![]() |
Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy (/windows-7-ultimate-zawiesza-sie-po-kilkunastu-minutach-pracy-10763-t) |
Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - Pawełxxl - 25.10.2010 17:01 Witam, Na wstępie chciałbym się przywitać z wszystkimi forumowiczami, ponieważ jestem tutaj "nowy" ![]() Otóż mój komputer zaczął zawieszać się po kilkunastu minutach pracy (około 25-30 minut). Po prostu reaguje tylko myszka, a reszta nie daje oznak życia, system nie reaguje na żadne kliknięcia itp, pomaga tylko reset. Sprawdzałem system już wieloma antywirusami i żaden nic nie znalazł, więc to wykluczam. Nie dawno sprawdzałem pamięć RAM Memtest86+, jednak on również nie wykrywa żadnych błędów. Dodam tylko, że linux działał bez problemu bez żadnych zawieszek. Mój komputer: AMD Phenom 8650+ Płyta główna ASUS M4A78-EM 2x1GB RAM Kingston 800MHz HDD Samsung HD322HJ 320GB 16MB cache Grafika Asus Radeon HD4850 512MB DDR3 Zasilacz Chieftec GPS-450 Prosiłbym Was o pomoc, ponieważ format to ostateczność, więc chciałbym rozwiązać ten problem bez niego. Pozdrawiam. RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - LadyInBlue - 25.10.2010 20:01 Ja słyszałam, że po wymianie pamięci RAM trzeba niestety na nowo instalować system. RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - Pawełxxl - 25.10.2010 20:38 Hmm, pamięci nie zmieniałem, sorki za tą pomyłkę, już poprawiłem posta. Próbowałem nawet reinstalować sterowniki itp jednak nadal po około 30 minutach pracy system nagle się zawiesza i pomaga tylko reset... RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - LadyInBlue - 25.10.2010 20:44 Nie bawiłeś się ostatnio ze sterownikami? RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - Pawełxxl - 25.10.2010 21:22 Nie, przeinstalowałem tylko dziś od karty graficznej, lecz to nic nie dało. Dziwna sprawa, chyba pozostaje tylko format. RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - LadyInBlue - 25.10.2010 21:41 Że coś masz z windowsem to widać. Zadam jeszcze jedne pytanie: masz tak od nowości czy też od niedawna? Bo jak od niedawna to może spróbuj skorzystać z Punktu Przywracania Systemu z dnia gdzie win chodził dobrze. Jeżeli jednak masz tak od nowości to spróbuj wsadzić płytkę z Win7 i z menu wybierz Napraw System., może pomoże. RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - Pawełxxl - 26.10.2010 12:56 System zaczął świrować od niedawna, próbowałem przywracać, ale wywaliło jakiś błąd przy przywracaniu, potem niby przywróciło, ale nadal to samo. :/ Opcji napraw system też próbowałem, ale ona nie znajduje żadnych błędów. RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - nieboraku - 26.10.2010 13:31 Opcji masz kilka - zasilacz, grafika, pamieci, problemy ze sterownikami. Piszesz, ze w linuxie wszystko OK. Czyli teoretycznie zasilacz mozna wykluczyc, podobnie jak wszystkie inne wymienione przeze mnie elementy. Czyzby sterowniki? Probowales przywracanie ostatniej dobrej konfiguracji? Sciagnij prime95, i odpalaj kolejno testy - zobacz, czy dostaniesz BSOD - jesli tak, spisz numerek. Prime95 pozwol popracowac tak ze 2 godzinki i wiecej. Podobnie mozesz z LinXem. Wszystko po to, by wykluczyc - problemy z napieciem na procesorze, bledami pamieci RAM. Owszem pisales o memtescie, ale nie napisales jak dlugo i ile przejsc robiles. Takie testy musza troche potrwac - osobiscie prime95 nie meczylem dluzej niz 16 godzin, ale aby wstepnie wykluczyc jakiekolwiek problemy z procesorem/pamiecia, 2 godzinki powinny dac rade (pod warunkiem, ze nie podkreciles procesora/pamieci). Jesli wszystko wyjdzie OK, znaczy sie brak BSOD, znaczy sie, ze jakis konflikt sterownikow. Aha, @LadyInBlue - nie, po wymianie, dolozeniu, i grzebaniu z RAMem, nie trzeba przeisnatalowywac niczego ![]() RE: Windows 7 Ultimate zawiesza się po kilkunastu minutach pracy - Pawełxxl - 26.10.2010 21:23 No to problem jakimś cudem sam się rozwiązał. Przeczyściłem kilka razy system CCleanerem + defragmentacja C i jak na razie śmiga bez zarzutów. nieboraku, dzięki, tak dla pewności sprawdzę jeszcze tym prime95. |