![]() |
Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie (/pliki-mkv-nie-odtwarzaja-sie-poprawnie-10372-t) |
Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 12.10.2010 20:16 Witam, mam problem z filmami w formacie mkv. Polega on na tym, że obraz co jakiś czas miga. Tzn. jakby pojawiała się biała klatka w towarzystwie pozostałych zdrowych klatek. Występują one zawsze w tym samym miejscu co sugerowałoby, że jest to wina nagrania. Jednak jak się okazuje problem ten nie występuje w innym komputerze na którym to testowałem. Próbowałem wielu różnych odtwarzaczy, kodeków(paczkowanych jak i instalowanych osobno), różne wersje sterowników. Problem jest zawsze taki sam. Mój sprzęt to: Asus UL80Vt Nvidia GeForce 210m/zintegrowany Intel Intel Core Duo 1,4Ghz 4Gb ramu Filmy poza tym problemem chodzą płynnie, zużycie procka w zależności od kodeka i otwarzacza wynosi 10-60% Z góry dziękuje za wszystkie możliwe pomysły. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - House - 12.10.2010 20:26 Czy inne formaty, np. avi i podobne również stwarzają takie problemy na tym konkretnym PC ? RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 12.10.2010 21:43 Jeszcze zaobserwowałem ten sam problem w plikach mp4. Zapomniałem dodać, że i owy plik mp4 i pliki mkv zawierają nagrania w formacie HD. Czy problem występowałby w plikach z nagraniami w mniejszej rozdzielczości w tej chwili powiedzieć nie mogę. Avi działa bez zarzutu. Niedawno oglądałem pliki mkv w wysokiej rozdzielczości bez problemu. Tyle, że tamte były zripowane z płyt blu-ray, natomiast te obecne i problematyczne pochodzą z nagrania z TV. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - ihatebuffering - 13.10.2010 07:52 Sprawdź, jakie masz temperatury na karcie graficznej, procku, chipsecie podczas oglądania filmów. Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 13.10.2010 16:01 Nowe sterowniki nic nie zmieniły. Temperatury podam wieczorem jak coś dłużej obejrzę. Przy okazji myślę, że udało mi się zawęzić problem. Filmy w hd, które działały dobrze miały 24 klatki na sekundę, natomiast problem stanowią nagrania z tv, które mają 60fps, więc raczej to nie wina formatu ale ilości klatek. Niestety nowe informacje nie pozwoliły mi wygooglać jakichś podobnych problemów u innych... RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 13.10.2010 19:24 Temperatura karty 66 stopni Procesora 43 i 42 sopnie RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Deron - 13.10.2010 20:47 Spróbuj otworzyć na AllPlayer RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 16.10.2010 15:02 AllPlayer działa tak samo, tyle, że bardziej obciąża procesor. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - ihatebuffering - 17.10.2010 11:39 Jakie masz aktualnie kodeki i odtwarzacz? Do mkv polecę Ci program Media Player Classic Home Cinema i kodeki K-lite Codec pack. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 17.10.2010 13:03 Do filmów hd używam Splash lite, który ma wbudowany kodek. Na razie radzi sobie najlepiej. Posiadam też Media Player Classic Home Cinema x64 do którego doinstalowałem samodzielnie 64-bitowy ffdshow, dodatkowo posiadam CoreAVC. Ze wspomaganiem sprzętowym działa porównywalnie jak Splash Lite bez. K-lite Codec Pack miałem zainstalowany, ale wcale nic lepiej nie chodziło, a dodatkowo automatycznie pozmieniał mi priorytety kodeków i jak chciałem przetestować jakiś zewnętrzny kodek, to musiałem się mordować z ustawieniami. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - stingear - 17.10.2010 13:21 A jak sytuacja wygląda na SubEdit-Player? Jak go zainstalować na W7 znajdziesz tu:[urln=http://windows7forum.pl/problemy-z-sub-edit-playerem-porada-t-1864.html]KLIK[/urln]. Do tego wystarczą codeki XviD, RealAlternative oraz QiuckTimeAlternative i wszystko działa. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - Lothar - 22.10.2010 17:42 Subedit player nic nie zmienił... Może trzeba zmienić jakieś ustawienia karty graficznej? Być może w pewnych momentach karta próbuje jakoś podkręcić obraz i jej to nie wychodzi zbyt dobrze? Dopiero teraz wpadłem na to, żeby przetestować czy problem występuje na wbudowanej karcie graficznej intela w moim laptopie. I występuje dokładnie tak samo, więc raczej problem z kartą graficzną definitywnie trzeba wykluczyć. RE: Pliki mkv nie odtwarzają się poprawnie - grzesiek - 11.12.2010 11:33 ok to powiem co ja zrobiłem żeby działało: Komputerek niewielki pracujący tylko jako Player filmów mkv (Asrock HT ION karta integra.): 1. Odinstalowujemy wszystkie kodeki z systemu i czyścimy 2. Zasysamy: ffdshow_rev3082_20090921_xxl_x64 i MatroskaSplitter1935521 oraz BESTplayer 3. Instalujemy 4. Cieszymy się filmami mkv które działają poprawnie nawet na tak małym komputerku z 2GB ram :-) Znalezienie metody na tą przypadłość po 64bity zajęło mi chyba z kilka godzin. |