Jak podkręcić procesor z poziomu windows? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Jak podkręcić procesor z poziomu windows? (/jak-podkrecic-procesor-z-poziomu-windows-12232-t) |
Jak podkręcić procesor z poziomu windows? - Tabcio111 - 18.12.2010 10:12 j/w Mam procesor AMD Athlon X2 ql-65 2.10 GHZ i chciałbym go lekko podkręcić niestety mam bios PHOENIX a w nim nie da się tego zrobić jedyny program jaki znalazłem i za pomocą którego można to zrobić z poziomu windy, czyli ClockGen nie ma chyba chipsetu mojego procka a przy jednym jak go włączę komp się resetuje ktoś wie dlaczego? Znacie inny taki program do podkręcenia bezpośrednio z Windowsa? Z góry dzięki za pomoc. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu Windows? - Wajcheusz - 18.12.2010 11:47 Podkręcanie procesora z poziomu systemu operacyjnego jest niebezpieczne. Gdy podkręcasz z poziomu BIOS-u, to w sytuacji, w której taktowanie jest za wysokie względem napięcia występuje problem w postaci nie uruchamiania się systemu operacyjnego lub też całego komputera. Dlatego bezpieczniej jest podkręcać przez BIOS. to po 1, a teraz do tematu ... zobacz czy da radę przy pomocy tego http://www.pobieralnia.pl/plik-2802-CPUFSB.html poszukaj programu "8rdavcore" ew. CpuMSR Dzięki niemu jesteś w stanie zmieniać mnożnik w procesorach z odblokowanym mnożnikiem z poziomu Windowsa. poszukaj też tutaj czy coś cię zainteresuje: http://www.sciagnij.pl/programy/k/Windows-Diagnostyka_i_podkrecanie-Podkrecanie_procesora/943/16 Pamiętaj że robisz to na własną odpowiedzialność, też się kiedyś tak chciałem bawić, ale ostatecznie przesiadłem się do BIOSU, a wbrew pozorom na Phoenixie da się pobawić, ale trzeba go poznać, ale to było w płycie głównej z 2005 roku, ale jak by nie patrzeć z DURONA 1800 wyciągnąłem ponad 2500 na zwykłym chłodzeniu, bez żadnych problemów, artefaktów czy zwisów, a trzeba pamiętać że durony były łatwe do podkręcania bo były to okrojone athlony. Pzdr Daj znać co ci tam wyszło. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu Windows? - ihatebuffering - 18.12.2010 13:58 Mógłbyś podać model płyty głównej. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu windows? - thermalfake - 18.12.2010 19:21 (18.12.2010 13:58)ihatebuffering napisał(a): Mógłbyś podać model płyty głównej.Mówimy o mobilnych wersjach AMD-ka. Zazwyczaj biosy na płytach są ubogie lub nie udostępniają tego typu opcji aby nie narobić bałaganiu. Druga sprawa, wszystko jest tak skomponowane w kadłubkach laptopowych aby działało niemal "na granicy". Cuda się rozpoczną jeśli cały układ zacznie wydalać więcej ciepła, przeciążenia poszczególnych elementów na płytach. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu Windows? - ihatebuffering - 18.12.2010 20:01 Aha no tak, to laptop. Jeśli to laptop, nie radziłbym podkręcać w nim nic. Tak jak pisze thermalfake układ chłodzenia nie jest do tego przystosowany. I tak podkręcenia praktycznie nic Ci nie da. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu Windows? - Wajcheusz - 18.12.2010 23:52 Wiecie, podałem kilka informacji, bo każdy może mieć wersje mobilną nawet w stacjonarnym, ja sam taki mam, w sumie mój brat, ale po mnie. Jeśli stacjonarka, to owszem, może się pobawić, ale radzę z BIOS-u a nie z windy. Jeśli laptop to nie ma sensu, znaczy sens może i by był, ale może przysporzyć wiele problemów. Pozdrawiam. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu Windows? - Tabcio111 - 19.12.2010 11:30 Z biosu się nieda, ale dzięki Wajcheusz za pomocą tych programów wyciisnąłem 300 MHZ a temp. nie przekracza 45 stopni. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu Windows? - Wajcheusz - 19.12.2010 22:52 Z jednej strony próbował bym dalej, ale z drugiej strony nie mając kontroli nad magistralą i Herzami bym się tego bał. Kontroluj też napięcie na rdzeniach, przy zbyt dużym taktowaniu a zbyt niskim napięciu PeCet się nie uruchomi, więc za wczasu zapoznaj się z instrukcją resetu biosu w twojej płycie głównej. RE: Jak podkręcić procesor z poziomu windows? - kondi109 - 02.05.2012 06:57 Tutaj znalazłem film o podkręcaniu procesora z pulpitu: http://www.youtube.com/watch?v=9hP2DU1eyyw |