Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Zawirusowany plik explorer.exe (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Bezpieczeństwo Windows 7 (/bezpieczenstwo-windows-7-15-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Zawirusowany plik explorer.exe (rozwiązany) (/zawirusowany-plik-explorer-exe-rozwiazany-11505-t)

Zawirusowany plik explorer.exe (rozwiązany) - worekowsa - 20.11.2010 23:25

Fatalna sprawa... podczas pobierania tapet jako archiwum SFX mój komputer został paskudnie zawirusowany.
A więc walki z wirusami ciąg dalszy.:-/
Wirus dopadł plik explorera! Dodałem do oczywiście do kwarantanny.
Piszę teraz z trybu awaryjnego, ponieważ tylko w nim uruchamia mi się internet.

Co mam zrobić w tej sytuacji. Proszę o szybką pomoc!
----------
Dzisiaj rano chciałem podmienić plik explorera, ale nie wiem jak się za to zabrać:

[Obrazek: 201009241141.jpg]

Wiem, że wcześniej poddałem plik do kwarantanny programem G-Data.

RE: (PILNE) Zawirusowany plik explorera! - dziki314 - 21.11.2010 10:02

http://windows7forum.pl/zmiana-wygladu-windows-themes-kompozycje-steelorb-inne-t-4716.html

RE: (PILNE) Zawirusowany plik explorera! - worekowsa - 21.11.2010 10:59

Czytałem ten temat, ale ja nie mam zwykłego pliku explorera, jak widać na załączonym screenie. Dwie wersje z "rozszerzeniem" back.

Chciałbym też pobrać oryginalny explorer pod mój system, a nie zamiennik od jakiegoś thema.
----------
[Obrazek: 201009241141.jpg]

Tak to wygląda...

Dziwi mnie tylko brak jakichkolwiek elementów na pulpicie... i brak dostępu do internetu w normalnym trybie. Nie znam się za bardzo na tego typu sprawach, ale mając wcześniej problemy z explorerem brakowało tylko paska i ikon, a teraz na pulpicie brak RocketDocka i innych "upiększeń".

RE: Zawirusowany plik explorer.exe - ihatebuffering - 21.11.2010 12:40

Jaki masz system? Ilu bitowy? Nie masz nic w normalnych trybie, ponieważ masz explorera w kwarantannie (nie jestem pewny, ale chyba przez to. Najpierw musisz go przywrócić z kwarantanny, następnie podmienić. Albo tylko pobrać plik explorer.exe, umieścić go w folderze Windows i ponownie uruchomić system. Windows wczyta czysty plik. Jeśli masz system 32 bitowy mogę Ci udostępnić Explorera.

RE: Zawirusowany plik explorer.exe - worekowsa - 21.11.2010 12:47

Dzięki za propozycję, ale "niestety" mam system 64 bitowy.

Który z dwóch wyżej przedstawionych plików eksplorera mam podmienić (wezmę plik od jakiegoś sprawdzonego thema)??

No i co z tym niedziałającym w normalnym trybie internetem?

RE: Zawirusowany plik explorer.exe - ihatebuffering - 21.11.2010 12:53

Nie masz podmieniać, wystarczy że skopiujesz plik o nazwie explorer.exe do folderu c:/Windows/. Jak widzisz plik o rozszerzeniu .exe jest w kwarantannie. Jak dodasz nowy plik o takim rozszerzeniu to system go wczyta i powinno być OK. Po podmianie jeszcze polecam użyć opcji Napraw z płyty z Windows 7. Potem już dokładne skany kompa.

RE: Zawirusowany plik explorer.exe - dziki314 - 21.11.2010 12:55

Tu masz explorer.exe z Windows Ultimate x 64bit.
http://www.przeklej.pl/plik/explorer-7z-0020k685b26b2j6

RE: Zawirusowany plik explorer.exe - worekowsa - 21.11.2010 13:18

Wielkie podziękowania dla Was, już wszystko jest w porządku. Teraz tylko skan całego kompa i kwarantanna tego co zarażone.