![]() |
Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? (/usunieta-partycja-przy-instalacji-jak-ja-odzyskac-1240-t) |
Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? - Gawler - 02.09.2009 23:02 Witam. Podczas instalacji Win7 usunąłem jedną z partycji. Teraz z 50gb które były usunięte nie mogę nic zrobić ![]() Podczas prób tworzenia z wolnej przestrzeni nowej partycji przez kreator wyskakuje błąd, który widać na screenie. Nie mogę również uruchomić Partition Magic 8 błąd widać na ss. Proszę o szybką pomoc. Z góry dziękuje. Z poważaniem: Gawler RE: Usunięta partycja przy instalacji - jak odzyskać? - BarThu - 02.09.2009 23:31 Szczerze nie wiem jaki jest skutek usuniecia partycji za pomoca windowsowego managera - jesli dane zostaly usuniete to masz problem, jesli zostaly tylko zmienione dane o partycjach to bez problemu powinienes moc to odzyskac. Kiedys padlo mi zasilanie podczas modyfikacji partycji. Nie dalo sie jej pozniej odczytac. Uzylem wtedy softu Partition Table Doctor i udalo mi sie odzyskac co utracilem - zostaly uszkodzone tylko dane o partycjach w tablicy partycji a nie dane znajdujace sie na dysku. Nie wiem jednak czy jest wersja tego programu dla Win7 i czy to pomoze. Mozesz sprobowac poszukac podobnego softu w necie. //BT RE: Usunięta partycja przy instalacji - jak odzyskać? - Romanek100 - 03.09.2009 03:41 Absolutnie nie przez Partition magic 8.0 - on owszem po pewnych trikach zadziała na W7, ale jak zauważysz będzie robił błędy partycji. Polecam Paragon Partition Manager - działa w pełni poprawnie pod W7 i nim przywrócisz ta partycje - ale oczywiście odzyskiwanie danych to już inna bajka. RE: Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? - Floyd - 03.09.2009 14:02 Możesz spróbować powiększyć swoją partycje podstawową c: klikając na nią prawym klawiszem myszy i wybierając opcje "zwiększ pojemność" wtedy będziesz mógł suwakiem zwiększyć pojemność dysku podstawowego o te 50GB które wykasowałeś (wykasowanie, a format to jest różnica). Wybacz, ale aktualnie nie mam win7 na dysku i moja porada może być zwykłym sucharem. Ktoś już pisał o podobnym problemie z partycjami, w której wspomniał że z partycjami logicznymi wiele zrobić się nie da za pomocą windowsowskiego oprogramowania, co najwyżej właśnie powiększenie partycji głównej/macierzystej z jej odłamem logicznej. Link do wątku: http://windows7forum.pl/-sklejenie-partycji-problem-t-1239.html RE: Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? - Gawler - 04.09.2009 13:47 Kurcze. Gdy wyłączyłem komputer i rano chciałem go włączyć wystąpiły problemu z włączaniem się Win7. Dysk na którym był zainstalowany "wyparował" nie mam pojęcia w jaki sposób - system go nie wykrywał. Postanowiłem przeinstalować Win7. Przy instalacji widoczny był już dysk z 50gb na którym udało mi się zainstalować system, zaś 15gb - na których stał wcześniej system nie był widoczny. Zaginęła również inna partycja - 9.6gb na której miałem dane - partycja ta była stworzona wcześniej przez Win XP. Po reinstalacji systemu, w zarządzaniu dyskami widoczne są obie partycje. Partycje 15gb udało mi się sformatować i przywrócić do systemu. Dysk 9.6 ma ważne dla mnie dane, nie chciałbym ich stracić :/ Nadanie nowej ścieszki i numerka nie jest możliwe, wyskakuje błąd identyczny jak zamieszczony w linku podanym przez Floyd'a RE: Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? - BarThu - 04.09.2009 19:01 Pogoogluj troche za przywracaniem/odzyskiwaniem tablicy partycji - mozliwe ze pomoze. //BT RE: Usunięta partycja przy instalacji - jak ją odzyskać? - Romanek100 - 13.09.2009 07:54 Troszkę mi to wygląda na mieszanie grochu z kapustą. A może to wina kontrolera pł. gł.? następnie polecam Paragon Partition Manager, a potem po przywróceniu partycji Ontrack EasyRecovery Pro 6.0 do odzyskiwania danych. Trochę też pisałem o dziwnych przypadkach dysków, np. po wcześniejszej Viście bądź XP. Może to coś Ci pomoże http://windows7forum.pl/brak-etykiet-nazw-dyskow-t-943.html |