Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Brak autostartu CD (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Brak autostartu CD (rozwiązany) (/brak-autostartu-cd-rozwiazany-12210-t)

Brak autostartu CD (rozwiązany) - magik-thc - 17.12.2010 12:01

Witam, mam problem z auto-startem CD, po włożeniu płyty nie ma żadnego menu z wyborem, sprawdzałem powłoka do wykrywania sprzętu jest włączona jak i wpis w rejestrze jest ok o co chodzi jak to włączyć?

RE: Brak autostartu CD - War_3_ - 17.12.2010 12:15

W menu start wpisz autostart i ustaw sobie domyślną akcję dla płyt cd/dvd . Pewnie masz wyłączony autostart tych nośników.

RE: Brak autostartu CD - magik-thc - 17.12.2010 12:21

Sprawdzałem to już i jest włączone a menu z auto odtwarzaniem dalej nie ma, jak kliknę prawym na dysk nawet nie ma tego w menu auto odtwarzanie tylko otwórz jako domyślne ustawione.

RE: Brak autostartu CD - slawektor - 17.12.2010 12:24

Zobacz może w ten sposób wpisz: gpedit.msc. Konfiguracja komputera ->Składniki systemu Windows ->Zasady autoodtwarzania->Wyłącz funkcję autoodtwarzania ustaw na Nie skonfigurowano . Tak samo ustaw w Konfiguracja użytkownika ->Składniki systemu Windows ->Zasady autoodtwarzania-> Wyłącz funkcję autoodtwarzania. I restart kompa.

[Obrazek: beztytuuaw.png]

RE: Brak autostartu CD - magik-thc - 17.12.2010 12:37

Mam tak ustawione domyślnie po prostu nic to nie daje nie ma tego menu nawet ikony obrazka przy włożeniu płyty.

RE: Brak autostartu CD - slawektor - 17.12.2010 12:48

Antywirus Ci tego nie przyblokował? Kasperski np miał taką opcję. Ewentualnie zobacz dodanie tego pliku -> http://www.przeklej.pl/plik/plik-auto-rar-0024rn61803p
Czasami niechcący się nie odhaczyło:

[Obrazek: beztytuuyyz.png]

RE: Brak autostartu CD - magik-thc - 17.12.2010 13:01

Wpis do rejestru nic nie daje, kasperskiego nie mam więc raczej program żaden nie blokuje.

RE: Brak autostartu CD - slawektor - 17.12.2010 13:21

Napęd jest wykrywany przez system, menedżer Urządzeń pokazuje że jest ok?
Z netu: w msconfig>>usługi odhaczyłem usługę "wykrywanie sprzętu powłoki" co w 100% rozwiązało problem wolnego startu systemu na rzecz np.: utraty autostartu CD. Więc może tutaj tkwi problem.

RE: Brak autostartu CD - magik-thc - 17.12.2010 15:30

Już działa dodatkowo pobrałem aktualizacje i kilka restartów no i chyba pliczek z wpisami do rejestru naprawił problem.