![]() |
Instalacja z dysku twardego - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Instalacja z dysku twardego (/instalacja-z-dysku-twardego-10950-t) |
Instalacja z dysku twardego - guidoo26 - 31.10.2010 20:00 Cześć mam kilka pytań mam nadzieje że mi pomożecie bo mam Vistę na komputerze i wyskakują mi co jakiś czas okna więc chce z różnymi komunikatami więc chce zmienić na Windows 7. Pierwsze pytanie to czy Windows 7 mogę zainstalować z dysku twardego i czy przy instalacji nie utracę danych na moich partycjach. 2 To czy Windows 7 mogę zainstalować na dysku dynamicznym, bo próbowałem XP z mojego starego komputera zainstalować ale niestety on potrzebuje dysku podstawowego a to znów wiąże się z formatowaniem i konwertowaniem dysku a tego chciałbym uniknąć. RE: Instalacja z dysku twardego - bodziulla - 31.10.2010 20:06 Hej. Instalacja dysku jest możliwa, ale musisz zrobić tak aby był dysk bootlowany i z niego uruchomić instalację. Tutaj ciut dokładniej możesz odpisać o co chodzi z dysku (usb, dysk twardy itp). Odnośnie utraty danych zostaną one wszystkie utracone, ale tylko i wyłącznie na partycji na której zainstalujesz system W7. Co do dysku dynamicznego tutaj niestety będziesz musiał użyć formatowania lub konwersji. Pzdr RE: Instalacja z dysku twardego - guidoo26 - 01.11.2010 11:35 (31.10.2010 20:06)bodziulla napisał(a): Hej. Słuchaj bo z tym dyskiem to jest jeszcze tak że przeczytałem że można Windows 7 zainstalować na dysku dynamicznym i działa bardzo dobrze. I czy mógłbyś mi bardziej wytłumaczyć o co chodzi z tym dyskiem bootlowanym. bo chcę sobie go zainstalować na partycji c, tam gdzie teraz mam system Vista, a na partycji a ,b ,d nie utracić żadnych danych. RE: Instalacja z dysku twardego - bodziulla - 01.11.2010 14:34 Hej. No tak teoretycznie można instalować na dysku dynamicznym, ale może to spowodować błędy, ale niekoniecznie. Co do dysku bootlowanego jest to praktycznie jak przy pendrive. Poczytaj sobie ten wątek: http://windows7forum.pl/instalacja-windows-7-z-dysku-usb-tutorial-t-2923.html Mam do Ciebie pytanie czy Ty chcesz instalować system z dysku na którym masz system czy chcesz instalować z dysku zewnętrznego?. Jeżeli będziesz miał nadal wątpliwości lub z czym nie dasz sobie rady pisz ![]() Pzdr RE: Instalacja z dysku twardego - guidoo26 - 01.11.2010 15:29 Mam do Ciebie pytanie czy Ty chcesz instalować system z dysku na którym masz system czy chcesz instalować z dysku zewnętrznego?. Jeżeli będziesz miał nadal wątpliwości lub z czym nie dasz sobie rady pisz ![]() Pzdr [/quote] cześć tak chciałem zainstalować z dysku twardego w komputerze tam gdzie na razie mam zainstalowaną viste home premium, ten system kupiłem z komputerem. chociaż mógłbym podłączyć inny dysk, ale to znów nie potrzebne problemy a po za tym nie wiem jak podłączyć RE: Instalacja z dysku twardego - bodziulla - 01.11.2010 17:18 Aha czyli teraz to zmienia postać. Praktycznie można tak zrobić, ale nie zaleca się. Tutaj proponowałbym Tobie nagrać system na płycie lub uruchomić z napędu wirtualnego. Rozpocznie się Tobie instalacja na wybranej partycji, ale jest to tak zwana nakładka przynajmniej ja to tak nazywam. Miałem z takim czymś do czynienia jak ktoś komuś zrobił i praktycznie były same komplikacje, bo pozostają inne pliki systemu tzw. old lub inne i potrafią w bardzo paskudny sposób spowalniać system itd. W Twoim przypadku gdy nie chcesz lub nie możesz instalować systemu z płyty doradzałbym skorzystania z dysku zewnętrznego lub z pendrive. Bo to co chcesz zrobić wyjdzie Tobie instalacja systemu, ale możesz i na pewno będziesz miał komplikacje jak i również wadliwie działający system. On będzie działać, ale z każdym dniem będziesz mieć coraz to nowsze komplikacje. Nie wiem czy napisałem wystarczająco, jeżeli nie pytaj. PS. Co do Twoich wątpliwości podczas instalacji w/w sposób lub z płyty nie masz się czego obawiać o utratę danych na innych partycjach, bo praktycznie podczas instalacji sam wybierasz i wskazujesz na której partycji masz zainstalować system. Z tym, że pamiętaj jeżeli masz jakieś pliki zaszyfrowane za pomocą systemu Vista odblokuj je, bo możesz mieć potem problem z odblokowaniem. ![]() RE: Instalacja z dysku twardego - guidoo26 - 01.11.2010 20:58 No właśnie cd rom niestety kiepsko mi chodzi.? RE: Instalacja z dysku twardego - bodziulla - 01.11.2010 21:05 Przynajmniej spróbuj wystartować z napędu. Jeżeli będziesz ruszać z pendrive musisz mieć minimum 4GB w zależności też jaki chcesz system x86 czy x64?. |