![]() |
Problem z instalacją Windows 7 na XP - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Problem z instalacją Windows 7 na XP (/problem-z-instalacja-windows-7-na-xp-12365-t) |
Problem z instalacją Windows 7 na XP - m.i.c.h.a.l - 22.12.2010 20:57 Witam! Mam problem: Gdy instalowałem Win 7 Ultimate 32-bit EN na Win XP Professional 32-bit nie zauważyłem opcji "Format Partition" i zainstalowałem system na D:, a XP pozostał na C. Chciałem sformatować partycję z XP, więc zainstalowałem Paragon Partition Manager 11 Free i sformatowałem C. Odtąd przy uruchamianiu BIOSU, po sprawdzaniu, czy nie ma bootowalnej płyty wyświetla mi się komunikat: "BOOTMCR is missing Press Ctlr + Alt +Del to restart" Co mam zrobić Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ![]() PS.:Nie mam zielonego pojęcia o BIOSIE:-/, więc wolałbym tego uniknąć, a jeżeli trzeba, to prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku. RE: Problem z instalacją Windows 7 na XP - thermalfake - 22.12.2010 22:03 Narzędziem do partycjonowania dysku najlepiej z bootowanej płyty ratunkowej lub pendrive usunąć wszystkie partycje Acronis Disk Director Partition Magic Paragon Partition Manager GParted .. i potem odpal instalatora Win 7 to sobie już rozplanujesz wg własnego uznania. Musisz ustawić bootowanie z napędu. Najprościej podaj model płyty głównej, każda ma swój magiczny klawisz funkcyjny do odpalenia okienka z którego wybieramy urządzenie do rozruchu. RE: Problem z instalacją Windows 7 na XP - m.i.c.h.a.l - 23.12.2010 14:05 Dzięki, ale czy można to zrobić za pomocą płyty startowej Win7 i opcji format? RE: Problem z instalacją Windows 7 na XP - f0rest! - 23.12.2010 14:15 Oczywiście że można wystarczy podłączyć bootowalny pendrive z aktualnym systemem operacyjnym lub włożyć płytkę z systemem i w punkcie wyboru instalacji systemu Win 7 x84 zaznaczyć partycję którą chcemy sformatować i wybrać tą opcję RE: Problem z instalacją Windows 7 na XP - m.i.c.h.a.l - 25.12.2010 11:55 Dzięki, zaraz spróbuję. Pozdrawiam, Michał RE: Problem z instalacją Windows 7 na XP - m.i.c.h.a.l - 26.12.2010 10:55 Zrobiłem to, co mi napisaliście i wszystko dobrze chodzi. Piszę teraz z mojego Windows 7 ![]() Serdecznie dziękuję i pozdrawiam! Michał |