Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Usuwanie pozycji z Menu kontekstowego (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Usuwanie pozycji z Menu kontekstowego (rozwiązany) (/usuwanie-pozycji-z-menu-kontekstowego-rozwiazany-12448-t)

Usuwanie pozycji z Menu kontekstowego (rozwiązany) - tomcio931 - 26.12.2010 15:21

Witam.
Mam taki problem, tzn nie problem ale uciążliwe pozycje w Menu Kontekstowym i nie wiem jak mam je usunąć.
1. Przy kliknięciu PPM na zwykły folder Chciałbym Usunąć: Otwórz jako Notes w programie OneNote, Dodaj do listy programu WMP, Odtwarzanie za pomocą programu WMP, Umieść w bibliotece.
2. PPM na folderze z muzyką: To co wyżej oraz Kupowanie Muzyki online.
3. PPM na obrazku: Przekaż do usługi Web Albums (To jest od programu Picasa ale nie wiem gdzie wyłączyć aby nie pokazywało w MK), Media Info.

System Win 7 Ultimate 64bit. (reszty chyba do tego nie potrzeba Uśmiechnięty )

Liczę na waszą pomoc. Uśmiechnięty
Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.

@edit mam Windows 7 Manager ale nie wiem które opcje odznaczyć ponieważ mam wersję Eng.

RE: Usuwanie pozycji z Menu kontekstowego - thermalfake - 26.12.2010 17:35

ad 1)
Otwórz jako Notes w programie OneNote - > tak się dokładnie nazywa wpis, więc można usunąć z Windows 7 managera
reszta opcji dotyczących WMP można szybciej
regsvr32 /u wmpshell.dll i restart sprzętu, aby przywrócić wpisy: regsvr32 wmpshell.dll restart
ad 2)
usunąć klucz regedit
HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\Directory.Audio\shellex\ContextMenuHandlers\WMPShopMusic
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\SystemFileAssociations\Directory.Audio\shellex\ContextMenuHandle​rs\WMPShopMusic
3)

HKEY_CLASSES_ROOT\Google.PhotoViewer.3.0\Shell\ i dalej przejrzeć klucze

odznaczyć w Win 7 manager
<File> context....
Media Info -> K-Lite Codec Pack

edit regsvr32 /u wmpshell.dll nie działa w 7-mce więc
Panel Sterowania - > Programy domyślne - Określ dostęp do programów ... -> Niestandardowa (rozwinąć) i w polu Windows Media Player odhaczyć

RE: Usuwanie pozycji z Menu kontekstowego - tomcio931 - 27.12.2010 02:47

Dzięki wszystko działa Uśmiechnięty

Leci pomógł Zadowolony