Auto start pliku - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Auto start pliku (/auto-start-pliku-12254-t) |
Auto start pliku - darkqq - 18.12.2010 19:32 Chciałem dodać pewien plik aby włączał się razem ze startem systemu, skopiowałem jego skrót to folderu autostart, w aplikacji URUCHOM pojawił się ten program i zaznaczyłem go. Na początku było w porządku, włączał się po starcie systemu, później było na zmianę raz się włączał a raz nie, natomiast teraz w ogóle się nie włącza. Słyszałem o możliwości dodania go do rejestru, nie wiem jak to zrobić, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to krok po kroku?? Ten plik włącza oświetlenie w moim laptopie, kiedyś działało bez zarzutów dopóki nie zacząłem się bawić z oszczędnością energii wtedy oświetlenie się wyłączyło i musiałem szukać aż w końcu znalazłem plik odpowiedzialny za oświetlenie. Czytałem też pewien temat w którym była podana lokalizacja ale po angielsku i pliki były trochę inne C:\Users\Dawid\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup jaka to będzie lokalizacja dla Win7 Home Premium PL ? RE: Auto start pliku - stingear - 18.12.2010 19:51 Lokalizacja będzie taka sama, gdyż ścieżki są takie same niezależnie od wersji systemu. Jeżeli chodzi o rejestr, to wchodzisz w edytor poprzez START -> Uruchom -> regedit. Autostart masz w 4 lokalizacjach, ale wystarczy ta: HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Run. Dodajesz nowy klucz na podstawie istniejących i uzupełniasz go linkiem do pliku. Spróbuj jeszcze zanim to zrobisz, usunąć plik z autostartu z menu Start, otworzyć folder Autostart w menu start poprzez PPM -> Otwórz wszystkich użytkowników i tam skopiuj skrót do pliku, który ma się uruchamiać. Nie kopiuj tam samego pliku. Uruchom komputer ponownie. Powinno wszystko działać. RE: Auto start pliku - darkqq - 18.12.2010 20:47 Jak wchodzę do Run, to po prawej stronie mam (domyślny) i jak biorę PPM na niego pisze modyfikuj: pola są puste i mam do wpisania: 1. nazwa wartosci (tutaj chyba sama nazwa) 2. dane wartości (tutaj lokalizacja??) RE: Auto start pliku - stingear - 18.12.2010 22:57 Otwórz notatnik i wklej: Kod: Windows Registry Editor Version 5.00 Czyli, jak masz plik bezpośrednio na dysku C, to wpisujesz C:\\program.exe\ Zapisz plik jako nazwa.reg, nazwę daj sobie dowolną, ale na końcu musi być .reg, a przy "Zapisz jako typ" daj "Wszystkie pliki". Zamknij notatnik, uruchom stworzony plik, zezwól na wprowadzenie danych do rejestru i od teraz program będzie uruchamiany ze startem systemu. RE: Auto start pliku - darkqq - 19.12.2010 15:03 Czy ten plik nazwa.reg mogę usunąć czy musi być na pulpicie ? RE: Auto start pliku - Portator - 19.12.2010 15:49 Można usunąć a treść instrukcji zachować na przyszłość. RE: Auto start pliku - stingear - 19.12.2010 19:09 Ten plik służy tylko do wprowadzenia informacji do rejestru, żebyś nie musiał robić tego ręcznie. Możesz go sobie zachować gdzieś w plikach na przyszłość, ale na pulpicie nie musi być, używasz go tylko jednorazowo. |