Przeniesienie zawartości dysku starego na nowy - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Przeniesienie zawartości dysku starego na nowy (/przeniesienie-zawartosci-dysku-starego-na-nowy-10121-t) |
Przeniesienie zawartości dysku starego na nowy - kris86 - 04.10.2010 18:31 Witam Jak zrobić kopię całego dysku twardego? Znaczy żeby wszystko przenieść na nowy dysk w tym samym kompie łącznie z Windowsem 7 x64 i żeby to wszystko później ruszyło bez reinstalowania systemu. Da się tak? Oczywiście oba dyski sprawne. RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - bodziulla - 04.10.2010 20:53 Hej. Tak można tak zrobić. Pytanie czy masz nowy dysk i chcesz mieć na nim nowy system, bez instalacji?. Jeszcze jedno czy zmieniasz tylko dysk, ale żadnego podzespołu?. RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - kris86 - 04.10.2010 21:02 Więc sprawa wygląda tak: Mam stary dysk który jest dość wolny i zakupiłem szybszy dysk (nowy) i chce na niego wszystko przenieść w "całości". Wymieniony jest tylko dysk nic więcej. System chce mieć ten co używam na starym dysku czyli win 7x64. Zależy mi żeby go nie instalować od nowa. RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - bodziulla - 04.10.2010 21:03 Oki daj mi 15 min na napisanie wszystkiego krok po kroku RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - kris86 - 04.10.2010 21:06 Ok byłbym wdzięczny za pomoc i czekam RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - bodziulla - 04.10.2010 21:27 A więc tak pobierasz program link: http://fileai.com/?r=593 Proces instalacji nie będę opisywać, bo jest prosty . Jest to wersja na 30 dni, ale w Twoim przypadku wystarczy. W polu gdzie masz wpisać kod zostawiasz puste. Oki masz już zainstalowany program klikasz na ikonę i klikasz "Try now". - Gdy masz główny interfejs programu wchodzisz do "Tools&Utillites" po czym kilkasz na "Clone Disk", - jest nowe okno klikasz na "Clone disk wizard" jak i również pozostaw opcję domyślną "Automatic recommended" potem next, - pokaże się okno na dole jak będzie podzielny dysk na partycje (potem możesz sobie zrobić partycje inaczej, ale innym programem. Na razie zajmiemy się przenoszeniem), - klikasz na "Proceed", - nastąpi restart jak dobrze pamiętam i jest komunikat nie powiem w całości, ale coś "Reboot is required" itd klikasz na "Reboot", - po czym po restracie na czarnym tle zacznie się proces, - po czym gdy zakończy się kopiowianie wyłączasz komp, aby odłączyć stary dysk. To jest wersja mniej zaawansowana. Nie wiem czy Tobie wystarczy, bo można w trakcie tego też manulanie przydzielić partycje. Jak coś pisz, że chcesz manualnie a ja napiszę co i jak a Ty w tym czasie pobierzesz program RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - kris86 - 04.10.2010 21:30 A jeśli coś pójdzie nie tak, to zostaną stare dane na starym dysku? Czy ten program przenosi dane na 2 dysk? Rozumiem, że źle zrobiłem że już podzieliłem nowy dysk na partycje? RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - bodziulla - 04.10.2010 21:34 Na starym wszystko zostanie ( to jest kopiowianie nie przenoszenie). To że masz partycje nic nie zmienia po prostu je zmieni RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - kris86 - 04.10.2010 21:38 No to jeden problem rozwiązany i rozumiem że wtedy system normalnie wystartuje ze nowego dysku jak gdyby nigdy nic? Trochę nie rozumiem tego czyli jak je zmieni na jakie wartości? Teraz mam tak-stary dysk.C-48,8GB,D-100GB a nowy mam tak podzielony: G-48,7,I-211GB,J-205GB czyli jak to mi zmieni partycje? Ps sory za głupie pytania, ale nigdy nie przenosiłem systemu RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - bodziulla - 04.10.2010 21:42 Tak Kris. Robiłem to już 6 razy i system odpalał, bez problemu. Z tym, że dysk był pusty. Tutaj moja teoria bo jeszcze nie robiłem klonowania na dysk podzielony, ale on zmieni Tobie na partycje jakie masz na starym dysku Najpierw pobierz program RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - kris86 - 04.10.2010 21:47 No dziś tego nie będę zaczynał, ale pewnie jutro przyjdzie na to pora Czyli będę miał takie same wartości jak na starym? A później będę sobie mógł wedle życzeń powiększyć partycje oprócz systemowej tak? Ok zdam relację po operacji na razie bardzo dziękuję i klikam zasłużone pomógł Wink RE: Przeniesienie zawartrości dysku starego na nowy - bodziulla - 04.10.2010 22:01 Dlatego pytam się czy chcesz podczas klonowania zrobić sobie partycje jak chcesz lub jak wspomniałem możesz potem zrobić sobie partycje innym programem włącznie z systemową bez utraty danych. Pzdr Jeżeli masz jakieś pytania pisz a My odpowiemy |