Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie (/nie-dziala-nowy-cd-rom-w-laptopie-10688-t)

Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie - Pyra - 22.10.2010 19:44

Witam,

2 miesiące temu kupiłem nowego laptopa. Na początku z CD-ROMem wszystko było ok, czytał płyty bez problemu, dało się nagrywać. Potem przez 1,5 mies. nie używałem napędu bo nie był mi potrzebny. Wczoraj chciałem nagrać płytę CD, kupiłem najzwyklejszą omegę, po wsadzeniu jej do napędu, program do nagrywania w ogóle jej nie widział. Myślałem że płytka jest zepsuta, kupiłem druga omegę i jakiś lepszy krążek sony, ale z każda to samo. Do tego w ogólne nie czyta nagranych płyt CD, a wcześniej je czytało.
W menadżerze urządzeń pisze że urządzenie działa poprawnie. Nie odczytuje żadnych CD.
Laptop kupiony w USA więc w PL gwarancja nie obowiązuje. Jak mogę sprawdzić co się stało z napędem. Czy można coś zrobić z tym domowym sposobem.
Jakie mogą być orientacyjne koszty w serwisie ?

RE: Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie - LadyInBlue - 22.10.2010 19:50

Skoro go nie używałeś możliwe, że się zabrudziła soczewka lasera i stąd masz problem z czytaniem i nagrywaniem płyt. Spróbuj użyć specjalną płytę czyszczącą, którą można kupić w każdym sklepie komputerowym.

RE: Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie - Pyra - 23.10.2010 16:37

Problem nadal aktualny, plytka czyszczaca nie pomogla
jakies propozycje ?

RE: Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie - andrew-jar - 23.10.2010 17:44

Witam
Napisz kolego czy instalowałeś jakieś programy do emulacji napędu, być może to właśnie one nadpisały sterownik.

Pozdrawiam.

RE: Nie działa 'nowy' CD-ROM w laptopie - Pyra - 23.10.2010 21:40

Instalowalem UltraISO, ale on dziala raczej jak totalcomander a nie alkohol/deamon tool