Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? (rozwiązany) (/jakie-kodeki-dla-windows-7-x64-rozwiazany-12434-t)

Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? (rozwiązany) - michalsol - 25.12.2010 23:10

Witam wszystkich,

niedługo będę miał laptopa z Windows 7 Home Premium 64 Bit.
Chciałbym odtwarzać wszystkie popularne formaty (avi, rmvb, acc, mp3, flv, mp4, wav, 3gp). Korzystam z BestPlayera.
Z tego co wyczytałem na forum to najlepszy jest K-Lite Mega Codec Pack.
Na ich stronie znalazłem informację, że w przypadku systemu 64-bitowego należy zainstalować wersję 64-bitową, a także jakąś wersję 32-bitową.
I teraz moje pytania:
1. Czy jest sens zaśmiecać system dwoma wersjami, czy może lepiej zainstalować tylko 32-bitową?
2. Czy jest w ogóle sens ściągać K-Lite Mega Codec Pack, który zawiera ogromną ilość kodeków, gdy ja sam korzystam tylko z niewielu formatów?
3. Jakie kodeki/pakiet kodeków mi polecacie (jeśli nie K-Lite) do sprawnego odtwarzania filmów i muzyki?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Cwaniak
Pozdrawiam!

RE: kodeki-pytania - thermalfake - 26.12.2010 01:11

Ten wątek powinien być wystarczająco pomocny.

RE: kodeki-pytania - michalsol - 26.12.2010 15:43

Przeczytałem go uważnie i dalej nie wiem co będzie najlepsze w moim wypadku.

RE: kodeki-pytania - Illidan - 29.12.2010 02:25

K-Lite Codec Pack jest najlepszy,miałem z wieloma już do czynienia i ten jest bezkonkurencyjny. Jeśli chodzi o tą paczkę kodeków to nie instaluj do systemu 64 Bit,jeżeli masz takowy.Dlatego że nie ma w paczce wszystkich które są potrzebne do odtwarzania mediów. W systemie 64 Bit świetnie sprawdza się wersja 32 Bit.I koniecznie niech to jest paczka "K-Lite Codec Pack Mega".Tu ją znajdziesz :
http://www.codecguide.com/download_k-lite_codec_pack_mega.htm

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - War_3_ - 29.12.2010 07:50

Ja korzystam z CCCP + real alternative i nie mam żadnych problemów z kodekami czy odtwarzaniem.

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - michalsol - 03.01.2011 20:55

Zainstalowałem K-Lite Mega Codec Pack i strasznie cięły mi się filmy rmvb.
Odinstalowałem więc go i zainstalowałem RealAlternative+ffdshow.
Wszystko już dobrze działa, oprócz tego, że gdy włączam film avi w BestPlayerze to nie odtwarza się on przez ffdshow. Dźwięk jednak jest odtwarzany przez ffdshow.
Gdy włączam rmvb w BestPlayerze to działa normalnie.

Co zrobić w tym przypadku?
Reinstalacja kodeków nie pomogła.
Proszę o pomoc...

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - peciaq - 03.01.2011 21:37

Ja mam K-lite Mega Codec Pack i w AllPlayerze wszystko śmiga..

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - Illidan - 03.01.2011 21:46

W Paczce K-Lite Codeck Mega Pack zdarza się że filmy rmvb źle działają.Można sobie poradzić z tym że podczas instalacji nie wgrywasz tych kodeków, odhaczasz je.Potem wgrywasz Real Alternative i już wszystko jest ok.Wpierw usuń wszystkie kodeki i zainstaluj ponownie,nie nakładaj ich na siebie.Aby wszystko dobrze odinstalować użyj jakiegoś programu do de-instalacji np. Advanced Uninstaller Free :
http://download.cnet.com/Advanced-Uninstaller-Free/3000-2096_4-75157230.html
Dobrym rozwiązaniem jest tez instalacja odtwarzacza który ma już wszystkie kodeki wbudowane w sobie i do tego jest po polsku.Ja polecam KMPlayer :
http://www.dobreprogramy.pl/The-KMPlayer,Program,Windows,12538.html
Można jeszcze spróbować skonfigurować kodek w razie problemów z przycinaniem czy dźwiękiem,może coś pomoże :-) :
- wchodzimy w start i w Wszystkie programy.
- wchodzimy w k-lite mega codec pack.
- Configuration i dalej w ffdshow audio decoder
- przełączamy wszystko na Włączony lub libavcodec lub wszystkie.
-zatwierdzamy wszystko ok i zastosuj
Sprawdzamy czy wszystko jest ok.

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - michalsol - 03.01.2011 22:31

Zrobiłem tak jak napisałeś, jednak nadal filmy avi w BestPlayerze są odtwarzane nie poprzez ffdshow.

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - Illidan - 04.01.2011 00:27

Wstydniś
Zobacz jeszcze ustawienia BESTPlayera. Wejdź w " Narzędzia " ,potem z listy " Opcje" i sprawdź czy masz odhaczoną opcję " Poprawiaj ustawienia dekodera ffdshow,aby działał z BESTPlayerem ".Zdjęcie w załączniku.

RE: Jakie kodeki dla Windows 7 x64 ? - michalsol - 04.01.2011 16:43

Zarówno z odhaczoną jak i z zaznaczoną opcją mi nie działa. Zauważyłem ponadto, że w tych ustawieniach nie ma w ogóle pozycji "Wymuś używanie".
Jakiej wersji BestPlayera Ty używasz?
EDIT:
Właśnie ściągnąłem najnowszą wersję beta BestPlayera i działa! Uśmiechnięty Dzięki, że dałeś to zdjęcie, bo inaczej nie zauważyłbym nic niewłaściwego.
Jednak czasami popłaca używać wersji beta...

Dziękuję i pozdrawiam!