawet głupi memtest w miarę dobrze sprawdza się w sprawdzaniu stabilności pracy w laptopach gdyż trafiają się czasem padliny przy których nie chciałbym dobić ekstremalnym testem i usmażyć wszystko w środku. Programików jest dużo więcej, do wyboru do koloru. Także najpierw przygotuj sobie wszystko do OC tak, żeby ta temperatura była znośna, ustaw sobie próg w biosie np 70st bo inaczej szybciej go dobijesz. Wracając do cpu, one dobrze się kręcą w granicach 3.5 (piszą, że praktycznie każda sztuka) ale ja dla bezpieczeństwa zwiększałem stopniowo i tak bym radził z każdym wziętym w obroty sprzętem. Do ogarnięcia masz jeszcze temat ustawienia timingów i napięcia jakie twoje pamięci oferują przy tych 800mhz. |