Jeśli z jakiegokolwiek dowcipu można się czegoś o życiu nauczyć, to z tego - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Inne (/inne-11-f) +--- Dział: Humor (/humor-25-f) +--- Wątek: Jeśli z jakiegokolwiek dowcipu można się czegoś o życiu nauczyć, to z tego (/jesli-z-jakiegokolwiek-dowcipu-mozna-sie-czegos-o-zyciu-nauczyc-to-z-tego-11919-t) |
Jeśli z jakiegokolwiek dowcipu można się czegoś o życiu nauczyć, to z tego - LadyInBlue - 07.12.2010 12:44 Pewien manager bankowy uciekając przed kryzysem znalazł się przypadkowo w małej, spokojnej, meksykańskiej wioska rybackiej. Stał na molo i przyglądał się w małym łodziom powracającym z połowu. Szczególnie zainteresował go jeden rybak. Mógł on pochwalić się kilkoma ogromnymi, złowionymi tuńczykami i nie ukrywał z tego powodu zadowolenia. Manager pogratulował Meksykańczykowi jego wspaniałego połowu i zapytał, ile czasu mu to zajęło. Rybak odpowiedział: "Kilka godzin" - Dlaczego nie łowi pan dłużej? - pragnął dowiedzieć się manager - Dla mnie i mojej rodziny wystarczy a nadmiar sprzedaję sąsiadom - odpowiedział rybak - A co robi pan przez resztę dnia? - drąży manager - Jest co robić - stwierdza filozoficznie rybak I wymienia: - W wolnym czasie bawię się z dziećmi, spaceruję z żoną po naszej wiosce, a wieczorem, przy lampce wina, gram na gitarze w otoczeniu przyjaciół... Bankier próbuje mu tłumaczyć: - Jestem absolwentem Harwardu i mogę ci pomóc. Najpierw musisz wziąć kredyt i kupić nową, większą łódź. Dobierz sobie wspólnika. Wspólnie musicie wele pracować i łowić dużo ryb. Za zarobione pieniądze (plus nowy kredyt) kupisz wtedy więcej łodzi i zatrudnisz nowych ludzi. Sam mbędziesz musiał pracować po 18 godzin na dobę.Aby wykluczyć pośrednika potrzebujesz też samochód-chłodnię, po to żeby dostarczać ryby bezpośrednio do fabryki. W końcu możesz jeszcze więcej zainwestować i zbudować tu na miejscu przetwórnię... - I jak długo będzie to wszystko trwało? - przerywa mu zdezorientowany rybak - No jakieś 15-20 lat. Ale będzesz wtedy już wielkim przedsiębiorcą, zarabiającym miliony... - Miliony - zdziwił się chłopina - a co ja z tymi milionami mam robić? - Jak to co?! - zdenerwował się manager - Będziesz wolny! Będziesz mógł łowić sobie ryby dla przyjemności, zajmować się wnukami, spacerować z żoną, a wieczorami przy kieliszku wina będziesz grał dla przyjaciół na gitarze... |