Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod W7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod W7 (/bootmgr-is-missing-po-podziale-dysku-na-partycje-pod-w7-12491-t)

BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod W7 - Nestorb - 28.12.2010 10:14

Witam,
Zakupiłem wczoraj Acera z Windowsem 7 Home 64 i po odpaleniu wszystko szło dobrze, w międzyczasie narzędziami systemowymi podzieliłem dysk na 2 partycje, poinstalowałem oprogramowanie
i gdzieś po 2 godzinach doszło do momentu w którym antywirus zażądał ponownego uruchomienia systemu.
I tu pojawił się BOOTMGR IS MISSING Pres Alt+Ctrl+Del to restart . Niestety nic nie pomogły próby uruchomienia systemu. Na forum znalazłem opis jak to zrobić, żeby za pomocą programu bootowalnego z płyty (do tworzenia partycji) zaznaczyć, że jest to partycja bootowalna. Niestety po wgraniu programu okazało się, że opcja ta jest zaznaczona i wszystko - teoretycznie - jest w porządku. Niestety, dalej nie ma możliwości odpalenia i cały czas mam ten sam komunikat.

POMOCY!!!

RE: BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod Windows 7 - War_3_ - 28.12.2010 10:19

Zbootuj płytkę/pendrive i użyj opcji napraw. Zależnie na czym masz system.
Jeżeli jest świeżo postawiony i nie masz nośnika zrób mu odzyskiwanie z recovery i zainstaluj jeszcze raz. Bootmgr pewnie przepadł lub został przeniesiony na nową partycję (co nie powinno mieć miejsca).

RE: BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod W7 - Nestorb - 28.12.2010 10:22

No jest ten problem, że nie mam płyty recovery. Prawdopodobnie wszystko jest na ukrytej partycji, ale teraz nie ma szans na to by coś zgrać.

RE: BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod Windows 7 - stingear - 28.12.2010 11:35

Jeżeli jest na ukrytej partycji, to bez problemu z niej zabootujesz, nie trzeba nic zgrywać. W końcu do tego ona służy. Uruchom menu wyboru bootowania przy starcie komputera i wybierz partycję Recovery. Nie zdarzyło Ci się czasem ingerować w ukrytą partycję o nazwie "Zastrzeżony przez system"?

RE: BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod W7 - Nestorb - 28.12.2010 12:31

Nie mam czegoś takiego jak bootowanie z partycji recovery w biosie. Dzwoniłem jednak do serwisu Acera i podobno żeby zabootować z tej ukrytej partycji muszę przy starcie wcisnąć lewy alt i F10. Zobaczymy.

RE: BOOTMGR is missing - po podziale dysku na partycje pod Windows 7 - stingear - 28.12.2010 15:16

Dla każdego z komputerów(producent) jest inna konfiguracja klawiszy służąca do uruchomienia instalatora Recovery.