![]() |
Rozwiązany Wifi - ograniczony dostęp - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozwiązany Wifi - ograniczony dostęp (/wifi-ograniczony-dostep-10491-t) |
Wifi - ograniczony dostęp - SliderOh - 17.10.2010 18:07 Witam! Ostatnio zakupiłem ruter firmy Netgear DGN3500 z ADSL dla neostrady. Ponieważ posiadam 2 laptopy, na Laptopie nr 1 skonfigurowałem cały ruter i tu pojawił się problem. Laptop nr 2 może się bezproblemowo połączyć z ruterem, natomiast na laptopie nr 1 pojawia się żółty trójkącik (pod kreskami maksymalnego zasięgu ) i napis "ograniczony dostęp do internetu". Dopiero jak podłącze kabel ethernet do laptopa nr 1 internet na nim działa normalnie. Przeszukałem już mnóstwo stron ale nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu, proszę o pomoc. RE: Wifi - ograniczony dostęp - andrew-jar - 18.10.2010 07:57 Witam Nie wiadomo jak masz ustawiony router (być może coś z filtracją po MAC ) - zrób restart routera. Na laptopie nr 1, zrób restart "Zapory systemu Windows". RE: Wifi - ograniczony dostęp - SliderOh - 19.10.2010 14:17 ruter był restartowany i to nie raz, restart zapory tez nie pomógł. sadze ze ruter został dobrze ustawiony skoro działa wszystko na 2 komputerze. RE: Wifi - ograniczony dostęp - andrew-jar - 19.10.2010 16:50 Podaj odczyt z ipconfig, ewentualnie przypisz na sztywno na kompie 1 IP, maskę i bramę. Pozdrawiam RE: Wifi - ograniczony dostęp - SliderOh - 19.10.2010 17:24 @andrew-jar Dziękuję bardzo za pomoc, przypisanie na sztywno adresu dało radę ![]() Teraz napisze jak to zrobiłem bo nie każdy może wiedzieć. Na drugim komputerze na wyszukałem moją sieć, która jest podłączona. Kliknąłem PPM na "stan" a następnie "szczegóły". Na pierwszym komputerze zrobiłem podobnie, tylko że zamiast klikając na "szczegóły" kliknąłem na "właściowści", na nastepnie na protokół TCP/IPv4 i wszedłem w jego właściwości. Tam, patrząc jak jest ustawione na komputerze nr 2 zmieniłem wartości adresu IP, bramy domyślnej i maske podsieci tak, że wygląda to w nastepujacy sposób: Uzyj następującego adresu IP: Adres IP 192.168.0.2 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna 192.168.0.1 Użyj następujących serwerów DNS: Preferowany serwer DNS 192.168.0.1 Pozdrawiam RE: Wifi - ograniczony dostęp (ROZWIĄZANY ! ) - andrew-jar - 19.10.2010 17:41 Sposób dobry ale nie o to i tak chodziło Proponuję sprawdzenie: Start -> uruchom -> services.msc -> PPM na klient dhcp i właściwości -> typ uruchomienia : automatyczne RE: Wifi - ograniczony dostęp (ROZWIĄZANY ! ) - SliderOh - 19.10.2010 18:27 To też już sprawdziłem, domyślnie jest ustawione na automatycznie. |