Brak dostępu do internetu Edimax - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Brak dostępu do internetu Edimax (/brak-dostepu-do-internetu-edimax-11130-t) |
Brak dostępu do internetu Edimax - Drabik - 07.11.2010 12:54 Witam Serdecznie. Wczoraj zostałem posiadaczem Windows 7, niestety od początku natrafiłem na problem który muszę pokonać, a mianowicie: Posiadam Router Edimax AR-7284WnA i chciałbym stworzyć sieć bezprzewodową w domu. Edmax połączony jest z komputerem stacjonarnym(Win XP) na sztywnym ip(mogę podać konfiguracje jeśli będzie potrzebna) i wszystko działa. Problem zaczyna się gdy chcę połączyć się poprzez laptopa(Windows 7)...niby połączenie jest, jednak wyświetla się komunikat Brak dostępu do internetu i internet nie działa. Wiem że było milion wątków jednak nie jestem w stanie z nich wywnioskować odpowiedzi do swojej sprawy. W załączniku podaję ipconfig/all Pozdrawiam. Drabik RE: Brak dostępu do internetu Edimax - anjec - 07.11.2010 15:52 witam! Miałam ten sam problem z vistą, przez rok laptop wisiał na kabelku z Edimaxem. Był też problem z innymi sieciami, widoczne, niezabezpieczone a połączenie z internetem niemożliwe. Nie pomógł administrator. Szukałam rozwiązań, aż w końcu natknęłam się na http://www.jedlinski.pl/blog/2008/01/31/Vista-z-wifi-problem-z-dhcp/. Pomogło, od tej pory nie ma problemu. Powodzenia RE: Brak dostępu do internetu Edimax - Drabik - 07.11.2010 17:22 Już to przerabiałem nic nie pomogło.... RE: Brak dostępu do internetu Edimax - andrew-jar - 07.11.2010 17:30 Witam Na początek zresetuj zaporę systemu Windows. Odłącz komputer od sieci, wejdź w Panel Sterowania -> Zapora systemu Windows -> Włącz lub wyłącz Zaporę systemu Windows i tam zaznacz obydwie opcje Wyłącz Zaporę systemu Windows (niezalecane). Pozamykaj okna, zrestartuj komputer i w taki sam sposób uruchom ją z powrotem. Jeżeli reset nie pomoże, wtedy wykonaj: Zrób kopię rejestru, zapisz ją. (na wszelki wypadek) (Start--->Uruchom--->Regedit) Następnie uruchom rejestr, usuń wszystkie podkatalogi w [HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Tcpip \ Parameters \ Interfaces]. Zrestartuj komputer, i skonfiguruj na nowo sieć. Pozdrawiam RE: Brak dostępu do internetu Edimax - Marys - 07.11.2010 17:38 Używasz takich samych ustawień w laptopie jak w routerze? Spróbuj dodać nową sieć/ połączenie, zamiast wybierać z listy dostępnych i ustaw tam wszystko tak samo jak w routerze. Jeszcze możesz napisać/ zadzwonić do tej firmy do routera i spytać się czemu tak się dzieje i w czym może być problem. Jeżeli nic się nie zmieni to pisz RE: Brak dostępu do internetu Edimax - andrew-jar - 08.11.2010 10:05 @Drabik - Wpisz na sztywno dane dla karty sieciowej wifi: IP = 192.168.2.2 maska = 255.255.255.0 bramka = 192.168.2.1 Sprawdź jeszcze IP przypisane dla komputera z systemem XP, skoro masz go na sztywnym ip (czy jest inne niż te które przypiszesz dla karty wifi). Pozdrawiam. |