Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
"Błąd sieciowy" - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: "Błąd sieciowy" (/blad-sieciowy-10676-t)

"Błąd sieciowy" - Asker - 22.10.2010 14:12

Witam. Otóż po po uruchomieniu mojego komputera stacjonarnego pojawił się następujący komunikat: "System windows wykrył konflikt adresów IP", a poniżej: "Inny komputer w sieci ma taki sam adres IP jak twój komputer."
Dodam jeszcze tylko, że jakiś czas temu moje programy antyvirusowe wykryły trojany i programy szpiegowskie na moim komputerze.
O co chodzi i czyja to wina?

RE: "Błąd sieciowy" - LadyInBlue - 22.10.2010 19:53

Możliwe, że ktoś za pomocą wspomnianego trojana podczepia się pod Twój adres IP. Najlepiej by było jakbyś gruntownie przeskanował swojego kompa programem antywirusowym, sprawdził co pisze w logach firewalla.

RE: "Błąd sieciowy" - House - 22.10.2010 22:28

Tak jak Lady pisała, lub przy np. sieciach osiedlowych przy przydzielaniu dhcp, czasem przydzieli dwóm lub więcej osobom to samo IP, zatem wyskakuje taki błąd.

RE: "Błąd sieciowy" - Asker - 23.10.2010 08:16

Lady skanowałem komp 3 programami antyvirusowymi i nic :/ Co do logów firewall'a - gdzie to jest w Win 7? House - no nie wiem czy to jest taki sam IP, bo to się pokazuje średnio raz na 2 tygodnie...

RE: "Błąd sieciowy" - House - 23.10.2010 09:51

Sieć jest osiedlowa ?

RE: "Błąd sieciowy" - Asker - 23.10.2010 11:18

Tzn. jeżeli o to chodzi to mam router w domu ... więc chyba raczej domowa Uśmiechnięty Tylko, że mieszkam z rodziną i mamy jeszcze jeden komputer, który z niej korzysta...

RE: "Błąd sieciowy" - House - 23.10.2010 11:27

Nie rozumiesz chyba. Sieć osiedlowa np. Masz internet od firmy "Marek". Sieć "normalna" to internet od np. TPSA (bezpośrednio). Problem może leżeć również w nieodpowiedniej konfiguracji routera.

RE: "Błąd sieciowy" - zbig - 25.10.2010 22:53

Odnośnie wcześniejszych postów: Jest b. mało prawdopodobne, żeby DHCP przydzieliło ten sam adres dwóm komputerom. DHCP to dość prosty protokół i nie podejrzewam producentów sprzętu - którzy idiotami raczej nie są - aby skopali jego implementację.
Doświadczenie podpowiada, że jeden z komputerów ma ustawiony IP na stałe, ale to zapewne już sprawdziłeś.
Proponuję zainstalować sobie sniffera (niezastąpiony WireShark) i poobserwować co (jaki adres MAC) nadaje z takim samym adresem jak Twój.
Po nitce do kłębka Uśmiechnięty