Rozwiązany Problem z udostępnianiem plików w Windows 7 Ultimate - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozwiązany Problem z udostępnianiem plików w Windows 7 Ultimate (/problem-z-udostepnianiem-plikow-w-windows-7-ultimate-10928-t) |
Problem z udostępnianiem plików w Windows 7 Ultimate - kogiro - 30.10.2010 17:19 Witam. Mam taki problem i nie znalazłem ani na tym forum, ani na innych forach porady. Nie mogę udostępniać plików w sieci. Nie mam takiej opcji po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na folder oraz we właściwościach nie ma takiej zakładki. Wiem, że trzeba zrobić tak: START ->Panel Sterowania ->Grupa Domowa ->Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania... Pozycja "Udostępnianie plików i drukarek" i zaznaczyć Włącz udostępnianie plików i drukarek. Niestety zaraz po kliknięciu na zapisz zmiany opcja ta wraca do poprzedniej formy i jest wyłączone. Nie wiem czemu się tak dzieje. Macie jakieś pomysły?? Używam Windows 7 Ultimate RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - andrew-jar - 30.10.2010 19:04 Witam Słabo szukasz bo na tym forum wszystko jest na tacy, ale skoro... Wejdź : Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania i tam pozaznaczaj. Pozdrawiam RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - kogiro - 30.10.2010 19:39 No dzięki ale Ty słabo czytasz, bo zmieniam w zaawansowanych ustawieniach ale nie zapisują się one. RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - andrew-jar - 31.10.2010 17:38 Witam W jakim profilu to robisz? Czytam ale nie widzę tego. Dodatkowo, ustaw taką samą grupę na wszystkim komputerach. Jeżeli i to nie pomoże, to wejdź w Centrum sieci i udostępniania i tam Skonfiguruj nowe połączenie lub nową sieć. Pozdrawiam RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - kogiro - 31.10.2010 19:58 Robię to w profilu administratora. Grupa ustawiona ta sama. Zaczynam działać jak radzisz i później edytuję post. RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - andrew-jar - 31.10.2010 20:36 (31.10.2010 19:58)kogiro napisał(a): Robię to w profilu administratora. Nie chodzi mi o konto admina, tylko o profil sieciowy; czy zaznaczenia dokonujesz na : Dom lub Praca czy na profilu Publicznym? Dodatkowo sprawdź we właściwościach połączenia karty sieciowej czy masz zaznaczone RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - stingear - 31.10.2010 21:13 Sprawdź to: [urln=http://windows7forum.pl/udostepnianie-plikow-folderow-bez-hasla-sieci-tutorial-t-4770.html]KLIK[/urln] RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - kogiro - 01.11.2010 17:35 Problem rozwiązałem zupełnie w inny sposób. Otóż miałem wyłączoną usługę serwer. Nie wiem jakim cudem ale tak było. Ale mam inny problem. Kiedy chcę udostępnić plik PPM->Udostępnij to przenosi mnie do konfiguracji udostępniania grupy domowej, ale jestem w akademiku mam ustawiony profil publiczny. Co zrobić z takim fantem, żeby nie wywalało mi konfiguracji grupy domowej jak chce udostępnić folder?! |