Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Wybór Routera - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (http://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Wybór Routera (/wybor-routera-11547-t)

Strony: 1 2


Wybór Routera - matrixsio - 22.11.2010 19:04

Witam!
Od razu chciałbym poprosić o przeniesienie tematu do innego działu jeśli jest błędny!
Jak już pewnie każdy wie mam internet bezprzewodowy tzw. radiówkę którą mam połączoną do kart sieciowej za pomocą skrętki.
Lecz do mojego wyposażenia przybyły 2 laptopy i potrzebuje jakiegoś routera do którego mogę podłączyć antenę od radiówki i podłączyć do niego stacjonarny+ 2 laptopy (stworzyć sieć domową)
Jakiego routera mi polecacie dodam że mogę na to przeznaczyć około 100-120zł
Z góry dzięki za odpowiedź


RE: Wybór Routera - House - 22.11.2010 20:28

Czy do karty sieciowej wchodzi wtyk RJ-45 ? czy "okrągłe" wejście. Często userzy pisząc "radiówka" nieco mieszają. Zatem sprecyzuj a odpowiedź dam szybką Uśmiechnięty

Edit: słowo skrętka interpretuje jednak jako zakończenie wtykiem rj45. Jeśli to sieć osiedlowa polecam router najtańszy chyba ze wszystkich, tp link wr340g.


RE: Wybór Routera - matrixsio - 22.11.2010 20:43

Okrągła wkręcana końcówka. Mam rozumieć że za pomocą tego routera mogę podłączyć kablowo stacjonarnego i bezprzewodowo (wifi) laptopy tak?

EDIT
A ten router nie ma podłączenia do anteny wkręcanej polecisz mi jakiś inny?


RE: Wybór Routera - HrabiaHodon - 22.11.2010 21:13

Końcówka BNC. Do czego masz teraz podłączoną antenę?


RE: Wybór Routera - House - 22.11.2010 21:57

Ja odniosłem sie ze swoja propozycja z góry do routera wr340g, w takim razie moesz zakupić np. TP-LINK TL WR543G - lub pokrewne. Napisz jeszcze czy to neo czy jakaś osiedlówka ?


RE: Wybór Routera - matrixsio - 23.11.2010 08:00

Jest to "wiejska" sieć. HRABIAHODON jest ona podłączona do stacjonarnego do karty sieciowej na którym internet jest znakomity zaraz sprawdze na allegro tego routera.

I mam rozumieć że wychodzi z tego sieć wifi oraz te 4 porty do podłączenia?
Słyszałem że trzeba router TP-LINK TL WR543G i jeszcze jakiś router z akcess-pointem


RE: Wybór Routera - House - 23.11.2010 08:25

Ale ten router jest z Acces Pointem. Tak gniazda rj45 służą do podłączenia sprzętu kablem, antena służy to podłączania poprzez Wi-Fi. Antena jest mocna zatem obejmie CI zasięgiem cały dom.


RE: Wybór Routera - matrixsio - 23.11.2010 19:03

Czyli można podłączyć tak?
http://img9.imageshack.us/img9/7897/543gt.jpg
Nie zapominaj że ja mam wkręcaną antenę od radiówki


RE: Wybór Routera - House - 23.11.2010 21:44

Co mamy jeszcze napisać abyś zaakceptował Naszą odpowiedź/Nasze odpowiedzi?. Jeśli Nam nie wierzysz, zapytaj na odpowiednim forum, np. forum "bez kabli".


RE: Wybór Routera - matrixsio - 24.11.2010 19:02

Spoko ale jak podłączę antenkę od wifi co jest w zestawie to gdzie mam podłączyć antenę od radiówki?
Mam takie wejście
http://sklepy.allegro.pl/wtyk-f-i-przejsciowka-bnc-10sztuk-i1260892056.html
z karty sieciowej wystaje to po lewej a to po prawej jest od anteny i to przykręcasz


RE: Wybór Routera - House - 24.11.2010 22:34

Teraz sam się zastanawiam się czy się nie pomyliłem z doradzeniem. Niech ktoś mnie poprawi/potwierdzi.


RE: Wybór Routera - HrabiaHodon - 25.11.2010 10:30

OK Uśmiechnięty

Ten kabel od anteny miałeś wcześniej podłączony do karty sieciowej bezpośrednio?


RE: Wybór Routera - matrixsio - 25.11.2010 13:12

Tak
I teraz potrzebuje routera żeby miał WiFi do bezprzewodowej sieci i switch do podłączenia kompa przewodowo


RE: Wybór Routera - HrabiaHodon - 25.11.2010 14:12

Czyli masz antenę na zewnątrz, a od niej podciągnięty kabel antenowy? Jeśli tak to musisz mieć Access Point, do któtego jak słusznie zauważyłeś można podłączyć switch. Cos w ten deseń:

[Obrazek: wa701nd-05.jpg]

Czyli antena idzie do AP, od którego można wyprowadzić połączanie do routera (Wi-FI) lub switach'a. Dostawca sieci nie dał Ci swojego AP? Jeśli nie to bardzo dziwne.


RE: Wybór Routera - matrixsio - 25.11.2010 16:20

Tak na zwewnątrz mam antenę i z niej idzie do kompa AP nie dostałem od usługodawcy


RE: Wybór Routera - andrew-jar - 25.11.2010 19:59

Witam
@matrixsio - opisz co takiego masz, bo teraz to zgadywanka jest.
Nie masz AP, a niby kabel wkręcany... a może Ty masz kartę sieciową antyczna na BNC?

Coś mi sie wydaję że kolega ma antenę z jakimś AP a od tego sygnał zamiast RJ leci po BNC do kompa.
Zobacz w jaki sposób jest zasilana antena. A może masz kartę sieciową na usb?

Pozdrawiam


RE: Wybór Routera - HrabiaHodon - 25.11.2010 21:10

No właśnie mam przeczucie że karta jest z interfejsem na koncenteryk. Przynajmniej wynika tak z opisu.


RE: Wybór Routera - matrixsio - 26.11.2010 15:34

Tak jest na koncentryk...


RE: Wybór Routera - andrew-jar - 26.11.2010 16:48

Witam
Nie wiadomo co siedzi w obudowie anteny jaki AP, być może i ma wyjście RJ-45 - tego nie wiemy.

Najlepiej będzie jak pogadasz z tym gościem od radiówki żeby dostarczył ci sygnał kablem po lanie.
Natomiast Ty zmień kartę sieciową z BNC na RJ (koszt od 15zl).
Możesz nic nie mówić o zamiarach dla niego. Jakby coś pytał to powiedz że RJ-45 to standard i nie masz jak podłączyć laptopa a zabawa w "ICS" nie interesuje ciebie.

Pozdrawiam.


RE: Wybór Routera - kogiel - 20.03.2019 13:25

Coś z Netgear - który model to zależy od budżetu. Polecam serię D - bardzo dobre routery. Ale który dokładnie wybierzecie? Na pewno rozsądnie szukajcie. Jeśli macie net 50 MB/s to nie musicie mieć jakoś szczególnie wypasionego routera.