Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu (rozwiązany) (/zwalniajacy-transfer-plikow-przy-kopiowaniu-rozwiazany-13088-t)

Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu (rozwiązany) - ar2r - 17.01.2011 11:50

Witam.
Kilka dni temu kupiłem taki dysk
http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-samsung-s1-mini-200gb-1-8-i1408869385.html
Jak na moje potrzeby jest OK, ale zauważyłem,że podczas kopiowania plików na ten dysk początkowy transfer w granicach 55MB/s dość szybko zwalnia i jego wartość pod koniec kopiowania wynosi w granicach 3MB/s.
I tu moje pytanie...czy takie zwolnienie to rzecz normalna czy może z dyskiem coś nie tak?
Pzdr.

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - War_3_ - 17.01.2011 12:46

Zależy czy podłączasz go do portu usb 1.0 czy usb 2.0 . Jeżeli do 2.0 możliwe, że powinieneś zaktualizować sterownik płyty głównej i dysku (ze strony producenta),

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - ihatebuffering - 17.01.2011 13:09

Najlepiej zrób test szybkości np programem HDtune.

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - ar2r - 20.01.2011 13:11

War_3
Dysk był podłączony przez USB 2.0.A jeśli chodzi o te sterowniki to jakich nazw mam szukać w menedżerze urządzeń?

ihatebuffering
[Obrazek: hdtunet.th.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - War_3_ - 20.01.2011 13:16

Tu raczej chodzi o stronę producenta (np. Samsung, Western Digital itp), ta nazwa jest na dysku na nalepce z nr seryjnym i innymi.

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - ihatebuffering - 20.01.2011 13:55

Średni transfer jest w normie. A to że transfer zwalnia jest normalne. Najlepiej zmierzyć czas (stoper itp) czas kopiowania pliku np 1GB (obojętnie, ale jakiegoś większego), potem podzielić ilość mega przez sekundy i mamy wynik w MB/s.

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - War_3_ - 20.01.2011 14:22

Lub użyć HDDTune i zrobić test szybkości (pewniejszy, a i stoper nie potrzebny ^^).

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - nieboraku - 21.01.2011 14:18

Po pierwsze primo, na USB2 nie oczekuj wiecej niz ~30MB/s. Po drugie primo - w zaleznosci, czy plik, ktory kopiujesz jest jeden, czy jest ich cala masa i sa malutkie, transfery beda sie roznily. Dla bardzo malych plikow transfery potrafia czasem spasc dosc konkretnie.

A patrzac na zrzut testu - wszystko jak najbardziej OK.

RE: Zwalniający transfer plików przy kopiowaniu. - ar2r - 21.01.2011 23:12

nieboraku
mi chodziło o znaczny spadek wartości transferu a kopiowałem plik o pojemności ok.2,5GB składający się z 50 klipów filmowych.
Ale przynajmniej dzięki Wam wiem że wszystko jest OK.