![]() |
Brak możliwości powiększenia dysku. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Brak możliwości powiększenia dysku. (/brak-mozliwosci-powiekszenia-dysku-12401-t) |
Brak możliwości powiększenia dysku. - kondzir - 24.12.2010 16:17 Witam. Mam taki problem, na kompie mam XP i Siódemkę. XP miał dysk 15gb który zmniejszyłem do 9,33gb. Teraz wolną przestrzeń chcę dodać do dysku z grami, lecz nie mam takiej możliwości. [attachment=1973] Z góry dzięki, oraz Wesołych Świąt ![]() RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - Wajcheusz - 24.12.2010 17:40 Problemem jest to że usunąłeś z partycji podstawowej, a próbujesz dodać do logicznej Nie jestem pewien, ale pod 7 chyba tego nie zrobisz standardowym programem. Próbowałem coś podobnego, tyle że na podstawowej miałem 7 i nie pozwalał mi na zmniejszenie dysku poniżej 230GB, zmieniłem wszystko tym progsem: "MiniTool Partition Wizard Home Edition". Obecnie wszystko trybi tak jak powinno i mogę potwierdzić że da się zrobić to co chcesz, bo sam to robiłem :-)) RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - kondzir - 24.12.2010 20:31 Dalej to samo w MiniTool Partition Wizard Home Edition jak i w GPartedzie nie można dodać wolnej przestrzeni do dysku z grami ;/ RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - Wajcheusz - 24.12.2010 23:42 Aaaaa, dopiero teraz zauważyłem który jest z Grami ... Ogólnie musiał byś najpierw dodać to miejsce do dysku logicznego (tego w zielonej ramce), potem masz 2 wyjścia: 1. Przesunąć dysk z 7-mką zajmie długo bo będzie przesuwał dane tak żeby ich nie uszkodzić, wtedy będziesz miał możliwość dodać to miejsce do dysku z grami. 2. Dodać to miejsce do dysku z 7-mką zatwierdzić, następnie odjąć je z drugiej strony, a wtedy dodać do Gier. Po prostu nie przeskoczysz partycji - przynajmniej ja nie znam innego sposobu, głównie ze względu na dane na dysku z win7, muszą zostać przesunięte. RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - kondzir - 25.12.2010 11:09 Wajcheusz, wielkie dzięki udało mi się 2gim sposobem. Pozdrawiam! RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - Wajcheusz - 25.12.2010 21:30 nmzc :-)) RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - beabea - 31.12.2010 12:50 Mam bardzo podobny problem. Zmniejszyłam dysk C i teraz chciałabym uzyskane w ten sposób 66GB dodać do dysku D ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Nieprzydzielone miejsce znalazło się pomiędzy dyskiem C (z systemem) a dyskiem podstawowym D. Czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wytłumaczyć bo nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym przesuwaniem dysku? Załączam screena, żeby było wiadomo jak to u mnie wygląda: RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - fourup - 31.12.2010 12:54 Dysk D jest pewnie na partycji rozszerzonej. Dysk C jest na partycji Primary (nie widzę fotek - piszę z telefonu). Musisz najpierw (zewnętrznym narzędziem - polecam PartitionMagica w wersji 8 lub wyższej) przesunąć granicę partycji rozszerzonej, i dopiero będzie możliwe dodanie nieprzydzielonego miejsca do dysku D. RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - beabea - 31.12.2010 13:02 Nie, u mnie nie ma partycji rozszerzonej a na dysku D mam prawie 150GB danych i nie chciałabym ich stracić. RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - fourup - 31.12.2010 13:13 Partition Magic (uruchomiony z jakiegoś LiveCD, np Hiren's Boot CD) to załatwi. RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - ochkarol - 31.12.2010 16:27 Tylko nie Partition Magic. Onegdaj potrafił nieźle namieszać na HDD. Polecę Paragon Hard Disk Manager. RE: Brak możliwości powiększenia dysku. - szkoodnik - 17.02.2011 12:53 bardzo was prosze o pomoc jak moge zwiekszyc partycje c gdzie jest zainstalowany system bez utraty danych?? poprostu za malo miejsca sobie zostawilam na c przy dzieleniu partycji a teraz w menadzeze urzadzen nie moge powiekszyc probowalam easusem ale nie mam aktywnej opcji resize na zadnym dysku ? a znow w partition magic widzi mi caly dysk nie podzielony na partycje ( a mam ich lacznie z c 4) Prosze doradzcie mi jaki program mi pomoze i prosze o mala instrukcje z gory wielkie dzieki ![]() |