Rozwiązany Przestał działać Windows Update (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Przestał działać Windows Update (rozwiązany) (/przestal-dzialac-windows-update-rozwiazany-12949-t) |
Przestał działać Windows Update (rozwiązany) - Paulus27 - 12.01.2011 20:42 Nawet nie zauważyłem kiedy to się stało ale po sprawdzeniu historii aktualizacji ostatnia miała miejsce 15.12.2010. Dzisiaj próbuję wejść w Windows Update i wyskakuje mi czerwony krzyżyk i przy naciśnięci "Sprawdź czy są aktualizacje" wyskakuje mi fiszka "Usługa Windows Update nie może obecnie wyszukać aktualizacji, ponieważ usługa nie jest uruchomiona. Konieczne może być ponowne uruchomienie komputera" Sprawdzam w usługach (services.msc) i usługa Windows Update jest ustawiona na automatycznie (z opóźnieniem) oraz usługa inteligentnego transferu w tle także. Jakie jeszcze usługi lub coś innego może mieć wpływ na brak możliwości uruchomienia windows update ? RE: Przestał działać Windows Update - Wajcheusz - 12.01.2011 21:08 Zatrzymaj i uruchom ponownie usługę aktualizacji, zrestartuj PC i zobacz czy już działa, czy dalej wiesza. RE: Przestał działać Windows Update - Paulus27 - 12.01.2011 23:25 Niestety nie pomogło wyłączenie i włączenie usługi Windows Update RE: Przestał działać Windows Update - bodziulla - 12.01.2011 23:29 Hej. Jeżeli mówisz, że usługa jest wyłączona. Zobacz jeszcze polecenie gpedit.msc i tam są opcje odpowiedzialne za Windows Update. Postaraj się tam je ustawić, bo niekiedy wymaga to interwencji Pzdr PS. Czy nie modyfikowałeś system jakimś programem typu TuneUp lub podobnym? RE: Przestał działać Windows Update - Paulus27 - 13.01.2011 00:29 Nie nie modyfikowałem nic systemu, dwa dni temu miałem pierwszy raz od ponad roku niebieski ekran i musiałem wykonać twardy reset, i może to było powodem. Kurcze nie wiem jak to ugryźć bo w gpedit nic nie znalazłem coby mogło tak zablokować aktualizacje ? Najgorsze to że sprawdzam a tu nawet nie mam żadnych punktów przywracania, jakby to też znikło. Przypomniałem sobie jeszcze że robiłem czyszczenie dysku systemowego programem windowsowym więc może to on mi te punkty pousuwał RE: Przestał działać Windows Update - bodziulla - 13.01.2011 00:42 Poprzez gpedit niekoniecznie musi być zablokowane, ale może je tam ustaw jako włączone. Może przyślij plik minidump i zobaczymy co go zabolało. RE: Przestał działać Windows Update - Paulus27 - 13.01.2011 01:18 Nie ma żadnego minidumpa. Już sprawdzałem wcześniej RE: Przestał działać Windows Update - martin1984r - 13.01.2011 15:38 Spróbuj tego patcha od Microsoftu który zresetuje wszystkie usługi związana z update. http://download.microsoft.com/download/8/3/D/83DA9B2F-3246-4C1E-996B-1381F667247D/MicrosoftFixit50202.msi RE: Przestał działać Windows Update - Paulus27 - 13.01.2011 16:13 Miałem wielką nadzieję że zadziała ten Patch, ale niestety dalej to samo RE: Przestał działać Windows Update - bodziulla - 13.01.2011 16:34 Hej. Spróbuj jeszcze opcji takiej. Uruchom cmd jako administrator i wpisz: regsvr32 wuaueng.dll Pzdr RE: Przestał działać Windows Update - Paulus27 - 14.01.2011 08:02 (13.01.2011 16:34)bodziulla napisał(a): Hej. Niestety nic się nie zmieniło Doszedłem do rozwiązania problemu. Zamieszczę rozwiązanie bo może komuś się przyda w przyszłości: Wyszo na to że to folder aktualizacji systemu Windows został uszkodzony Zatrzymaj usługi aktualizacji automatycznych. Potem w services.msc, znajdż usługę Windows Update, i ją zatrzymaj. Zmień nazwę folderu SoftwareDistribution w katalogu Windows na inną. Uruchom ponownie usługi aktualizacji automatycznych Po zmianie nazwy folderu uruchom aktualizacje automatyczne, przez co system stworzy nowy folder aktualizacji o nazwie SoftwareDistribution. Aktualizacje działają jak ta lala. Dziękuję wszystkim za próby pomocy. |