Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem (/poczta-windows-7-nie-mozna-polaczyc-z-serwerem-10319-t)

Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - Browar - 10.10.2010 21:08

Witam, napotkałem się na bardzo irytujący problem z pocztą w Windows 7, mianowicie nie chce mi się łączyć z serwerem smtp. W kliencie MS Outlook 07 konfiguracje wykonuje poprawnie, zaznaczam że serwer wymaga uwierzytelnienia (bo wymagane) i nic. Kombinowałem z portami i też nic. Dla sprawdzenia w czym leży problem założyłem sobie pocztę testową na onecie i nie dało się z nią połączyć przez outlooka. Dla jeszcze większej pewności zainstalowałem Mozilla Thunderbird i również nie dało się połączyć z obiema pocztami, zatem gdzie może być problem?

Pozdrawiam

RE: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - stingear - 10.10.2010 21:10

Zacznij od sprawdzenia Zapory systemowej i antywirusa. Zaporę zrestartuj. Jak to zrobić, znajdziesz w dziele Tutoriale i poradniki.

RE: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - Browar - 10.10.2010 21:32

Wyłączyłem zaporę i antyvira i dalej to samo. Nie można połączyć z serwerem smtp. Może jakieś inne rozwiązanie?

RE: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - OBCY1910 - 10.10.2010 22:38

Spróbuj ręcznie skonfigurować połączenie z serverem.

RE: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - HrabiaHodon - 11.10.2010 07:42

Outlook wyświetla jakiś kod błędu?

RE: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - Browar - 11.10.2010 16:11

Tak, kiedy daje testuj ustawienia konta. Pierwsze zadanie, czyli zaloguj do serwera poczty przychodzącej przebiega pomyślnie. Natomiast drugie zadanie: wyślij testową wiadomość już się nie udaje. Po 20 sek próby wyskakuje błąd:
[Obrazek: tttu.png]

RE: Poczta Windows 7, nie można połączyć z serwerem - Browar - 12.10.2010 18:02

Może postaram się trochę sprecyzować. Można ODBIERAĆ wiadomości, nie można wysyłać. Wina musi leżeć po stronie komputera gdyż:
- serwer sprawdzony, kontaktowałem się z administratorem
- zakładając skrzynkę na onecie też nie działa wysyłanie
- testowane na dwóch programach do obsługi e-mail
- dostawca internetu po sprawdzeniu powiedział że nie ma nic niepokojącego z ich strony

Co robiłem? Pół godziny rozmawiałem z informatykiem przez tel. i wykluczyliśmy parę spraw jakimi są:
- porty (smtp) 25, 465, 587
- zapora windows
- antywirus
- błędna konfiguracja

Wszystko jest ok, tylko za ch... nie chce mi połączyć z serwerem smtp. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jest to skrzynka firmowa i jest mi ona niezbędna do pracy.

Pozdrawiam