Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z grafiką - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Problem z grafiką (/problem-z-grafika-12464-t)

Problem z grafiką - Retesly - 27.12.2010 12:16

Witam

Mam duży problem ponieważ nie wiem jak go naprawić.

W czym rzecz zrobiłem grafikę w Photoshopie w kolorze fioletowym na sys win7. Po jakimś czasie chciałem wrócić do niej lecz z niewiadomych przyczyn pojawił się kolor niebieski zamiast fioletowego. I teraz to najlepsze w programie windows'a 7 do przeglądania zdjęć pojawia się prawidłowo (fiolet) zaś w photoshop cs5, IrfanView, Picaso w niebieskim. Plik zdjęcia jest w formacie jpg (około 2 mega) oraz w formacie .psd. Dysk nie ma błędów, formatowałem komputer od razu po zainstalowaniu systemu ten błąd się pojawił. Postanowiłem usunąć ten plik psd i zdjęcie co wykonałem we fiolecie i zrobić jeszcze raz to samo lecz ten sam błąd.

I teraz jest w rozkroku bo nie mam zielonego pojęcia jak to można poprawić Uśmiechnięty Błąd musi być gdzieś w win7 nie wiem co mam zainstalować ani co zrobić. Wymieniałem grafikę z nvidia na ati, formatowałem, sys 7 zaktualizowany w pełni.

Czy ktoś ma jakieś może pomysł?

Posiadam Geforce 6600GT, DFI LANPARTY DK X48-T2RS, 4GB ramu, win7 32.

proszę o pomoc

RE: Problem z grafiką - Luke - 27.12.2010 21:25

Ktoś tu już kiedyś miał taki problem i pomogło takie rozwiązanie: Przejdź do Personalizacji, kliknij Ekran, a następnie Kalibruj kolor. Nawet, jeśli nie chcesz niczego zmieniać, przeleć ten kreator do końca klikając Dalej. Po tym wszystkim możliwe, że kolory będą już prawidłowe.

RE: Problem z grafiką - stingear - 27.12.2010 22:39

Czy chodzi Ci o podgląd miniatur? Jeśli tak, to wystarczy, że użyjesz rolki w folderze do powiększenia miniatur. Wystarczy przekręcić o jeden poziom do przodu, aby zauważyć efekt.
Przed powiększeniem:
[attachment=1989]
Po powiększeniu:
[attachment=1988]

Co do programów, musisz w ustawieniach zarządzania kolorami aby kolory były wyświetlane rzeczywiste na monitorze na podstawie z pliku, a nie na podstawie kodowania koloru. Corel miał podobny problem, w programie wyświetlał się inny kolor, a w podglądzie Windows inny.

RE: Problem z grafiką - Retesly - 28.12.2010 09:32

Dzięki za zainteresowanie

Kalibruj nie pomogło. Smutny

Nie chodzi mi tylko o miniaturki ale i o powiększenie (2x kliknięcie na zdjęcie) w rożnych programach inaczej odbiera.
Może masz racje że trzeba tam w ustawieniach pomieszać (sprawdzę to) tylko dlaczego przedtem było dobrze to mnie zdziwiło; a tak naprawdę to jaki kolor będzie, kiedy dam to do drukarni ? czy fiolet czy niebieski? Uśmiechnięty

RE: Problem z grafiką - ihatebuffering - 28.12.2010 09:45

A jeśli zapiszesz plik do .pdf? Tego pliku nie da się potem edytować, więc musi zostać taki jaki go zapisałeś.
Spróbuj zapisać ten plik z PS do jpg, ale w innej przestrzeni barwnej. Może być tak, że Windows nie widzi palety barw z PS i je zamienia na swoje, chociaż trochę to dziwne by było.

RE: Problem z grafiką - stingear - 28.12.2010 11:39

Robiłeś całkowity format systemu, czy tylko użyłeś Recovery do naprawy? Prawdopodobne jest, że pozostały po tym ustawienia programów, które dają właśnie taki efekt. Musiałbyś się pozbyć tych ustawień. Szukaj w "C:\Users\TwojaNazwa\AppData\Roaming\".
Tam masz ustawienia do wszystkich aplikacji na komputerze. Usuń tylko foldery od aplikacji, z którymi masz problem. Pamiętaj, aby aplikacje były wtedy wyłączone. Po usunięciu odpal aplikacje i sprawdź. Powinno przynieść żądany efekt.

RE: Problem z grafiką - Retesly - 28.12.2010 13:35

Właśnie o to chodzi że w .psd jak zapisałem to od razu zrobiłem kopie do jpg. po miesiącu zajrzałem ponownie i się zmieniło i nie wiem czy przy zapisywaniu powstał jakiś błąd w tym momencie ale to też nie o to chodzi ponieważ teraz utworzyłem nowy program i dałem tą samą kolorystykę i znowu się ...

Mam kopie w gost ale zrobiłem format wywaliłem partycje i zainstalowałem otworzyłem od razu ten sam plik Windowsa oraz w infan oraz w picasa i rożne kolory były. Że mam kopie to bawiłem się w usuwanie i wywaliłem wszystko co wyło w programach oraz w C:\Users\Sylwester\AppData\Roaming i zonk

Wiecie co zrobię wam print Screen może sami zobaczycie jakie jazdy mam Uśmiechnięty