Niebieski ekran podczas instalacji - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Niebieski ekran podczas instalacji (/niebieski-ekran-podczas-instalacji-10334-t) |
Niebieski ekran podczas instalacji - ogrod87 - 11.10.2010 13:07 Witam. Posiadam Win 7 pro z MSDNAA. Płytka jest dobra, bo instalowałem już na innym komputerze. Wkładam płytkę, bootuje ją, kopiuje mi pliki, napis STARTING WINDOWS. A potem niebieski ekran, wskaźnik od myszy i nic. czekałem 15 minut i nic. W BIOS-ie ustawiłem ahci zamiast ide. Miał ktoś podobny problem? pozdrawiam RE: Niebieski ekran podczas instalacji - House - 11.10.2010 13:20 Czekaj do skutku. Może to trwać nawet godzinę. Napisz jaki masz sprzęt. RE: Niebieski ekran podczas instalacji - ogrod87 - 11.10.2010 14:16 Intel Core Duo 2,2 GHz 1 GB RAM NVida geforce 7300 Na innym kompie z tej samej płytki instalacja zajeła mi około 15 minut. RE: Niebieski ekran podczas instalacji - House - 11.10.2010 14:21 Dla pewności spytam. Jaką architekturę instalujesz, 32, 64 ? Czekaj cierpliwie. Tak jak pisałem, w skrajnych przypadkach nawet godzinę może to trwać (lub dłużej). RE: Niebieski ekran podczas instalacji - ogrod87 - 11.10.2010 15:44 32. Ale dla pewności ściągne everesta i zobacze procek EDIT. Chyba znalazłem co jest źle(tak mi się wydaje). Zainstalowałem everesta, zgooglowałem nazwę procka i wyszło, że jest 64 bitowy Więc chyba, będę musiał ściągnąć 64-wersję. RE: Niebieski ekran podczas instalacji - House - 11.10.2010 15:51 To nie ma znaczenia. Poczekaj cierpliwie jak radzę. RE: Niebieski ekran podczas instalacji - frikol - 12.10.2010 10:07 Dlaczego instalujesz system 32-bitowy, masz jakiś ważny powód, żeby nie wrzucić 64-bitowego ? Jak już odczekasz tą godzinę i dalej nic, to: Podczas instalacji windy dorzuć mu sterowniki do ahci, można to zrobić gdy wybierasz na którym dysku zainstalować system, jak to nie pomoże, to zmień w biosie z ahci na ide i spróbuj zainstalować system. Następnie wchodzisz do rejestru: Uruchom - wpisujesz komendę "regedit" Odszukujesz: HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Msahci i w Start zmieniasz w hex wartość na 0. Restartujesz komputer. Wchodzisz do biosu i ustawiasz AHCI, system już startuje normalnie w trybie AHCI. Instalujesz sterowniki do ahci ze strony Intela. A jak nawet to nie pomoże, to zaktualizuj bios, a najlepiej zacząć od biosu, jak się na tym znasz. RE: Niebieski ekran podczas instalacji - ihatebuffering - 13.10.2010 07:47 Cytat:Dlaczego instalujesz system 32-bitowy, masz jakiś ważny powód, żeby nie wrzucić 64-bitowego ? Wydaję mi się, że ma kilka. Mianowicie: Cytat:Intel Core Duo 2,2 GHz RE: Niebieski ekran podczas instalacji - tediuss - 24.10.2010 20:57 Eeee no co ty 1 gb ramu i instalacja wina 7 i to 64 bity?? Poczekaj tą godzinę bo tutaj chodzi o możliwość przetworzenia danych. Mało ramu, to wolne rozpakowywanie systemu. Cierpliwości. p.s Ja kiedyś na starym sprzęcie to czekałem 1,5 godziny |