Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z udostępnianiem plików w Windows 7 Ultimate - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z udostępnianiem plików w Windows 7 Ultimate (/problem-z-udostepnianiem-plikow-w-windows-7-ultimate-10928-t)

Problem z udostępnianiem plików w Windows 7 Ultimate - kogiro - 30.10.2010 17:19

Witam.
Mam taki problem i nie znalazłem ani na tym forum, ani na innych forach porady.
Nie mogę udostępniać plików w sieci. Nie mam takiej opcji po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na folder oraz we właściwościach nie ma takiej zakładki. Wiem, że trzeba zrobić tak: START ->Panel Sterowania ->Grupa Domowa ->Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania... Pozycja "Udostępnianie plików i drukarek" i zaznaczyć Włącz udostępnianie plików i drukarek.
Niestety zaraz po kliknięciu na zapisz zmiany opcja ta wraca do poprzedniej formy i jest wyłączone. Nie wiem czemu się tak dzieje.

Macie jakieś pomysły??

Używam Windows 7 Ultimate

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - andrew-jar - 30.10.2010 19:04

Witam
Słabo szukasz bo na tym forum wszystko jest na tacy, ale skoro...
Wejdź :
Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania i tam pozaznaczaj.

Pozdrawiam

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - kogiro - 30.10.2010 19:39

No dzięki ale Ty słabo czytasz, bo zmieniam w zaawansowanych ustawieniach ale nie zapisują się one.

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - andrew-jar - 31.10.2010 17:38

Witam
W jakim profilu to robisz?
Czytam ale nie widzę tego.Uśmiechnięty Dodatkowo, ustaw taką samą grupę na wszystkim komputerach.
Jeżeli i to nie pomoże, to wejdź w Centrum sieci i udostępniania i tam Skonfiguruj nowe połączenie lub nową sieć.
Pozdrawiam

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - kogiro - 31.10.2010 19:58

Robię to w profilu administratora.
Grupa ustawiona ta sama.
Zaczynam działać jak radzisz i później edytuję post.

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - andrew-jar - 31.10.2010 20:36

(31.10.2010 19:58)kogiro napisał(a):  Robię to w profilu administratora.
Grupa ustawiona ta sama.
Zaczynam działać jak radzisz i później edytuję post.

Nie chodzi mi o konto admina, tylko o profil sieciowy;
czy zaznaczenia dokonujesz na :
Dom lub Praca czy na profilu Publicznym?

Dodatkowo sprawdź we właściwościach połączenia karty sieciowej czy masz zaznaczone
[Obrazek: 20101031204611.png]

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - stingear - 31.10.2010 21:13

Sprawdź to: [urln=http://windows7forum.pl/udostepnianie-plikow-folderow-bez-hasla-sieci-tutorial-t-4770.html]KLIK[/urln]

RE: Problem udostępniania plików Windows 7 Ultimate - kogiro - 01.11.2010 17:35

Problem rozwiązałem zupełnie w inny sposób. Otóż miałem wyłączoną usługę serwer. Nie wiem jakim cudem ale tak było.

Ale mam inny problem.
Kiedy chcę udostępnić plik PPM->Udostępnij to przenosi mnie do konfiguracji udostępniania grupy domowej, ale jestem w akademiku mam ustawiony profil publiczny.

Co zrobić z takim fantem, żeby nie wywalało mi konfiguracji grupy domowej jak chce udostępnić folder?!