Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Komputer nie widzi całej pamięci RAM (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Komputer nie widzi całej pamięci RAM (rozwiązany) (/komputer-nie-widzi-calej-pamieci-ram-rozwiazany-10344-t)

Komputer nie widzi całej pamięci RAM (rozwiązany) - lukasz--bobek - 11.10.2010 15:52

Witam.
Jestem posiadaczem laptopa Fujitsu Simens ESPRIMO MOBILE V6535 Model MS2239
w którym fabrycznie jest zamontowane 4GB RAM i fabrycznie jest wgrana Windows Vista Home Basic lecz od razu po zakupie wgrałem 32-bitowy Windows 7 Home Premium i przed wgraniem siódemki komputer normalnie widział 4GB lecz teraz po instalacji 2.5 GB RAM. I teraz mam pytanie jaki jest tego powód i czy to idzie jakoś naprawić, proszę o jak najszybszą pomoc,
i z góry dziękuję za pomoc. Uśmiechnięty

RE: Komputer nie widzi całej pamięci RAM - House - 11.10.2010 15:54

1. 32 bitowy system klasyfikuje do 3,25 GB RAM
2. Dalszą brakującą część RAMu zabiera zaiste Twoja zintegrowana karta graficzna.

RE: Komputer nie widzi całej pamięci RAM - lukasz--bobek - 11.10.2010 16:00

Więc tego nie idzie jakoś ogarnąć, czy może od razu wgrać system 64 bitowy?

RE: Komputer nie widzi całej pamięci RAM - House - 11.10.2010 16:03

Ja bym instalował 64.
Cytat:Karta garficzna: Intel Integrated GMA 4500M (Graphic Media Accelerator 4500M); Zintegrowana Pamięć współdzielona od 32 MB do 1163 MB (tzn. że karta graficzna w zależności od zapotrzebowania dynamicznie korzysta z pamięci RAM); Producent: Intel
W sumie to zależy też co robisz. Niektóre stare programy na 64 - nawet w trybie zgodności nie pójdą.

Edit: W zasadzie, moim zdaniem "tego nie ogarniesz". Co do zintegrowanej karty, zawsze Ci będzie pokazywało "mniej dostępnego Ramu", tak jak pisałem zintegrowana grafa musi skądś ten ram ciągnąć. Instalując 64-bitową wersję wpłyniesz na ukazywanie ponad 3,25 GB RAM w klasyfikacji systemu.

RE: Komputer nie widzi całej pamięci RAM - lukasz--bobek - 11.10.2010 16:26

OK. Dzięki za pomoc.